Dubbele klap dreigt: hogere premie en minder pensioen
VideoMeer premie voor minder pensioen, dat dreigt de kerstboodschap te worden van pensioenfondsen aan hun deelnemers. Voor de zes miljoen deelnemers van ambtenarenpensioenfonds ABP en zorgpensioenfonds PFZW dreigt zelfs een korting op de pensioenen.
De vijf grootste pensioenfondsen van Nederland maakten gisteren bekend hoe ze er voor staan. En dat is niet al te best. Alleen bpf Bouw, het pensioenfonds voor de bouwsector, is veilig. Daar zit voor elke euro aan pensioenverplichting 1,06 euro in kas. Bouw kan de pensioenen hierdoor zelfs licht verhogen. De metaalfondsen PMT en PME zijn ook uit de gevarenzone op dit moment. Maar ze zitten net boven de streep van 90 procent dekkingsgraad, dus helemaal gerust zijn ze nog niet. Uiteindelijk moet op 31 december de balans worden opgemaakt. Wie dan onder de 90 procent dekkingsgraad zit, moet korten.
ABP en PFZW zitten al het hele jaar aan de verkeerde kant van de streep. Beide fondsen, goed voor zo’n zes miljoen deelnemers, moeten volgend jaar de pensioenen verlagen als de financiële situatie niet verbetert. ,,Zoals het er nu voor staat, is de kans op pensioenverlaging voor volgend jaar reëel. Bij de huidige stand zou dat voor een gemiddeld ABP-pensioen van 700 euro netto ongeveer 15 euro netto per maand zijn”, laat ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool weten in het kwartaalbericht van het ambtenarenfonds.
Premieverhoging
Bij PFZW dreigt een korting op de pensioenen van 1,5 procent. En dat is niet alles. Peter Borgdorff, directeur bij PFZW, waarschuwt dat een premieverhoging waarschijnlijk is. De premie die werkenden betalen is al jaren onvoldoende om de beloofde pensioenen waar te maken. ABP heeft al aangekondigd de premie te verhogen en ook andere grote fondsen, zoals de metaalfondsen, denken aan een premieverhoging.
Dat betekent dat werkenden straks meer premie betalen en ook nog een korting op hun pensioenaanspraak krijgen. Ook als de pensioenen niet gekort worden is er koopkrachtverlies. Door de penibele financiële situatie kunnen de meeste pensioenen niet worden aangepast voor inflatie.
Lage rente
Er zijn twee oorzaken dat de Nederlandse pensioenfondsen het slecht doen. Ten eerste is dat de lage rente. Hoe lager de rente hoe meer geld de fondsen in kas moeten houden om de pensioenen te betalen. En die rente blijft maar dalen, ook in de coronapandemie. Daarnaast hebben de fondsen veel last van de instorting van de aandelenmarkten in het eerste kwartaal. De beurzen hebben zich daarna wel hersteld, maar ABP en PFZW hebben nog steeds een negatief rendement op hun beleggingen dit jaar.
Jarenlang hebben pensioenfondsen en politiek de kortingen voor zich uitgeschoven. Met de invoering van een nieuw pensioenstelsel zijn kortingen ook minder vaak aan de orde, hopen de pensioenfondsen. Dat nieuwe stelsel wordt vanaf 2022 geleidelijk ingevoerd. Het was de pensioensector er veel aan gelegen om kortingen te voorkomen voor de invoering. Kortingen zijn slecht voor het vertrouwen in het nieuwe stelsel.
Vertrouwen
Dat is het probleem bij het huidige stelsel. Ondanks dat de pensioenkassen jaarlijks voller raakten, werden de pensioenen niet verhoogd. Dat tastte het vertrouwen in het stelsel aan. Toch werd het Nederlands pensioensysteem deze week door pensioenadviesbureau Mercer opnieuw uitgeroepen tot beste pensioenstelsel ter wereld. Toch zegt de pensioenadviseur dat de invoering van een nieuw stelsel verstandig is. Juist omdat er weinig vertrouwen is in het huidige stelsel.
Bekijk al onze economische video's in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn
De krappe arbeidsmarkt brengt ons allemaal op het randje van waanzin
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
met video1
Opnieuw honderden Nederlandse miljoenen naar luchtvaartconcern Air France-KLM
Nederland steekt opnieuw geld in luchtvaartgroep Air France-KLM. De staat wil zo zijn belang van 9,3 procent in de groep op peil houden. De staat betaalt 220 miljoen euro mee aan een kapitaalinjectie van in totaal 2,2 miljard euro.
-
PREMIUMColumn
Conclusie wordt vaak snel getrokken dat afwijzing van een 50-plusser te wijten is aan leeftijd
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
Ruim 100.000 meisjes krijgen brief over dienstplicht, onder wie prinses Amalia
Ruim honderdduizend 17-jarige meisjes krijgen deze week een brief waarin staat dat zij staan ingeschreven voor de dienstplicht. Onder hen ook prinses Amalia, die in december 17 jaar wordt. -
Ons pensioenstelsel is opnieuw beste ter wereld, maar veranderingen zijn ‘noodzakelijk’
Het Nederlandse pensioenstelsel wordt voor het derde jaar op rij beoordeeld als beste ter wereld. Dat blijkt uit de Global Pension Index die adviesbureau Mercer en CFA Institute elk jaar uitbrengen, maar ondanks die klassificatie gaat het stelsel toch op de schop. ‘Noodzakelijk voor het vertrouwen in ons pensioenstelsel’, klinkt het.