Volledig scherm
De 777X is de nieuwste serie in de zogeheten wide-body 777-familie van Boeing. © AP

Geplaagd Boeing maakt eerste testvlucht met nieuwe 777X

De door aanhoudende malheur met de 737 MAX geplaagde Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft vandaag de eerste testvlucht met de 777X gemaakt. De 777X is de nieuwste serie in de zogeheten wide-body 777-familie van Boeing. 

Het toestel is uitgerust met twee motoren en geschikt voor langere afstanden. De nieuwe Boeing biedt plaats aan zeker 406 passagiers. De vlucht van vandaag vanaf de commerciële basis van Boeing nabij Seattle was de eerste in een serie testvluchten. Als die goed verlopen, zal Boeing officieel de goedkeuring van de Federal Aviation Administration (FAA) aanvragen.

Concurrent Airbus A350

Volledig scherm
De 777X taxiet over de runway van Boeing in Everett, Washington. © REUTERS

Grote luchtvaartmaatschappijen zoals Emirates, Lufthansa, Cathay Pacific, Singapore Airlines en Qatar Airways hebben zo'n 340 orders geplaatst voor de 777X. Verwacht wordt dat het toestel zal concurreren met de A350 van de Europese vliegtuigbouwer Airbus.

Boeing had eerder al te kennen gegeven dat de eerste testvlucht van het nieuwe toestel begin dit jaar op de planning stond en dat de eerste levering in 2021 zal zijn. Daarmee is overigens wel sprake van enige vertraging. Door problemen met de door General Electric gemaakte motoren, werd de eerdere deadline voor de uitlevering van de toestellen medio 2020 opgeschoven.

  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang klimaats­cep­ti­cus

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.