Duits betaalbedrijf als kaartenhuis ineengestort door fraude: 1,9 miljard euro onvindbaar
Heel Duitsland stond vol trots achter betaaldienstverlener Wirecard. Het bedrijf was hét bewijs dat Duitsland meespeelde in de tech-eredivisie. Tot het bedrijf een kaartenhuis bleek dat van fraude aan elkaar hing. Bedrijven die zogenaamd gekocht zijn bestaan niet en de 1,9 miljard dollar die het bedrijf claimt te hebben zijn ook onvindbaar.
Vandaag begint het proces tegen de kopstukken van de Wirecard. Voormalig topman Markus Braun staat met een paar andere bestuurders terecht voor wat gerust een van de grootste en meest spectaculaire faillissementen is in de Duitse historie.
Wirecard levert betaaldiensten, vergelijkbaar met het Nederlandse Adyen. Het bedrijf had in de beginjaren vooral gok- en pornobedrijven als klant. Maar onder leiding van Markus Braun, samen met zijn rechterhand Jan Marsalek, breidt het zijn klantenpalet uit. AirBerlin en Aldi worden onder andere klant.
Twijfels
Maar al snel komen er twijfels. Hoe kan het dat het bedrijf veel winstgevender is dan concurrenten en maar tegen de klippen op blijft groeien? Superieure technologie, verklaart Braun. En met dat verhaal weet hij investeerders steeds miljarden uit de zakken te praten.
Geld dat gebruikt wordt om onder andere in Azië betaalbedrijven over te nemen. Die zijn volgens het bedrijf goed voor de helft van de omzet en bijna de hele winst.
In Duitsland is men dolenthousiast. Eindelijk hebben ze ook een groot, succesvol techbedrijf binnen de grenzen. Kritiek op het sprookje Wirecard is er niet.
Geen kleren
Die kritiek komt van buiten. Na tips besluiten een paar journalisten van de Britse zakenkrant Financial Times het bedrijf eens goed door te lichten. En dat leidt tot schokkende conclusies. Wirecard is inderdaad een sprookje, maar wel het sprookje van de keizer die geen kleren aan heeft.
Er zijn heel grote vraagtekens te zetten bij de omzet- en winstcijfers. Wirecard belazert de boel op grote schaal, stellen de journalisten. Maar die boodschap gaat er in Duitsland niet in. Braun en Marsalek zeggen dat de journalisten samenspannen met speculanten om Wirecard kapot te maken. De Duitse beurswaakhond dient zelfs een aanklacht in tegen de journalisten. Denken die Britten hún techbedrijf om zeep te kunnen helpen?
Maar na nieuwe onthullingen blijkt inderdaad dat Wirecard een kaartenhuis is. Bedrijven die zogenaamd gekocht zijn bestaan niet, evenals klanten. En de 1,9 miljard dollar die het bedrijf claimt te hebben zijn ook onvindbaar.
List & Bedrog
Het bedrijf blijkt jarenlang te hebben gelogen en bedrogen. Als het nodig was werden documenten vervalst om de fraude te verbergen. Met schaamrood op de kaken moeten autoriteiten toegeven dat ze jarenlang kritiekloos in het sprookje zijn blijven geloven. Menig kopstuk van toezichthouders sneuvelt in de nasleep. Ook accountant EY heeft jaren zitten slapen.
Waar al het geld is gebleven is tot nu toe onbekend. Ook Jan Marsalek is al twee jaar spoorloos.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Fleecedekens, pantoffels en toiletpapier vliegen de winkels uit bij Action
Hoe meer ellende, hoe beter voor de Action lijkt wel. De koopjesketen profiteerde volop van de energiecrisis en hoge inflatie. -
Op de aandelenbeurs is het feest: beste start van de AEX in veertien jaar
De economie piept en kraakt, maar op de aandelenbeurzen is het feest. De Amsterdamse beurs heeft zelfs de beste start in veertien jaar achter de rug. -
Cryptobeurs Coinbase krijgt 3,3 miljoen euro boete om ontbreken Nederlandse registratie
De Nederlandsche Bank legt cryptobeurs Coinbase een boete op van 3,3 miljoen euro, omdat de beurs in het verleden cryptodiensten heeft aangeboden in Nederland zonder een wettelijk vereiste registratie bij DNB. Dat is verboden. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.
-
‘Dr. Braun’ wist al jaren voor de ineenstorting van Wirecard van miljardenfraude, zegt kroongetuige
Wirecard, jarenlang het paradepaardje van de Duitse financiële techsector, zeeg in 2020 door grootschalige fraude ineen. In het strafproces verklaarde een kroongetuige deze week dat ex-topman Markus Braun al voor 2015 op de hoogte was van het bedrog. -
-
-
PREMIUM
Toezichthouder geeft energiebedrijven geen kans prijsplafond te foppen
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat de controle op energiebedrijven scherp opvoeren om te voorkomen dat zij zich verrijken met de subsidie voor het prijsplafond. Energiebedrijven moeten tot op de cent onderbouwen waarom ze een bepaalde prijs rekenen. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.