Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © ANP

Daling vertrouwen in woningmarkt zet door

UpdateHet vertrouwen van consumenten in de woningmarkt blijft licht afzwakken door de slechtere betaalbaarheid van woningen, de krappere keuze in het aanbod en de strengere regels voor huizenkopers. Dat meldt de Vereniging Eigen Huis (VEH).

Volgens de VEH verwacht ruim een derde van de Nederlanders dat het steeds moeilijker zal worden om een eigen huis te kopen en vindt ruim een kwart dat het nu een ongunstig moment is om een woning te kopen. De vereniging stelt dat het vertrouwen in de huizenmarkt nu al een halfjaar licht aan het dalen is. Ondanks die trend is ruim een derde van de Nederlanders van mening dat het nog steeds een gunstig tijdstip is voor het kopen van een huis, met name vanwege de lage hypotheekrente.

De branchevereniging voorspelt dat het aantal transacties op de woningmarkt dit jaar waarschijnlijk licht zal gaan dalen, na het record in 2017.

Woningwaarde

Of de daling van het consumentenvertrouwen ook voor een daling van de huizenprijs zal zorgen, is nog te voorbarig om te zeggen. Volgens een woordvoerder van VEH is dit onder meer afhankelijk van de hoogte van de hypotheekrente, regelgeving omtrent hypotheekverstrekking en bijkomende kosten. 

Ook het tempo waarin nieuwbouwprojecten worden opgeleverd speelt een belangrijke rol. Wanneer mensen met een ouder huis overstappen naar een nieuwbouwwoning, zetten ze het oude huis pas te koop wanneer het nieuwbouwproject is opgeleverd. Tot het moment van oplevering houden ze eigenlijk twee plekken op de woningmarkt in bezit: het oude huis en het nieuwbouwproject. Dit zorgt voor nog meer krapte op de woningmarkt, waardoor de woningprijs minder snel zal dalen.