Het eerste vaste energiecontract is terug: zes maanden met tarief ietsje boven het prijsplafond
Het eerste vaste contract is terug op de energiemarkt. Eneco biedt vanaf dinsdag een vast contract met tarieven op en bóven die van het prijsplafond.
Wie wil, kan een contract afsluiten met Eneco voor zes maanden. Elektriciteit kost dan 40 cent per kWh, evenveel als in het prijsplafond; en gas kost dan 1,53 cent per kubieke meter, dat is 8 cent bóven het prijsplafondtarief.
De prijzen kunnen interessant zijn voor gebruikers die veel meer gebruiken dan de maximale hoeveelheden die onder het prijsplafond vallen, dus op jaarbasis meer dan 2900 kWh stroom en 1200 kuub gas.
Eneco, met zo’n 2 miljoen klanten in Nederland, heeft door de energiecrisis met sterk stijgende prijzen anderhalf jaar lang geen vaste contracten meer verkocht. Het halfjaarcontract is weer het eerste.
Opzegboete
Eneco is van plan ook weer vaste contracten met een langere looptijd aan te gaan bieden, zodra het nieuwe beleid rondom de opzegvergoedingen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in werking treedt. Voor de contracten die tot die tijd worden afgesloten, geldt het huidige beleid, waarbij de klant bij een tussentijdse opzegging een boete krijgt van 50 euro per stroom- of gascontract.
Naar verwachting gaat de nieuwe boeteregeling voor contractbreuk 1 april in. Energiebedrijf Vattenfall kondigde dinsdag ook aan vanaf april weer vaste contracten te bieden als de ACM de regels aanpast. Bij de nieuwe boetes wordt gekeken naar het verlies van een energiebedrijf bij voortijdige beëindiging van een contract. Waarschijnlijk wordt tussentijds overstappen alleen lucratief bij zeer sterke prijsdalingen. ,,Of we 1 april gaan redden, is nog de vraag. We hebben dan wel alle details van de Autoriteit Consument & Markt nodig om te kunnen berekenen wat het boetebedrag zou zijn”, laat de woordvoerder van Eneco weten.
Eneco zet met het nieuwe vaste contract heel voorzichtig een teen in het water. Het aantal contracten dat wordt aangeboden is beperkt, meldt het bedrijf. Per week kijkt het bedrijf hoeveel vaste contracten het kan bieden. Dat zal voor een groot deel afhankelijk zijn van de energieprijzen voor de korte termijn.
Marktaandeel
Energiebedrijven beginnen langzaam maar zeker weer concurrerende prijzen te bieden en te vechten om marktaandeel. Vattenfall biedt vanaf april een elektriciteitstarief voor klanten met de maximale trouweklantenkorting dat ónder het prijsplafond ligt. Kleinere energiebedrijven proberen ondertussen klanten met een hoog verbruik op individuele basis ook te verleiden tot een vast contract. En ook de variabele tarieven dalen snel. Budget Energie adverteert met variabele tarieven die zowel voor gas als voor elektriciteit 1 cent onder het tarief van het prijsplafond zitten.
Prijsplafond
De overheid stelde het prijsplafond dit jaar in om de financiële pijn van de gestegen gas- en elektriciteitsprijzen te verzachten. Dat energie zo veel duurder is, heeft veel te maken met de Russische inval in Oekraïne en vrees voor schaarste aan gas. Maar inmiddels dalen de gasprijzen dankzij goed gevulde gasopslagen in Europa en relatief mild winterweer.
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk onze video’s over de energiecrisis in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
Massaclaim tegen tarieven energiebedrijven: ‘2 miljard euro te veel betaald’
Claimbedrijf Gobaxter wil een massaclaim beginnen tegen energiebedrijven die vorig jaar hun variabele tarieven verhoogden. Volgens Gobaxter hebben 4,7 miljoen huishoudens samen bijna 2 miljard euro te veel betaald voor hun gas en elektriciteit. -
Steun zzp’ers voor verplichte verzekering daalt
Het aantal zzp'ers dat voorstander is van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), neemt af. Dat concludeert de Knab-bank op basis van eigen onderzoek onder 1500 zelfstandige ondernemers. -
‘Vermogensbeheerder BlackRock overweegt bod op Credit Suisse’
De Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock, een van de grootste aandeelhouders van Credit Suisse, denkt na over een bod op de geplaagde Zwitserse bank. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. BlackRock wil volgens hen een overname door de Zwitserse bank UBS voorkomen. -
Tweede Kamer vol in aanval om muziek zachter te krijgen, horeca vreest voor bestaansrecht
Als de muziek in discotheken en kroegen verplicht zachter moet komt het bestaansrecht van ondernemers in gevaar. Daarvoor waarschuwt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland donderdag. De Tweede Kamer nam deze week met grote meerderheid een motie aan waarin staat dat het maximale geluidsniveau op evenementen en in de horeca naar beneden moet. Alleen Forum voor Democratie, PVV en BVNL stemden tegen.
-
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
-
-
Aandelen Nederlandse banken onderuit, ondanks redding van Credit Suisse
De bankencrisis is nog niet voorbij. Ook na de redding van de Zwitserse bank Credit Suisse gingen de bankaandelen verder onderuit. -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer