Grootste toename werkloosheid sinds 2003: ‘Dit hebben we niet eerder gezien'
videoHet aantal mensen in Nederland met betaald werk is in april met 160.000 gedaald naar 8,9 miljoen. Dat is de grootste daling sinds deze maandelijkse cijfers worden bijgehouden, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend. Ook het consumentenvertrouwen liep opnieuw een deuk op.
Ruben KoenesLaatste update:20-05-20, 12:35
Vooral bij jongeren was een sterke daling van betaald werk te zien. Met meer dan 100.000 gevallen werd deze groep het hardst getroffen. Het aantal werklozen bedroeg 314.000, waarmee het werkloosheidspercentage uitkwam op 3,4 procent. Niet iedere persoon die geen betaald werk meer doet, zorgt voor een stijging van de werkloosheid. Een deel van hen behoort niet meer tot de beroepsbevolking.
Het gevolg van de toegenomen werkloosheid is onder andere dat het aantal ww-uitkeringen in april flink toenam. Met 42.000 extra uitkeringen was er sprake van een toename van 16,7 procent ten opzichte van maart. In totaal ging het om 74.000 nieuwe ww-uitkeringen.
,,Zo’n grote stijging van de éne op de andere maand hebben wij niet eerder gezien tijdens de vorige crisis. Het aantal uitkeringen is met een zesde toegenomen”, zegt hoofd arbeidsmarktinformatie bij UWV Rob Witjes.
In Amsterdam en de buurgemeenten komt de klap nog veel harder aan. Daar steeg het aantal WW-uitkeringen met 28,7 procent. Vooral uitzend- en horecapersoneel meldde zich voor een werkloosheidsuitkering, zo meldt de uitkeringsinstantie UWV.
Buikpijn
Minister Wopke Hoekstra van Financiën heeft ‘onmiddellijk buikpijn’ van de jongste werkloosheidscijfers. ,,We komen uit een situatie met een enorm hoge werkgelegenheid”, zegt Hoekstra. ,,Dat is ontzettend goed nieuws geweest de afgelopen maanden en jaren. Maar je ziet dat het weer nu enorm hard omslaat.” Vooral in de horeca, detailhandel en cultuurbranche vallen harde klappen.
De dalende werkgelegenheid maakt het ‘des te belangrijker’ dat de overheid banen redt door bedrijven te ondersteunen, zegt Hoekstra. Het kabinet komt later op woensdag met een nieuw steunpakket. ,,We zijn vastbesloten te blijven doen wat nodig is.”
Consumentenvertrouwen
Zo’n grote stijging van de éne op de andere maand hebben wij niet eerder gezien tijdens de vorige crisis
Rob Witjes, UWV
Het vertrouwen van consumenten is in mei daarnaast verder gedaald, nadat het sentiment een maand eerder al in recordtempo was afgenomen. Vooral het oordeel over de huidige economische omstandigheden is verslechterd door de coronacrisis. De graadmeter voor het consumentenvertrouwen van het CBS voor mei komt uit op min 31, tegen een min van 22 in april.
Het statistiekbureau peilt onder andere hoe huishoudens hun financiële situatie de komende twaalf maanden inschatten en of ze bereid zijn aankopen te doen. Over die onderwerpen waren consumenten deze maand onveranderd negatief. Net zoals in april vinden ze het bijvoorbeeld een erg ongunstige tijd voor grote aankopen.
Het consumentenvertrouwen kreeg in april al een grote klap, te midden van alle coronamaatregelen zoals horecasluitingen. Nog nooit waren huishoudens zo negatief over de economische vooruitzichten als vorige maand, en het sentiment blijf op de bodem steken. Daar komt bij dat het oordeel over de afgelopen twaalf maanden negatiever is geworden.
Bekijk alle video’s over het coronavirus in onze playlist.
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.