Volledig scherm
© Thinkstock

Happy, met dank aan de gelukschef

Op de werkvloerGaat de Chief Happiness Officer de werkvloer gelukkig maken?

Geluk op je werk, dat is in Amerika de baan van de Chief Happiness Officer. Ook hier waakt deze nieuwe chefsoort over niets minder dan jouw geluk. Het past in de trend dat de werkvloer een stukje zingeving moet bieden. Dat je op die flexplek álles een plekje kunt geven. Met name jongere werknemers stellen zingeving boven salaris.

De trend is ook jong. Hier waren de afgelopen jaren acht bedrijven op zoek naar zo’n gelukschef, meldt metabanenzoekmachine Joblift. Duitsland telde vorig jaar 33 vacatures. De Fransen zochten er 69 en hadden nog eens 124 andere vacatures die draaiden om bonheur. Er is verwarring over wat deze bureauboeddha’s aan bagage moeten meebrengen. Hier zien we het als personeelswerk. Officemanagers en directieassistenten zijn volgens Joblift in Duitsland en Frankrijk veelgevraagd. Bewaken van een happy bedrijfscultuur hoort vaak bij de functie. 

Er is veel onderzoek dat het nut van baantevredenheid redelijk aantoont. Werknemers zitten goed in hun vel en zijn fit dankzij zaken als een coachende chef, vrijheid, flexibiliteit en nooit blijvend hoge werkdruk. Gezonde werklust vertaalt zich meetbaar in een hogere productie. Meetbaar want baantevredenheid en functie-eisen horen bij elkaar. Geluk is een onmeetbare functie-eis. Zo kun je ongelukkig zijn en goed functioneren op je werk. Of slecht functioneren terwijl je het elke dag uitschreeuwt van geluk.

Bovendien is de Chief Happiness Officer niet de cliniclown van de werkvloer. Hij komt je niet aan het lachen maken als je tegen een burn out aan zit en hij deelt geen happy meals uit in de kantine. Nee, hier begint de werkgever zich jouw hersenpan en hart in te ellebogen. Denk aan de Amerikaanse instelling waar je verplicht oogcontact moet maken én moet glimlachen. Neem het bedrijf waar als klant vermomde controleurs je gelukkige uitstraling beoordelen. Volgt daarna een functioneringsgesprek? ‘Onze controleur miste de twinkeling in je ogen’. ‘Je kijkt me te weinig aan op de gang’. Je zou er ongelukkig van worden.

Amerikaanse bedrijven huren zelfs al een consultant in die zich geluksbezorger noemt. Hij schrijft personeel elke dag twee minuten ‘gelukshygiëne’ voor, zo lezen we. Even een momentje voor jezelf om rustig in en uit te ademen of om een echt positieve e-mail te schrijven. Want geluk is, zo begrijpen we van de consultant, de brandstof voor hogere verkoopcijfers. Ook bij ons staat het geluk van de klant met dikke letters in het takenpakket van de happiness manager.

Vandaar die gelukzalige glimlach van de directeur.

Het gaat niet om die mooie regenboog maar om de pot met goud.