Gaskraan Groningen mogelijk toch eerder dan 2022 dicht
De Gasunie sluit niet uit dat de gaswinning in Groningen mogelijk toch sneller naar beneden kan. Daarmee lijkt het veilige niveau van 12 miljard kuub, waar het Staatstoezicht op de Mijnen al jaren op aandringt, eerder in zicht te komen.
Al jaren wordt er gediscussieerd over het verlagen van de gaswinning om de bevingen in Groningen tegen te gaan. Sommige partijen willen de leveringszekerheid desnoods ondergeschikt maken aan de veiligheid van Groningers, zo bleek vorige week tijdens een Kamerdebat.
Minister Wiebes neemt dit nog niet direct over, omdat de Gasunie tot voor kort aangaf dat nog ruim 15 miljard kuub per jaar nodig is om alle huizen en bedrijven in binnen- en buitenland van gas te kunnen voorzien. De veiligheid en deze zogenoemde ‘leveringszekerheid’ verhouden zich slecht.
De minister riep vorige week al dat hij onderzoekt of de gaswinning komend jaar verlaagd kan worden tot maximaal 12 miljard kuub, zoals het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) wil. Het advies van SodM volgde na een beving bij Westerwijtwerd vorige maand, die leidde tot duizenden nieuwe schademeldingen.
Maatregelen
De Gasunie bekijkt nu of maatregelen die pas na 2022 gepland zijn, eerder genomen kunnen worden, meldt NOS. ,,Als de vraag is hoe we nog sneller naar een niveau kunnen onder de 15,9 miljard kuub, dan zullen we moeten kijken of er maatregelen naar voren zijn te halen", zegt een woordvoerder.
Een lastige kwestie, meent gasgroothandelaar Gasterra dat de enige afnemer van het Groningse gas is. Factoren als weer en afname van de vraag spelen daarbij een rol die ‘we niet allemaal in de hand hebben’, zegt een woordvoerder. Ook is de vraag of huishoudens snel genoeg kunnen overschakelen. Op ander gas of warmtebron.
Gasunie ziet mogelijkheden om met stikstof gas uit velden buiten Groningen geschikt te maken. Op die manier zou ook de export van Gronings gas naar Duitsland kunnen worden teruggedraaid. De vijf miljoen huishouden in Duitsland die nu op ons gas zijn aangewezen, zouden ook ander ‘aangepast’ gas kunnen uit het buitenland kunnen gebruiken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’ -
1
Brandbrief bedrijfsleven: Nederland loopt helemaal vast, nu al miljarden euro's schade
Nederland dreigt helemaal vast te lopen. Door de strenge stikstofregels, beperkingen op het stroomnet en langdurige en ingewikkelde procedures zitten steeds meer bedrijven klem. Dat levert nu al miljarden economische schade op. Ondernemers willen daarom graag meedenken over oplossingen. -
WhatsApp wil laten verbergen of je online bent
Een nieuwe functie in WhatsApp moet het mogelijk maken je online status te verbergen, zodat vrienden niet kunnen zien of je de app open hebt staan. -
PREMIUM
Steeds meer fysieke winkels, maar bij webshops is de rek eruit
Winkelstraten zouden het door de coronacrisis moeilijk krijgen, was het idee. Maar wat blijkt: in de winkelstraat komen er nu juist zaken bij, terwijl bij de webwinkels de rek eruit is. -
CNV: pensioenlozen kosten belastingbetaler 5 miljard per jaar
Mensen die geen pensioen opbouwen kosten de Nederlandse belastingbetaler jaarlijks 5 miljard euro. Dat berekende vakbond CNV. Volgens de bond vallen veel van die mensen bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd vanwege de armoedeval terug op toeslagen voor zorg en huur om rond te komen.
-
Fransen willen ABN Amro overnemen, koers schiet omhoog
De Franse bank BNP Paribas heeft interesse in een overname van ABN Amro. De bank heeft al met de staat, die meerderheidsaandeelhouder is in ABN Amro, gesproken. -
update1
Reizigers woest over KLM-annuleringen: ‘Wat een mismanagement’
Gedupeerde KLM-reizigers zijn verbolgen over de actie van de luchtvaartmaatschappij gisteren om tientallen vluchten naar Schiphol te annuleren. Sommige mensen brachten noodgedwongen de nacht door op het vliegveld, konden via een andere luchthaven naar Amsterdam of wachtten zondagmiddag nog op terugkeer. -
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.”