Gewone Nederlander ziet recordgroei (te) weinig terug
AnalyseDe Nederlandse economie groeide afgelopen jaar liefst 3,1 procent, toch zien veel mensen dat slechts beperkt in hun portemonnee terug. Economen Bas Jacobs en Marieke Blom leggen uit hoe dat komt.
Het besteedbaar inkomen van Nederlanders is al decennia weinig gestegen
De rapportcijfers zijn fraai: niet sinds 2007 groeide de economie harder dan 3 procent en ook komend jaar wordt dit groeicijfer verwacht. De werkloosheid loopt ondertussen hard terug en zakte tot onder de 400.000 mensen, het laagste percentage sinds medio 2009.
De recordgroei ten spijt nam de consumptie van Nederlanders 'slechts' met 1,8 procent toe. Op individueel niveau merken mensen dus beduidend minder van de groei. Hoe komt dat?
Een belangrijke oorzaak is dat substantiële loonstijgingen uitblijven, zegt hoogleraar economie Bas Jacobs. Afgelopen jaar stegen de cao-lonen met slechts 1,5 procent. ,,Het besteedbare huishoudinkomen van Nederlanders is al decennia nauwelijks gegroeid," zegt Jacobs. ,,Dat is een reden tot zorg."
Hogere zorgpremie
Met name lageropgeleiden profiteren van de groei: zij hebben weer werk
Dat de lonen niet stijgen komt onder meer omdat de overheid een deel van de hogere inkomsten naar zich toetrekt, legt de Rotterdamse hoogleraar uit. ,,De zorg- en pensioenpremies van Nederlanders zijn afgelopen jaren gestegen. Dat is voor pensioenen op de lange termijn en de zorg gunstig, maar mensen merken dat niet direct in hun portemonnee."
De economische groei wordt deels veroorzaakt door de stijging van de onroerend goed prijzen. ,,De investeringen in de woningmarkt nemen toe. Ook geven we meer uit aan woninginrichting."
Marieke Blom, hoofdeconoom van ING, is positiever. Veel Nederlanders merken wel degelijk iets van de hoge groei. ,,Met name lageropgeleide Nederlanders hebben of vinden eindelijk weer werk. De effecten zitten dus meer in het weer aan de slag zijn dan in veel extra geld besteden."
Achterblijvende lonen
Blom legt uit dat minder goed opgeleide werknemers tijdens de crisis sneller hun baan verloren dan hoger opgeleiden. ,,Vaak zijn het dan ook de beter opgeleiden die je hoort zeggen dat ze niks de groei niet terugzien."
Desalniettemin ziet Blom eveneens dat de lonen achterblijven bij de groei. ,,Al langere tijd is de trend dat werkgevers een groter deel van de koek binnenhalen."
De vraag is uiteraard waar dat aan ligt. De ING-econome stelt dat het heeft te maken met automatisering en globalisering, maar ook met de toenemende flexibilisering van de Nederlandse economie. Doordat er minder werknemers in vaste dienst zijn kan dit vaste personeel een minder grote vuist maken tegenover werkgevers. ,,Onduidelijk is echter hoe groot dat effect nu echt is."
Dat lonen weinig stijgen lijkt met de groei van flexibele arbeid te maken te hebben
Puzzel
Volgens hoogleraar economie Jacobs is het achterblijven van de lonen de grote puzzel waar economen mee worstelen. ,,Dit is niet een exclusief Nederlands verschijnsel, hoewel de grote schil van flexibele arbeid bij ons absoluut meespeelt." Hij wijst op een begin deze maand verschenen onderzoek van De Nederlandsche Bank waaruit dit eveneens blijkt.
Blom van ING verwacht dat de lonen komende jaren desalniettemin nog een fikse sprong gaan maken. ,,Dat de lonen matig stijgen is nog een naijl-effect van de crisis, waarin werkgevers grote klappen kregen. Bij economisch herstel volgen de lonen het laatst. Dat zie je nu ook in de VS, dat in de economische cyclus op ons voorloopt en het herstel veel eerder startte."
Jacobs vindt de euforie over de mooie economische cijfers sterk overdreven. Ook hij spreekt over een naijl- of inhaaleffect van de recessie. ,,Daardoor groeit de economie nu tijdelijk harder dan het gewone potentieel dat op 1,75 tot 2 procent groei ligt."
Ik verwacht nog een loonsprong. Salarissen volgen na economisch herstel altijd het laatst
Normale situatie
Jacobs, die zich regelmatig kritisch uitliet over de grote bezuinigingen van de kabinetten Rutte, stelt dat deze groei eigenlijk al in 2014 of 2015 had moeten plaatsvinden. ,,Momenteel zit Nederland niet in een sterke hoogconjunctuur, maar in een conjunctureel neutrale situatie of iets daarboven."
De groei laat volgens hem vooral zien hoe conjunctuur gevoelig onze economie is. ,,Nu de overheid de voet van het rempedaal heeft gehaald én de woningmarkt aantrekt, zie je de economie vooruit spurten."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Huizenprijs nu echt naar beneden: eerste daling in meer dan negen jaar
Koopwoningen waren in februari voor het eerst in negen jaar goedkoper dan in dezelfde maand een jaar eerder. -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
PREMIUM1
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
PREMIUMINTERVIEW
Douanedirecteur streed jaren tegen nietsontziende bendes: ‘Partijen cocaïne vlogen ons om de oren’
Als piepjonge grenswachter haalde hij gesmokkelde sigaretten uit de loop van een Leopard-tank, als ervaren rot knokte hij in de Rotterdamse haven tegen nietsontziende drugscriminelen. Maar na bijna een halve eeuw bij de douane houdt regiodirecteur Jan Kamp (66) het voor gezien. Hij gaat ze missen, de collega’s, de containers en de cokevangsten.Rotterdam, Uithuizermeeden, Elspeet, Groningen -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing.
-
PREMIUMMet video
Investeerders mijden Nederlandse techsector: ‘Wat met SVB is gebeurd, gaat hier ook effect hebben’
Jarenlang reikten de bomen tot aan de hemel, maar inmiddels is de techsector hard onderuitgegaan. Raken de massaontslagen in de VS, de omvallende start-upbank SVB en opdrogende investeringsgelden ook de Nederlandse techbedrijven? -
-
-
Kledingmerk Scotch & Soda vraagt faillissement aan: ‘Bittere pil’
Kledingmerk Scotch & Soda heeft het faillissement aangevraagd voor de activiteiten in Nederland. De keten telt op dit moment 253 vestigingen, waarvan 32 in Nederland. De winkels blijven vooralsnog open. -
PREMIUM
Komst nieuwe hyperstore bewijst: voor speelgoed gaan we weer naar de winkel
De klad in speelgoedland? Komende week opent de Ierse speelgoedgigant Smyths Toys in Amsterdam zijn eerste van twintig megawinkels in ons land. En ook onze eigen speelgoedzaken worden weer gevonden, door kinderen en ‘kidults’, spelende volwassenen. ,,Een cadeau samen uitzoeken is leuker in een echte winkel.”Rotterdam, Amsterdam