Volledig scherm
President Klaas Knot geeft een toelichting op het jaarverslag van De Nederlandsche Bank. © ANP

DNB-baas Knot hard over beleid ECB

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) twijfelt aan de effectiviteit van het pakket aan maatregelen dat de Europese Centrale Bank (ECB) heeft gelanceerd om de economie in de eurozone een zetje te geven. Hij sprak zich, heel ongebruikelijk, in een formele verklaring op de website van de eigen centrale bank uit tegen het pakket.

De ECB zei donderdag onder meer het aankoopprogramma van obligaties opnieuw op te starten. En dat zint de Nederlandse bankbaas, die ook in het beleidsbepalend comité van de ECB zit, niet. ,,Het staat in geen verhouding tot de huidige economische omstandigheden, en er zijn gegronde redenen om de effectiviteit in twijfel te trekken”, aldus Knot.

Het is bekend dat Knot geen voorstander is van de zogenoemde Quantitative Easing (QE). Maar zijn felle verklaring valt des te meer op na opmerkingen van ECB-president Mario Draghi dat er ‘brede overeenstemming’ was over het beleid.

Weerstand

Persbureau Bloomberg meldde al dat er, in tegenstelling tot de woorden van Draghi, veel weerstand was tegen het hervatten van het opkoopprogramma. Verschillende landen zagen de stap niet zitten. Knot werd daarbij genoemd, maar ook Jens Weidmann van de Duitse Bundesbank en François Villeroy de Galhau van de Banque de France, zouden tegen zijn. Daarnaast zagen naar verluidt ook Oostenrijk en Estland weinig in het hervatten van de stimuleringsmaatregelen.

Knot stelt in zijn verklaring dat het door de economische vertraging onvermijdelijk is dat het langer duurt voordat de ECB de inflatiedoelstelling, van beneden maar dicht bij de 2 procent, haalt. ,,Maar dat wil niet zeggen dat het streven uit beeld is geraakt. Er is ook geen sprake van deflatierisico, noch zijn er aanwijzingen voor een eurogebied-brede recessie”, aldus Knot. 

Het enige wat op dit moment volgens hem waarneembaar is, is dat de inflatievooruitzichten achterblijven bij het ECB-streven. ,,Dat is zorgwekkend, maar betekent niet dat het opnieuw opstarten van een zwaar middel zoals het aankoopprogramma het geëigende instrument is”, voegt hij toe.

  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang klimaats­cep­ti­cus

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.