Fransen willen massaal de straat op uit protest tegen verhoging pensioenleeftijd
President Emmanuel Macron wil doen wat ruim tien jaar lang onmogelijk leek in Frankrijk: de pensioenleeftijd verhogen. De Franse vakbonden hebben al acties aangekondigd.
De pensioenleeftijd ligt nu nog op 62 jaar maar gaat naar 64 of 65 jaar. Daarmee voegt Frankrijk zich meer bij het gemiddelde in de Europese Unie en van andere rijke landen.
De plannen worden vandaag gepresenteerd. Ze moeten binnen enkele maanden worden aangenomen door het parlement om na de zomer van kracht te worden.
De Franse regering probeert met de hervorming een van de meest heikele maatschappelijke onderwerpen van het land aan te pakken. Zo’n 54 procent van de Fransen is tégen de plannen. De vakbonden hebben al acties aangekondigd. Maar volgens de regering zijn de pensioenen op termijn onbetaalbaar als 62 jaar de norm-leeftijd blijft.
3 miljard euro
Het kan niet zo zijn dat de regering zich tegen het hele land keert
De Franse pensioenpot kende in 2022 nog een overschot van ruim 3 miljard euro. In 2023 zal dat veranderen in een tekort, dat zal oplopen tot 20 miljard in 2032.
De afgelopen maanden voerde de regering overleg over de hervormingen met de sociale partners en achter de schermen ook met de oppositie in het parlement. Dat leidde tot de laatste aanpassingen. Premier Elisabeth Borne zal dinsdag de definitieve maatregelen presenteren.
De grote lijnen zijn al uitgelekt. De officiële pensioenleeftijd gaat dus omhoog. Aanvankelijk wilde Macron mikken op 65 jaar, maar om voldoende steun in het parlement te krijgen zou hij de leeftijd willen verlagen naar 64 jaar.
Massaal de straat op
De leeftijdsverhoging wordt niet in één keer maar in etappes doorgevoerd, tot aan 2030 of 2031. Het aantal jaren dat er premies moeten worden betaald om recht te hebben op een volledig pensioen, wordt verlengd. En het minimumpensioen gaat omhoog naar ongeveer 1200 euro in de maand.
De vakbonden komen dinsdag bijeen om te praten over een gezamenlijke reactie. ,,We zullen massaal de straat op gaan’’, waarschuwde Frédéric Souillot van vakfederatie FO vooraf. ,,Alle vakbonden zijn tegen de plannen en de meerderheid van de Fransen is tegen de plannen. Het kan niet zo zijn dat de regering zich tegen het hele land keert.’’
Impopulaire maatregel
Dat ziet de regering anders. ,,Het kan natuurlijk niet zo zijn dat je een maatregel níét neemt, alleen omdat het een impopulaire maatregel is’’, aldus regeringswoordvoerder Olivier Véran.
De pensioenen zijn al decennia een explosief dossier in Frankrijk. Bijna elke aangekondigde hervorming leidt tot protest.
Het huidige Franse pensioenstelsel werd opgezet na de Tweede Wereldoorlog. In 1982 verlaagde de socialistische president François Mitterrand de officiële pensioenleeftijd van 65 naar 60 jaar.
Vanaf de jaren 90 werden de regels aangescherpt toen duidelijk werd dat de bevolking vergrijsde. Uit protest werd in 1995 drie weken lang gestaakt in het hele land.
Concessies
In 2010 ging de pensioenleeftijd omhoog van 60 jaar naar 62 jaar onder de rechtse president Nicolas Sarkozy. Toen gingen miljoenen Fransen de straat op. Eind 2019 presenteerde Emmanuel Macron zijn eerste plannen om de pensioenen aan te pakken. En ook toen werd er gestaakt en actiegevoerd. Uiteindelijk zette Macron zijn plannen in de ijskast omdat corona om zich heen greep.
Vorig jaar werd Macron herkozen en nu wil hij daadwerkelijk aan de slag met het verhogen van de pensioenleeftijd. Maar in het Franse parlement ligt de kwestie ook gevoelig. Macron heeft daar geen meerderheid meer. Dus hij moet onderhandelen met zijn tegenstanders.
De twee grootste oppositiepartijen – radicaallinks en radicaalrechts – zijn tegen. De gematigd-rechtse oppositie is bereid voor te stemmen als de regering extra concessies wil doen.
Macron wil de plannen eind deze maand naar de Assemblée sturen.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
Sterke euro en ineffectieve Russische olieboycot doen pompprijzen kelderen
De Russische olieboycot is nog totaal niet merkbaar aan de pomp. Sinds het ingaan ervan zijn de brandstofprijzen fors gedaald. Ook de sterkere euro is gunstig voor automobilisten. Een liter diesel is afgelopen jaar niet zo goedkoop geweest als nu, ook benzine is voordelig. -
Europese Centrale Bank
ECB schroeft rente verder op, laat zich niet van de wijs brengen door onrust in bankensector
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente in de eurozone met de eerder aangekondigde half procentpunt verhoogd. Dat betekent dat de beleidsmakers in Frankfurt zich niet van de wijs hebben laten brengen door de onrust in de bankensector van de afgelopen dagen. -
Inflatiewoede in Frankrijk leidt tot golf van stakingen
De oplopende inflatie in Frankrijk leidt tot een golf van acties en stakingen. Steeds meer Fransen maken zich druk over hun inkomen. En steeds vaker gaan ze de straat op of leggen ze het werk neer. En dat staken loont. -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht.
-
PREMIUM
Pensioenfondsen op de vingers getikt: ‘Mensen staan voor onaangename verrassingen’
De informatie die pensioenfondsen geven over de hoogte van het pensioen, klopt niet altijd. Daardoor komen mensen soms vlak voor hun pensionering voor onaangename verrassingen te staan, waarschuwt de ombudsman pensioenen Jeroen Steenvoorden. -
-
-
PREMIUM1
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
PREMIUM
Franse staatsschuld tikt bijna recordhoogte aan
De Franse president Macron laat, ondanks beloftes, de staatsschuld enorm oplopen. ,,Er wordt veel geld uitgegeven om een recessie te voorkomen.’’