Eneco en de 53 gemeenten die aandeelhouder zijn, leggen hun ruzie over de privatisering van het energiebedrijf bij. Dat maakten de kemphanen vanmiddag bekend in een gezamenlijke verklaring. Die volgt na de inschakeling van een bemiddelaar.
David BremmerLaatste update:16-02-18, 16:10
Ik ben blij dat we er op deze manier zijn uitgekomen
Voorzitter van de Aandeelhouderscommissie (AHC), de Rotterdamse wethouder Adriaan Visser, reageert tevreden, net als Edo van Assem, voorzitter van de raad van commissarissen. Eerder zegden 29 belangrijke aandeelhouders het vertrouwen in Van Assem nog op. ,,Ik ben blij dat we er op deze manier zijn uitgekomen'', zegt Visser.
De aandeelhouders en Eneco lagen al maanden met elkaar op ramkoers. Afgelopen najaar gaf de overgrote meerderheid van de 53 gemeenten aan hun aandelen in het energiebedrijf kwijt te willen. Ze kunnen daarmee 2 tot 3 miljard euro cashen. Ceo Jeroen de Haas en zijn directie vinden dat financiën niet alleen leidend mogen zijn en ijveren ervoor het duurzame karakter van Eneco te behouden. Zij willen geen fossiele eigenaar, zoals bijvoorbeeld het als kandidaat-koper genoemde Shell.
Tegenwerking
De aandeelhouders waren vorige maand alle tegenwerking zo beu dat ze het vertrouwen in de raad van commissarissen opzegden. In hun ogen controleerde de raad te weinig en was het orgaan te veel op de hand van de Eneco-directie. Na bemiddeling door de zeer ervaren zakelijk mediator Eva Schutte zijn hier 'heldere afspraken' over gemaakt. Ook oppercommissaris Van Assem reageert content. ,,Want het zorgt ervoor dat we door kunnen met het privatiseringsproces van Eneco. In gezamenlijkheid en met oog voor de belangen van alle betrokken stakeholders. In de afspraken over het privatiseringsproces zijn waarborgen ingebouwd, zodat Eneco Groep haar leidende rol in het verduurzamen van onze energie in de toekomst kan voortzetten.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.