Sandra Phlippen
Volledig scherm
PREMIUM
Sandra Phlippen © Guus Schoonewille

De overheid moet ons vertrouwen waarmaken en niet meer achter de feiten aan lopen

de week van phlippenSandra Phlippen is chief economist bij ABN Amro en universitair docent aan de Erasmus School of Economics.

De maatregelen die de minister-president aankondigde zijn nodig en goed, maar de omstandigheden veranderen snel en vragen om meer. Natuurlijk is de economische groei op dit moment ondergeschikt aan onze gezondheid. Dat is eigenlijk altijd zo, maar nu kunnen economie en gezondheid elkaar ook danig in de weg zitten. En in zo’n geval gaat gezondheid uiteraard altijd voor. Maar het draaiende houden van delen van de economie is juíst nu cruciaal om de zorg die nodig is, te kunnen blijven aanbieden.

 1. Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten
  PREMIUM

  Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten

  De Bijenkorf, ’s lands laatste volledige warenhuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Wat een groot winkelfeest had moeten worden, lijkt door de coronacrisis uit te draaien op een deceptie. Ga maar na: in de 150-jarige historie van de Bijenkorf is het nooit eerder voorgekomen dat de winkels zo lang dicht waren. ,,We zijn één keer een halve dag gesloten geweest tijdens de februaristaking in 1941’’, aldus een woordvoerder.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”