Doek valt voor Thomas Cook en Neckermann, Nederlanders op reis hoeven niet te vrezen

UpdateDe noodlijdende touroperator Thomas Cook, waar ook Neckermann Reizen onder valt, is omgevallen. Nederlanders die nu op reis zijn, hoeven zich geen zorgen te maken dat ze niet meer thuis komen. De Nederlandse tak van het bedrijf heeft nog geen faillissement aangevraagd. Wel kan het voorkomen dat hotels hen proberen te verplichten hun verblijf dubbel te betalen. 

De ondergang van de Britse reisgigant treft alleen al vandaag zo’n 600.000 vakantiegangers. Ruim 10.000 Nederlanders zijn op dit moment met de reisorganisatie op vakantie, onder meer in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en het Caribisch gebied.  Zij hoeven hun reis niet onmiddellijk af te breken, benadrukt de woordvoerster van de Nederlandse tak. ,,Voor hen wordt geregeld dat zij hun vakantie kunnen afmaken.” Ze wijst erop dat mensen die via Thomas Cook/Neckermann Reizen een pakketreis hebben geboekt, beschermd zijn via de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR). 

De 40.000 tot 50.000 Nederlandse vakantiegangers die tot het einde van de winter zouden vertrekken via Thomas Cook, hoeven volgens de woordvoerster vooralsnog niet te vrezen dat hun reis niet doorgaat. Mocht Thomas Cook Nederland omvallen, dan worden die reizen gewoon uitgevoerd, claimt de woordvoerster. 

In afwachting

Hoewel er geen faillissement is aangevraagd voor de Nederlandse tak kunnen er sinds vanochtend geen nieuwe reizen meer worden geboekt via de website. ,,Uit voorzichtigheid en in afwachting van meer duidelijkheid nemen we geen nieuwe klanten meer aan”, aldus de woordvoerster. Zij sluit niet uit dat het faillissement op korte termijn alsnog wordt aangevraagd. 

Het garantiefonds SGR laat bij monde van zijn woordvoerster weten dat het nog niets kan betekenen voor de vele duizenden Nederlandse vakantiegangers, omdat er nog geen sprake is van faillissement. ,,We hopen gauw meer duidelijkheid te krijgen, zodat we in actie kunnen komen. Onze prioriteit ligt dan bij het helpen van mensen die nu op reis zijn”, reageert zegsvrouw Mirjam Dresme van de SGR. Bij financiële problemen neemt het garantiefonds de kosten over van de reisorganisatie.

Voor mensen die een reis hebben geboekt, betekent dit dat zij dan hun geld terugkrijgen of dat zij hun geboekte reis kunnen afmaken. De SGR roept gedupeerden van het faillissement van Thomas Cook op met dat bedrijf contact op te nemen.  Thomas Cook Nederland stelt gewoon bereikbaar te zijn via de normale klantenservice. Ook kan met Expedia, waar Thomas Cook-dochter Neckermann.nl mee samenwerkte, of het eigen reisbureau contact op worden genomen.

Reizigers op zoek naar informatie bij de balie van Thomas Cook op het vliegveld van Frankfurt.
Volledig scherm
Reizigers op zoek naar informatie bij de balie van Thomas Cook op het vliegveld van Frankfurt. © EPA

Excuses

Thomas Cook Nederland baalt stevig dat de top van Thomas Cook Group geen oplossing heeft kunnen vinden voor de financiële problemen en daarom faillissement heeft moeten aanvragen voor Thomas Cook Group en de Thomas Cook UK, de continentale tak. Thomas Cook verzorgt jaarlijks de vakantie van zo'n 19 miljoen toeristen wereldwijd. Een laatste poging om het Britse moederbedrijf te redden,  mislukte gisteren. 

,,Het bestuur en ik betreuren enorm dat we niet slaagden in onze opzet”, zei topman Peter Fankhauser in een verklaring. ,,Ik wil excuses aanbieden aan onze miljoenen klanten en de duizenden medewerkers, leveranciers en partners die ons jarenlang hebben gesteund.” Thomas Cook is de oudste reisorganisatie ter wereld. Het 178-jarige oude concern telt wereldwijd 22.000 medewerkers, waarvan ruim 200 medewerkers in Nederland.

Door het faillissement van Thomas Cook dreigen 10.000 Nederlandse vakantiegangers in de problemen te komen, bijvoorbeeld omdat hotels hen verplichten het verblijf nóg eens te betalen. Ook kunnen veel mensen niet vertrekken en zien zo hun droom- of huwelijksreis door de neus geboord. Ben jij één van hen? Mail ons dan op internet@ad.nl.

Hotels eisen geld

De berichtgeving over het faillissement zorgt onderwijl voor zenuwachtige reizigers in binnen-en buitenland. Ook sommige hotels waar Thomas Cook mee samenwerkt, krijgen het benauwd. In Tunesië zet een resort reizigers onder druk om hun vakantie - nog eens - te betalen. Hotel Les Orangers in Hammamet, nabij Tunis, vreest geen geld te krijgen van Thomas Cook. Britse gasten verklaarden tegenover Engelse media dat zij door bewakers zijn vastgezet.

Het verhaal wordt bevestigd door twee Vlamingen ter plekke, zo zeggen zij tegen de Belgische site HLN: ,,Wij kregen zaterdag een briefje in de kamer dat we aan de receptie verwacht werden”, vertellen Brent Van Eccelpoel (23) uit Heist-op-den-Berg en Lander Nuyts (33) uit Hasselt. ,,We stonden daar met 25 à 30 man en allemaal kregen we te horen dat we ons verblijf moesten betalen. Iets wat we vooraf al gedaan hadden. Bovendien eiste het hotel 3.300 euro, terwijl de factuur van Thomas Cook slechts 1.800 euro bedroeg.”

