Heineken maakt bier vanaf januari meer dan 10 procent duurder, horeca vraagt opheldering
Een biertje in de kroeg of restaurant wordt opnieuw een stuk duurder. Heineken heeft horecaondernemers gisteren laten weten dat per 1 januari de prijs gemiddeld met 10,7 procent gaat stijgen. Die komt bovenop een prijsstijging van 5,8 procent die in augustus al werd doorgevoerd. ,,We leven in ongewone tijden”, stelt de brouwer. De horeca-branche pikt het echter niet zomaar.
De nieuwe stijging komt rauw op het dak van horecaondernemers, die ook al te maken hebben met hogere energiekosten, huurstijging, personeelstekort en coronaschulden die nog afbetaald moeten worden. ,,We zitten in een vicieuze cirkel”, stelt restauranteigenaar Frans van Breemen van Facet in Rotterdam, die erg boos is. ,,Je komt er niet meer uit.”
Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is ‘not amused’, stelt voorman Robèrt Willemsen. De KHN wil komende week officieel haar ongenoegen uiten in een gesprek met de Vereniging Nederlandse Brouwers. Ze wil ook beter uitgelegd krijgen waar de prijsstijging precies op is gebaseerd.
Heineken heeft te maken met een hogere energierekening en duurdere grondstoffen te maken en kan niet anders dan een deel van de stijgende kosten door te berekenen, zegt een woordvoerder. ,,Een deel van de kosten absorberen we zelf. We willen er op een verantwoorde manier mee omgaan, maar we ontkomen er niet aan om dit door te berekenen. Het is fors, maar de prijsstijgingen zijn gigantisch.” Wereldwijd zijn sommige kosten tot twintig procent of meer gestegen, aldus de brouwer.
De horecabranche betwijfelt of de kostenstijging wel echt terug te leiden is naar de hogere kosten die de brouwers hebben. ,,We zetten onze vraagtekens bij het feit of dit wel te herleiden is naar de daadwerkelijke meerkosten vanwege de crisis.”
Nog hoger
Het is de tweede prijsverhoging in vijf maanden tijd. In totaal zijn bier en cider van Heineken sinds de zomer met 16,5 procent in prijs gestegen. En afgelopen januari, nog voor de inflatie door de oorlog in Oekraïne, kwam er 3,4 procent bovenop. Het is aan de horecaondernemers of de kosten terugkomen op de rekening van de gasten, stelt de brouwer. Maar die heeft in veel gevallen geen keus, zegt Robèr Willemsen van KHN. ,,Een ondernemer bepaalt zelf wat hij rekent, maar hij zal het wel moeten doorberekenen om te overleven.”
Het blijft niet alleen bij de verhoging van het bier van Heineken, het bedrijf dat ook onder meer Brand en Amstel maakt. Horecaondernemers kennen al geruchten over vergelijkbare of hogere prijsstijgingen bij andere brouwers, al hebben die daar nog niet allemaal over gecommuniceerd. Wel is van het kleinere biermerk Grolsch bekend dat zij vanaf januari een verhoging van 6,8 procent doorvoeren.
Wat de hogere kosten voor gevolgen hebben voor bier in de supermarkten weet Heineken nog niet precies.
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Pensioenbaas Jos Brocken moest knokken tegen kortingen
Na 16 jaar bij pensioenfonds PMT, waarvan de laatste vijf jaar als bestuursvoorzitter, stopt Jos Brocken bij PMT. Vijf jaar moest hij knokken om dreigende verlaging van de pensioenen af te wenden, maar in zijn laatste dagen kon hij nog twee keer de pensioenen verhogen. -
Morgen staking bij drankgroothandel, maar we hoeven nog niet te vrezen voor lege schappen
Personeel van drankgroothandels gaat dinsdag staken voor betere arbeidsvoorwaarden. Lege schappen zijn er voorlopig niet te verwachten. ‘Er is veel voorraad.’ -
Vrachtwagenchauffeurs van PostNL staken tot zaterdagochtend
Vrachtwagenchauffeurs van PostNL leggen vanaf vrijdagmorgen tot zaterdagochtend 07.00 uur het werk neer. Vakbond FNV is niet tevreden over een cao die PostNL afsloot met de vakbonden Bond van Post Personeel (BVPP) en het Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV). Die kwamen vorige week overeen dat 18.000 personeelsleden stapsgewijs 9,5 procent loon erbij krijgen.
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
-
-
Detailhandel zet 5,5 procent meer om door hogere prijzen
De detailhandel heeft in november 5,5 procent meer omgezet in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Dat is vooral het gevolg van hogere prijzen, aangezien het verkoopvolume in de meetperiode met 4 procent afnam. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. -
'Financiële ademruimte voor diegenen die het hard nodig hebben, maar prijzen in supermarkt blijven hoog’
De financiële situatie van veel huishoudens zal er dit jaar beter uitzien dan in 2022. Dat meldt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), dat de koopkracht van sommige huishoudens ziet toenemen met ruim 8 procent. Toch blijft ook dit jaar onzekerheid boven de markt hangen over onder meer inflatie en de energierekening.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer