Volledig scherm
PREMIUM
© GC Images

Europa en VS trekken portemonnee: alles om economische crisis te voorkomen

Europa en de VS trekken biljoenen euro's uit om de gevolgen van de coronacrisis te bestrijden. Beide continenten halen alles uit de kast om verschoond te blijven van een diepe recessie.

De centrale banken staan wereldwijd in de noodhulpstand. In de VS en het Verenigd Koninkrijk zijn de rentes verder verlaagd en naderen deze nu ook de 0 procent. De centrale banken pompen honderden miljarden in de markten, om te voorkomen dat liquiditeitstekorten ontstaan. Ook hebben de regeringen miljarden gereserveerd om aan banken uit te lenen. Europese banken kunnen zelfs tegen negatieve rente lenen bij de Europese Centrale Bank. Dan moeten ze het wel weer 'doorsluizen' naar de bedrijven.

  1. Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?
    PREMIUM
    Geldoorlog in Europa

    Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?

    De coronacrisis zet het debat over steun aan de (arme) zuidelijke eurolanden opnieuw op scherp. Alle aandacht in Europa gaat momenteel uit naar de ‘oorlog tegen het virus’. Maar tegelijk woedt er een andere, veel oudere, oorlog in Europa: wie draait op voor de kosten? Nog specifieker: zullen rijke landen als Duitsland en Nederland wederom de portemonnee moeten trekken om Italië, Spanje en Frankrijk er bovenop te helpen?