Europarlement wil betere huishoudapparatuur en is gemanipuleer met levensduur beu
Wasmachines, vaatwassers en in principe alle apparaten met een snoer en stekker eraan moeten goedkoper en veel makkelijker te repareren worden. Brussel moet dat met wetgeving afdwingen. Dat zegt het Europese Parlement, dat het gemanipuleer van fabrikanten met ontwerp en levensduur van hun producten kots- en kotsbeu is.
In een resolutie die vandaag is aangenomen, dringt de Parlementscommissie Interne markt en consumentenzaken er bij de Europese Commissie op aan fabrikanten te verplichten om toestellen te maken die langer meegaan en in geval van een defect ook door andere dan de eigen monteurs te repareren zijn. Dat betekent ook dat er op een veel grotere schaal en makkelijker dan nu reserve-onderdelen beschikbaar moeten zijn, apparaten makkelijker demonteerbaar moeten zijn en derden toegang moeten hebben tot de benodigde technische informatie. Brussel moet dat allemaal vastleggen in een aangepaste en veel strakkere Ecodesign richtlijn.
Het initiatief voor de resolutie komt van de Duitse Groene Anna Cavazzini, die ook voorzitter is van de betrokken EP-commissie. Zij hoopt daarmee de Europese Commissie, die later dit jaar hoe dan ook met voorstellen komt, een stuk verder in de goede richting te duwen. Hoewel de Commissievoorstellen breder zijn dan alleen apparaten met een snoer en stekker – het gaat ook om bijvoorbeeld kleding en fietsen – zijn elektrische apparaten het belangrijkste doelwit.
Soms is het zelfs goedkoper om een nieuw apparaat te kopen dan het te laten repareren. Dat is te gek voor woorden
Cavazzini wijst op de snel groeiende berg elektronisch afval, meer dan 53 miljoen ton per jaar momenteel, die haaks staat op de steeds vuriger gepropageerde kringloopeconomie, en op consumentenonderzoeken die uitwijzen dat meer dan drie op elke vier Europeanen kapotte apparaten veel liever laten repareren dan ze te vervangen. Ze ziet het ook als een mooie opdracht aan het, na corona weer opkrabbelende, midden- en kleinbedrijf.
Oneerlijke handelspraktijken
Brussel kan volgens de Duitse veel meer doen dan het de afgelopen jaren heeft gedaan om de consument tegemoet te komen. Fabrikanten die bewust de levensduur van hun artikelen beperken of reparatie bemoeilijken, kunnen worden aangeklaagd voor oneerlijke handelspraktijken, zo merkt ze op. Consumenten zouden verder gebaat zijn bij betrouwbare, duidelijke en gemakkelijk te begrijpen informatie over duurzaamheid en repareerbaarheid bij aankoop van elk product, zodat ze alvorens tot aankoop over te gaan een eigen productvergelijking kunnen maken.
Frankrijk introduceerde vorig jaar al zo’n ‘repareerbaarheidsindex’ voor smartphones en laptops. De Commissie kan dat Europa-breed aanmoedigen met standaardregels voor productinformatie, inclusief verplichte informatie over de geschatte levensduur, beschikbaarheid van reserve-onderdelen en reparatiediensten, en als het om digitale elementen gaat de beschikbaarheid van software-updates. Wat zeker ook kan helpen bij de vormgeving van een fatsoenlijk ‘recht op reparatie’ zijn regels voor standaardisering en interoperabiliteit. Het mes in de wildgroei aan snoertjes en stekkertjes, na tien jaar aandrang uit het Parlement, is daarvan een bescheiden begin.
Kim van Sparrentak (GroenLinks), Europees fractiegenote van Cavazzini, juicht de resolutie toe: ,,We moeten de gekte van onze wegwerpsamenleving repareren. Mensen moeten nu nog perfect werkende telefoons of tablets weggooien omdat de batterij of het scherm te lastig te repareren is. Soms is het zelfs goedkoper om een nieuw apparaat te kopen dan het te laten repareren. Dat is te gek voor woorden.”
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
DNB-president Klaas Knot: Meer renteverhogingen op komst
De inflatie bestrijden blijft de belangrijkste opdracht voor De Nederlandsche Bank. Dat betekent meer renteverhogingen, waarschuwt bankpresident Klaas Knot. -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
Europese Commissie wil consument recht op reparatie geven: ‘Behoed oude spullen voor schroothoop’
Consumenten moeten het recht krijgen een wasmachine of ander kapot of versleten product te laten repareren, stelt de Europese Commissie voor. Nu hebben ze vaak geen andere keuze dan een nieuwe te kopen, en dat is slecht voor de planeet en voor hun portemonnee. Klanten zouden ieder jaar 12 miljard euro kunnen besparen door hun oude spullen te behoeden voor de schroothoop. -
PREMIUMBespaartips/video
‘Even bukken of strekken kan interessante besparingen opleveren’
De stijgende prijzen van energie, benzine en boodschappen voelen steeds meer huishoudens in de portemonnee. Waar kan je op bezuinigen? -
PREMIUM1
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht.
-
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
-
-
Schoonmaaktip van de week
Do's en don'ts voor de wasmachine: 'Gebruik liever geen vloeibare wasmiddelen’
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: de wasmachine en de droger schoon houden. -
Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde
Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al 18.000 banen verdwenen bij het bedrijf.