Credit Suisse waarschuwt voor nieuwe klap in Archegos-debacle
De Zwitserse bank Credit Suisse verwacht in het tweede kwartaal van dit jaar een afschrijving van 600 miljoen Zwitserse frank (544 miljoen euro) vanwege het debacle rond investeringsmaatschappij Archegos. Dat meldt de bank in een toelichting op de eerstekwartaalcijfers.
Archegos nam grote financiële risico’s op de beurs, met zware verliezen tot gevolg en onder meer Credit Suisse was een tussenpersoon voor die transacties. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal stond meer dan 20 miljard dollar uit bij het fonds. Daarvan komt waarschijnlijk een groot deel niet meer terug. De affaire rond investeringsmaatschappij Archegos en bij financieringsmaatschappij Greensill Capital kostten de bank miljarden.
Greensill kwam in de problemen door het instorten van het zakenimperium van de Australische investeerder Lex Greensill. Daarop werd faillissement aangevraagd. Credit Suisse moest toen voor miljarden aan posities terugtrekken.
Door deze dubbele tegenslag werd de winst die vorig jaar werd geboekt tenietgedaan. Topman Thomas Gottstein, die ruim een jaar geleden aantrad bij de bank, moet nu bewijzen dat hij de juiste man is om Credit Suisse door deze crisis te loodsen. Verschillende topbestuurders van Credit Suisse stapten al op vanwege de schandalen.
In de eerste maanden van 2021 boekte Credit Suisse een verlies van 252 miljoen frank, waarmee de bank overigens beter presteerde dan verwacht. Maar Credit Suisse wordt door de Zwitserse toezichthouder Finma wel gedwongen meer kapitaal vast te houden. Het heeft investeerders aangesproken voor een financiering van 1,8 miljard frank via obligaties die om te zetten zijn in aandelen.
De op een na grootste bank van Zwitserland had vorig jaar ook al de nodige problemen. Zo moesten honderden miljoenen opzij gezet worden voor een schikking in de VS. Dat was nog een uitwas van de financiële crisis en het gerommel met hypotheken in de periode rond 2008.
Tot nu toe heeft Credit Suisse de helft van de circa 10 miljard dollar aan beleggersgeld teruggegeven dat door de fondsen werd aangehouden op het moment dat ze werden geschorst. Volgens ingewijden neigt Credit Suisse ernaar om klanten voor de verwachte verliezen in fondsen te laten opdraaien.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Dode en ernstig letsel door haperende Philips beademingsapparaten; concern verder in het nauw
Door nieuwe problemen met beademingsapparatuur van Philips is een dode gevallen en hebben vier patiënten ernstig letsel opgelopen. De machine die hen in het ziekenhuis van zuurstof moest voorzien, viel plotseling uit. Het toch al flink gebutste imago van het medisch concern door de slaapapneu-kwestie krijgt een nieuwe dreun. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Postbezorgers PostNL krijgen 8 procent loonsverhoging
De postbezorgers van PostNL krijgen over twee jaar in totaal 8 procent meer loon. Dat zijn de vakbonden overeengekomen met het postbedrijf. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.
-
1
Topman Booking krijgt beloning van 54 miljoen dollar
Topman Glenn Fogel van Booking Holdings krijgt dit jaar 54 miljoen dollar (51 miljoen euro) aan beloningen voor zijn verdiensten tussen 2018 en 2021. Het gaat voor een deel om aanpassingen aan eerdere bonuspakketten in aandelen die door de coronacrisis sterk in waarde waren gedaald, meldt het moederbedrijf van de Nederlandse hotelboekingensite Booking.com. -
Kabinet maakt einde aan misleidende ‘van-voor’ prijzen
Er komt een einde aan misleidende ‘van-voor’ prijzen, meldt het ministerie van Economische Zaken. Volgens nieuwe regels moet de prijs waar korting op komt, de ‘van-prijs’, de laagste prijs zijn van de afgelopen dertig dagen. De aanpassing komt voort uit een Europees besluit om vanaf halverwege mei overal in de EU dezelfde regels te laten gelden. -
DSM vindt Amerikaanse koper voor divisie die supersterke vezels maakt
DSM heeft in het Amerikaanse Avient een koper gevonden voor zijn tak die beschermende materialen maakt. Dat bedrijf betaalt ruim 1,4 miljard euro voor het bedrijfsonderdeel dat grotendeels bestaat uit het maken van Dyneema, dat volgens DSM de sterkste vezel ter wereld is. Die vezel kan worden verwerkt in kabels, maar bijvoorbeeld ook in beschermende kleding en visnetten.