Deliveroo moet alsnog met pensioenpremies over de brug komen
Bezorgdienst Deliveroo moet alsnog ongeveer 640.000 euro aan achterstallige pensioenpremies afdragen. De rechtbank in Amsterdam oordeelde dat het bedrijf een maaltijdbezorger is en dus voldoet aan de voorwaarden om verplicht deel te nemen aan het Bedrijfstakpensioenfonds voor het Beroepsvervoer over de weg.
Dit vonnis betekent dat Deliveroo pensioenpremies zal moeten afdragen voor al zijn medewerkers met een contract. Het van oorsprong Britse bedrijf is sinds 2015 actief in Nederland en werkte in het begin uitsluitend met bezorgers met een arbeidsovereenkomst. Daar kwam het later op terug: sinds november 2017 werkt Deliveroo juist alleen nog maar met zzp'ers.
De rechter oordeelde begin dit jaar dat dat niet mocht en bestempelde de samenwerkingen met die freelancers ook als arbeidsovereenkomst. De door het pensioenfonds aangespannen zaak gaat niet over die zzp'ers, omdat het beroep over die eerdere uitspraak nog loopt.
Deliveroo, na Thuisbezorgd.nl de grootste maaltijdbezorger van ons land, is van mening dat het niet verplicht is tot het afdragen van pensioenen, omdat het naar eigen zeggen geen maaltijdbezorger is maar een techbedrijf. De kernactiviteiten zouden te maken hebben met de website en app, waarmee eten kan worden besteld.
Verdiemodel
De rechter ging daar niet in mee en vond voldoende aangetoond dat bezorgen wel degelijk de basis is van Deliveroo. ,,De activiteiten, het bestelproces, de digitale omgeving en de reclame-uitingen zijn allemaal gericht op het uiteindelijke doel: het bezorgen van maaltijden. Het verdienmodel van Deliveroo is ook volledig op de bezorging gebaseerd”, zo meldt de rechtbank in een toelichting op de uitspraak.
De maaltijdbezorgmarkt ligt al enige tijd onder vuur, onder meer door arbeidsomstandigheden en verkeersveiligheid. FNV wil dat er een einde komt aan schijnconstructies en eist betere rechten voor de ongeveer 10.000 bezorgers bij ziekte, ongelukken op de weg of als het gaat om pensioenopbouw.
Uit een onderzoek dat de vakbond in juni naar buiten gebracht bleek dat het met de betaling niet best gesteld is. Deliveroo werkt vooral met zzp’ers die een uurloon krijgen dat 36,4 procent onder het minimum uit de cao Beroepsgoederenvervoer ligt. Uber Eats scoorde het slechtst met een uurloon van 5,80 euro, bijna 45 procent lager dan het cao-tarief. Thuisbezorgd kwam als minst slechte uit de bus. Dat bedrijf huurt zijn bezorgers in als uitzendkrachten voor een uurloon dat ruim 22 procent onder het minimum uit de cao.
De vakbond berekende dat de bedrijven jaarlijks 28,7 miljoen euro te weinig afdragen aan inkomstenbelasting, sociale premies en pensioenopbouw.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
Inspectie: Schiphol beschermt personeel onvoldoende tegen uitstoot
Schiphol beschermt zijn personeel onvoldoende tegen blootstelling aan schadelijke vliegtuiguitstoot. Dat concludeert de Nederlandse Arbeidsinspectie, die ook vindt dat de plannen van de luchthaven om die blootstelling te minimaliseren onvoldoende zijn.Luchthaven Schiphol -
Met video
Ook na afvoeren activisten blijft milieu een strijdpunt op aandeelhoudersvergadering Shell
Een uur lang wisten milieuactivisten de aandeelhoudersvergadering van Shell te verstoren. Maar ook toen de vergadering doorging, bleef het klimaatbeleid van Shell de discussie domineren. -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
Friezen meest prijsbewust in de supermarkt en Utrechters het minst
Vanwege de gestegen prijzen in de supermarkten pasten bijna 7 op de 10 Nederlanders hun boodschappenroutine aan. In Friesland zijn mensen het meest prijsbewust en in Utrecht het minst.Utrecht, Leeuwarden
-
PREMIUM
Onze economie is plots slechtste van EU, terwijl die vanochtend nog ‘robuust’ leek: hoe kan dat?
-
-
-
PREMIUM
‘Nog dit jaar eerste schip met groen waterstof in Rotterdamse haven’
De revolutie naar de waterstofeconomie is begonnen. Nog voor de zomer vaart de eerste tanker met duurzaam geproduceerde waterstof de Rotterdamse haven in. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.