Economie eurozone krimpt ruim 12 procent door coronacrisis, Spanje zwaarst getroffen
De economie van de eurozone is in het tweede kwartaal door de coronacrisis gekrompen met 12,1 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van 2020. Het gaat om veruit de scherpste daling sinds het begin van de metingen, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat.
Het cijfer, dat is gebaseerd op een voorlopige schatting, komt overeen met de gemiddelde verwachting van economen. In het eerste kwartaal was al sprake van een neergang van de economie van het eurogebied van negentien landen met 3,6 procent.
De economie van de Europese Unie als geheel kromp met 11,9 procent ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Ook dat was met afstand de grootste neergang die het statistiekbureau heeft vastgesteld.
Italië en Spanje
De krimpcijfers van de eurozone zijn een optelsom van die van 19 van de 27 EU-lidstaten. De economie van Italië kromp in het tweede kwartaal met 12,4 procent, zo maakte het Italiaanse statistiekbureau Istat eerder vandaag bekend in een voorlopige raming. De krimp is minder sterk dan gevreesd. Economen rekenden in doorsnee op een terugval met 15,5 procent. In het eerste kwartaal van dit jaar was sprake van een krimp van de Italiaanse economie met 5,4 procent. Dat was dan weer een sterkere daling dan de 5,3 procent die Istat had berekend.
De Spaanse economie kreeg in het tweede kwartaal keiharde klappen door de coronacrisis en de strenge lockdownmaatregelen. De economie kromp met maar liefst 18,5 procent in vergelijking met het eerste kwartaal, bleek vanmorgen uit voorlopige cijfers van het Spaanse statistiekbureau. De krimp was veel sterker dan verwacht. Economen hadden in doorsnee een daling van 16,6 procent voorspeld. In het eerste kwartaal van dit jaar was al een economische krimp van 5,2 procent te zien.
Frankrijk
De economie van Frankrijk kromp in het tweede kwartaal met 13,8 procent in vergelijking met de voorgaande periode, meldde het Franse nationale statistiekbureau vanmorgen vroeg in een voorlopige raming. Het is de sterkste krimp sinds het begin van de metingen meer dan zeventig jaar geleden. Wel viel de krimp wat minder sterk uit dan verwacht, want economen hadden in doorsnee op een min van 15,2 procent op kwartaalbasis gerekend. In het eerste kwartaal van dit jaar liet de Franse economie al een bijgestelde min van 5,9 procent optekenen. Toen had Frankrijk ook al last van de crisis.
Ten opzichte van een jaar geleden kromp de Franse economie met 19 procent. Door de virusuitbraak werden de Franse industrie, de bouw en het toerisme hard geraakt, net als de investeringen, handel en consumentenuitgaven. Er wordt verwacht dat de Franse economie in het derde kwartaal weer een sterk herstel zal laten zien van de crisis, dankzij de versoepeling van de lockdownmaatregelen. Daarnaast is de Franse overheid met enorme steunpakketten gekomen om de impact van de pandemie tegen te gaan.
Duitsland
Gisteren werd al bekend dat de Duitse economie in het tweede kwartaal met 10,1 procent kromp ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Het is de sterkste krimp voor Duitsland sinds het begin van de metingen in 1970. Het cijfer valt bovendien slechter uit dan verwacht, want economen hadden er in doorsnee op gerekend dat de grootste economie van Europa met 9 procent zou krimpen. In het eerste kwartaal van dit jaar was een bijgestelde neergang met 2 procent te zien voor de Duitse economie.
Het Duitse federale arbeidsbureau maakte donderdag bekend dat de werkloosheid in Duitsland in juli stabiel is gebleven op 6,4 procent. Dat is het hoogste niveau in bijna vijf jaar. De cijfers zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.
ING-econoom Carsten Brzeski schreef in een reactie dat nu eindelijk een cijfer kan worden geplakt op de impact van de coronacrisis op de Duitse economie in het tweede kwartaal. Hij zegt dat die gegevens het dieptepunt van de crisis markeren en dat waarschijnlijk het ergste voorbij is. Zo denkt Brzeski dat in het derde kwartaal een scherpe opleving van de economie te zien zal zijn.
Bekijk hier onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kabinet: Opleggen concurrentiebeding aan medewerker wordt moeilijker
-
PREMIUM
VDL Nedcar: hoe een succesverhaal alsnog eindigt in een drama
EINDHOVEN/BORN - Met een massaontslag en nog 2100 onzekere arbeidsplaatsen is VDL Nedcar bijna terug bij af. Het was toch zo’n succesverhaal, met een groei naar ooit 7200 banen? Hoe kon het misgaan?Eindhoven -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing vertrokken
Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel steeg even na 10.30 uur lokale tijd op vanaf het vliegveld in Shanghai, zo blijkt uit beelden van staatsomroep CCTV. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige.
-
Update
Ondernemingsraad Nedcar naar rechter om inzage in financiële stukken van eigenaar VDL
Sittard-Geleen, Born -
-
-
IMF: schade wereldeconomie door corona ruim 12.000 miljard dollar
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) denkt dat de wereldwijde economische schade door de coronacrisis in 2020 en 2021 zal uitkomen op in totaal meer dan 12.000 miljard dollar. Dat schrijft IMF-hoofdeconoom Gita Gopinath in een rapport over de gevolgen van wat zij de ‘Great Lockdown’ noemt. -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.