Als ze niet met geld over de brug komen, dan mogen ze morgen niet vertrekken, dreigt het hotel. Toch raadt Thomas Cook België hen aan om niet te betalen. De twee jongens vliegen voor alsnog dinsdag terug en gaan met zelf geregeld vervoer naar de luchthaven. 

In Turkije hebben de autoriteiten al maatregelen aangekondigd om getroffen hotels te ondersteunen. Daar zijn momenteel ruim 21.000 Britse Thomas-Cookreizigers gestrand, vanuit andere Europese landen zijn dat er nog eens ongeveer 24.000. Hotels mogen geen betalingen van gasten eisen of ze uit hun hotelkamer zetten. De betalingen voor alle toeristen die tot en met afgelopen zondag hadden geboekt zijn verzekerd. 

Volgens de Turkse hotelfederatie is Thomas Cook nog tussen de 100.000 en 200.000 pond verschuldigd aan kleinere Turkse hotels. De neergang van Thomas Cook kan jaarlijks 600.000 à 700.000 toeristen schelen in Turkije, zei Ayik verder te verwachten.

Repatriëringsplan

De Britse autoriteiten hebben inmiddels een grootscheeps operatie opgezet om de ruim 150.000 Britse toeristen terug te halen uit het buitenland. Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab zal iedereen weer veilig thuis worden gebracht. Het repatriëringsplan, dat Operatie Matterhorn is gedoopt, zal gebruik maken van zo'n 45 toestellen van andere luchtvaartmaatschappijen, waaronder British Airways en easyJet, zo meldt The Guardian

Het zou gaan om de grootste repatriëring van Britten in vredestijd. De operatie is groter dan die werd opgestart na het omvallen van de Engelse luchtvaartmaatschappij Monarch Airlines in 2017. Toen werden 38 vliegtuigen ingezet om 110.000 toeristen naar huis te halen. De huidige operatie zal naar schatting twee weken in beslag nemen; alleen vandaag moeten er al zo'n 14.000 Britse toeristen worden opgepikt. 

Een Engelse krant becijferde dat het de belastingbetalers zo’n 100 miljoen pond (113 miljoen euro) gaat kosten. De reisgigant klopte nog bij de Britse regering aan voor 150 miljoen pond financiële steun, maar premier Boris Johnson weigerde bij te dragen aan een financiële reddingsoperatie. ,,Het is beschamend dat de regering geen vinger heeft uitgestoken”, reageerde de Britse vakbond TSSA vanochtend verontwaardigd.

In Nederland is het anders geregeld; vliegtickets van Nederlanders blijven geldig dankzij de SGR. Volgens de SGR geldt de garantieregeling voor alle boekingen, ongeacht de bestemming of hoogte van de reissom. Losse vliegtickets die zijn geboekt bij een SGR-deelnemer vallen overigens niet onder de garantieregeling. Ook lijndiensten en charters vallen niet onder de SGR-garantie. 

Tekst loopt door onder de foto

Alleen al vandaag zijn naar schatting 14.000 Britse toeristen gestrand.
Volledig scherm
Alleen al vandaag zijn naar schatting 14.000 Britse toeristen gestrand. © AFP

Schuldenberg 

Helemaal onverwacht komt het omvallen van het Britse moederbedrijf niet. Thomas Cook zuchtte al langer onder een grote schuldenlast. Het bedrijf liet voor het weekeinde al weten dat het extra financiële middelen nodig had voor een reddingsplan. Het zou gaan om een lening van nog eens 200 miljoen pond (227 miljoen euro), bovenop het reddingsplan van 900 miljoen pond dat vorige maand werd afgesloten. Naast de schuldenlast zorgden ook de stijgende brandstofkosten, stevige prijsconcurrentie en afzwakkende economische groei voor fikse tegenwind.

Onder de Britse moedermaatschappij vallen naast Neckermann Öger Tours, Air Marin, Bucher Reisen en de Duitse vakantievlieger Condor. Die laatste blijft na het faillissement van de reisreus gewoon vliegen, zo liet het vanochtend weten. Om eventuele problemen na een bankroet van het moederbedrijf tegen te gaan, is een door de Duitse staat gegarandeerde lening aangevraagd. 

Het lot van Thomas Cook Nederland (en van Thomas Cook België) hangt in grote mate af van Thomas Cook Duitsland. De Nederlandse en Belgische vennootschappen maken deel uit van de Europees-continentale organisatie van Thomas Cook, waar de Duitse afdeling het belangrijkst is. De stille hoop is dat Nederland met België en Duitsland een doorstart zou kunnen maken. 

Financiële staat

Thomas Cook is niet de enige luchtvaartmaatschappij met een slechte financiële gezondheid. Eerder dit jaar viel het doek al voor de Britse luchtvaartmaatschappij Flybmi. Het bedrijf weet het faillissement onder meer aan het dreigende vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Begin dit jaar gingen ook het IJslandse Wow Air, het Belgische VLM en het Duitse Germania over de kop. 

Vorig jaar oktober ging het IJslandse Primera Air over de kop. Het Cypriotische Cobalt Aero zakte eveneens door zijn hoeven. Een jaar eerder, in 2017, werd de stekker al getrokken uit Air Berlin en het Britse Monarch. De felle concurrentie in de luchtvaartsector en de stijgende kerosineprijs eisen hun tol.