Volledig scherm
© ANP

FNV: Uurloon postbezorgers moet met 1 euro omhoog

FNV eist een stevige loonsverhoging voor postbezorgers. Tijdens de komende onderhandelingen over de nieuwe postbezorgers-cao wil de vakbond een stijging van 1 euro per uur. Dit komt neer op een verhoging van gemiddeld 10 procent. 

Dat heeft de vakbond in een brief aan PostNL laten weten. In die brief staan ook andere eisen zoals extra pauzes, betere bescherming bij extreem weer en vaste contracten. De functie van postbezorger is de afgelopen jaren flink ondergewaardeerd en daar moet verandering in komen, zo vindt de FNV.

,,Het wordt hoog tijd dat postbezorgers loon naar werken krijgen. Als het uurloon met 1 euro omhooggaat, komt het op een gelijk niveau met bijvoorbeeld de schoonmaak-cao”, aldus -onderhandelaar Ger Deleij.

De onvrede onder postbezorgers is al langer groot. Zij voelen zich niet gehoord en vinden dat PostNL meer rekening moet houden met hun persoonlijke omstandigheden en wensen. Deleij: ,,Er moet meer respect en waardering komen bij PostNL voor de bezorgers, want dat wordt nu te veel gemist.”

De nieuwe cao moet op 1 oktober ingaan. De onderhandelingen starten begin volgende maand. De cao voor postbezorgers geldt voor ruim 17.000 medewerkers van PostNL. Als de door PostNL gewenste overname van concurrent Sandd doorgaat, profiteren ook de Sandd-medewerkers van de nieuwe cao.

  1. Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptobankier opgraaft

    Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptoban­kier opgraaft

    In december vorig jaar overleed de directeur en oprichter van het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX, Gerald Cotton, tijdens een huwelijksreis in India. Althans, dat is de lezing van zijn weduwe Jennifer Robertson. Aan haar verhaal wordt door voormalig klanten van Cotton flink getwijfeld. Waarom? Omdat zijn dood op zijn minst bedenkelijk is. 190 miljoen in cryptomunten belegde Canadese dollars bleken spoorloos na Cottons overlijden.