Energiebedrijf FENOR van Suzanne Schulting valt om door hoge prijzen
Opnieuw worden de hoge energieprijzen een energiebedrijf fataal. FENOR Energie, dat vooral in het Noorden bekendheid geniet en olympisch kampioene Suzanne Schulting als boegbeeld kent, heeft faillissement aangevraagd. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) trekt alle leveringsvergunningen in.
Dat het kleine FENOR Energie zwaar leed onder de explosief gestegen stroom- en gasprijzen was al enige tijd duidelijk. Uit een onderzoek van de Vastelastenbond naar de financiële staat van Nederlandse energiebedrijven bleek FENOR begin oktober één van de vier met een negatief eigen vermogen.
Nu is FENOR Energie inderdaad omgevallen. Circa 36.000 klanten, zakelijke afnemers en consumenten, zijn de dupe. Zij worden verdeeld over de andere leveranciers, tenzij de curator voor 30 december een ander energiebedrijf vindt die hen wil overnemen. Tot die tijd blijven de klanten gewoon stroom en gas ontvangen. Zij krijgen vanzelf bericht van hun nieuwe leverancier.
De kans is groot dat huishoudens en bedrijven dan substantieel meer gaan betalen voor stroom en gas, net als de 90.000 ex-klanten van Welkom Energie ook gebeurde. De welkomstbonus die ze mogelijk te goed hebben, zijn ze waarschijnlijk eveneens kwijt.
‘No nonsense leverancier’
FENOR Energie is in 2012 opgericht door zakenman Jork Wielinga uit Heerenveen en richtte zich aanvankelijk met name op de zakelijke markt. De afgelopen jaren mikte de leverancier ook op consumenten. Vorig najaar strikte FENOR daarvoor olympisch kampioene shorttrack Suzanne Schulting.
,,Ik ben geboren in Groningen, opgegroeid in Tijnje en groot geworden in Heerenveen. Het Noorden heeft mij veel gebracht en daar hoor ik gewoon thuis”, zegt Schulting in een advertentie voor FENOR. ,,Die liefde voor het Noorden werkt door in mijn keuze voor FENOR. Een prima leverancier uit onze eigen regio, met aantrekkelijke tarieven, groene stroom en een aanpak die mij aanspreekt: eerlijk, transparant en no nonsense.”
Overname mislukt
Op de homepage van FENOR schrijft de leverancier dat afgelopen jaar door Wielinga is onderhandeld met diverse overnamekandidaten. ,,De pensioengerechtigde eigenaar van het bedrijf heeft geen opvolging voor FENOR en dus was verkoop het enige alternatief. In de zomer leek de overdracht zo goed als rond. Maar de plotseling extreemoplopende marktprijzen van gas en van elektriciteit maakten het voor de potentiële overname kandidaat niet meer aantrekkelijk.”
Afgelopen maand probeerde Wielinga vervolgens een doorstart te maken met een ander energiebedrijf. ,,Echter de complexe regelgeving en de principes van de diverse instanties maakten deze poging uiteindelijk kansloos.
Gestegen energieprijzen
FENOR is het vierde energiebedrijf dat omvalt door de gestegen prijzen voor gas en elektriciteit. Eerste en grootste slachtoffer is Welkom Energie, dat eind oktober het faillissement aanvroeg. De 90.000 klanten werden overgenomen door Eneco, dat hen vervolgens torenhoge stroom- en gastarieven. Het leidde meteen tot een exit van duizenden klanten.
De nog veel kleinere leveranciers Enstroga en SEPA Green Energy waren de volgende slachtoffers. Anode Energie viel eveneens om, maar dat had slechts zijdelings met de hoge energieprijzen te maken. Nadat een leverancier van dat bedrijf zijn verplichtingen niet na kon komen was er niet genoeg geld om op de huidige markt alsnog energie in te kopen.
De prijzen van gas en elektra zijn sinds juli explosief gestegen. Zo betalen veel consumenten inmiddels gasprijzen die ver boven de 1 euro per kubieke meter liggen. Tot augustus lag de gasprijs onder de euro per kuub en begin 2021 dubbeltjes daaronder.
Opverende wereldeconomie
Oorzaak van de toename is de weer opverende wereldeconomie, waardoor de vraag naar gas in Azië en Noord-Amerika enorm is gestegen. Tegelijk zijn de gasopslagen door de relatief strenge winter van afgelopen jaar onvoldoende bijgevuld. Ze zitten momenteel voor slechts de helft vol. Rusland, verantwoordelijk voor 40 procent van het Europese gas, houdt de hand bovendien op de gaskraan en voert de leveranties naar Europa niet op.
Met name de kleinere energieleveranciers komen hierdoor in de problemen. De Nederlandse energiemarkt is met circa 60 energiebedrijven al jaren enorm competitief met lage marges als gevolg. Slechts circa tien spelers hebben honderdduizenden of meer klanten, de rest zijn kleintjes zoals FENOR. Zij bezitten beduidend minder middelen om de risico’s van prijsstijgingen te beperken. Ze moeten nu vaak energie inkopen die duurder is dan wat hun klanten ervoor betalen.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energieleverancier failliet: dit kun je als klant doen
Als jouw energieleverancier failliet gaat, ga je als klant automatisch over naar een andere aanbieder. Pas na een zogenaamde ‘vensterperiode’ mag je overstappen. Hoe werkt dat eigenlijk? -
Omzet PostNL daalt door wegvallen effecten corona
De omzet van PostNL is in het eerste kwartaal gedaald. Dat komt onder meer doordat in dezelfde periode vorig jaar meer pakketten werden verstuurd vanwege de coronapandemie. Ook de hoeveelheid brieven liep terug omdat vorig jaar nog veel uitnodigingen voor een coronavaccinatie bij mensen thuis werden afgeleverd. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
video
Wéér valt een energiebedrijf om: SEPA Green Energy met circa 20.000 klanten failliet
Energieleverancier SEPA Green Energy heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gevraagd de vergunning voor het leveren van stroom en gas in te trekken, meldt de toezichthouder. Daarmee is het definitief einde oefening voor het bedrijf. Door het faillissement moeten 20.000 klanten, consumenten en zakelijke afnemers op zoek naar een nieuwe leverancier. -
PREMIUM
Dit jaar geen wuppies of juichcape bij WK? ‘Er komt zeker Oranjespul, maar zonder verwijzing naar Qatar’
Supermarkt Lidl zal geen Oranjeacties gaan doen rond het WK Voetbal in Qatar, Grolsch laat het kampioenschap eveneens links liggen vanwege de deplorabele mensenrechtensituatie in de Golfstaat. Krijgen we een WK zonder Oranjemeuk? Experts zijn verdeeld.
-
KLM moet met ‘iets goeds’ komen om herhaling bagagedrama te voorkomen
KLM moet met ‘iets goeds’ komen willen ze in de nabije toekomst problemen zoals afgelopen weekend op Schiphol voorkomen. Als het aan FNV-bestuurder David van de Geer ligt wordt er deze week nog een gesprek gevoerd tussen de leiding van KLM en de vakbond over de voorwaarden waarop grondpersoneel bij KLM aan het werk is. Blijft een akkoord uit dan lijken nieuwe acties onvermijdelijk. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt?