Coronacrisis dwingt Heineken tot schrappen van banen
updateBierbrouwer Heineken ziet zich vanwege de coronacrisis genoodzaakt om te snijden in de personeelskosten. De uitgaven voor medewerkers op het Nederlandse hoofdkantoor en regionale kantoren van de bierbrouwer moeten met ongeveer 20 procent omlaag. Gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten.
Delen per e-mail
Dat maakt Heineken vanochtend bekend bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers. Heineken heeft zo’n 1700 mensen werken in de hoofdkantoorvestigingen in Amsterdam. Vorig jaar is een deel van de marketingactiviteiten verhuisd naar Schiphol.
Hoeveel banen verdwijnen, wil Heineken nog niet zeggen. ,,Het gaat om een kostenreductie van 20 procent bij het hoofdkantoor", zegt een woordvoerder. ,,Maar het is nog te vroeg om te zeggen hoeveel arbeidsplaatsen daarmee gemoeid zijn. Dat gaan we samen met de ondernemingsraad en de vakbonden uitzoeken.”
Volgens de zegsman is niet uitgesloten dat een deel van de besparing ook mogelijk is door bezuinigingen op de lonen en secundaire arbeidsvoorwaarden. Eerder dit jaar beloofde Heineken dat er gedurende 2020 geen ontslagen vallen tijdens de crisis. ,,Daar houden we ons aan. Maar we hebben het nu over een ingreep in het eerste kwartaal van 2021.”
Landenorganisaties
Regionale hoofdkantoren, zoals dat van Heineken Nederland in Leiden, vallen niet onder de ingreep. Wel kondigt Heineken ook aan dat zulke landenorganisatie onder de loep worden genomen. ,,Op dit moment wordt ook gekeken hoe we de hele organisatie zo sterk mogelijk kunnen maken, ook na Covid. We maken nu bekend wat dat betekent bij het hoofdkantoor, maar we gaan ook strategisch kijken bij de werkmaatschappijen. Het is te vroeg om te zeggen of dat ingrepen zal opleveren.” Bij Heineken werken in totaal 85.000 mensen.
Vanwege de coronacrisis zijn de verkopen van Heinekenbieren vooral in de horeca wereldwijd gekelderd. In de eerste negen maanden van dit jaar verkocht de brouwer ruim 165 miljoen hectoliter bier, dat is 8,3 procent minder dan in dezelfde periode in 2019. De winst daalde in dezelfde periode tot 396 miljoen euro, tegenover 1,7 miljard euro vorig jaar. Wel vlakt de daling af; in het derde kwartaal lag de hoeveelheid verkocht bier net meer dan 2 procent lager.
Golven
Heineken geeft geen vooruitzichten voor de nabije toekomst. ,,We kunnen niet voorspellen of er nog meer golven komen en er meer restricties komen. In sommige landen zie ja dat de horeca dicht is. In Azië, in landen als Maleisië, komen nieuwe restricties op. De onzekerheid is groot. Opsteker is wel dat het Heinekenmerk het goed doet.”
De ingreep bij Heineken komt na massaontslagen bij onder meer KLM (4500), ABN Amro (800) en Booking.com (circa 1400).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Franse ondernemers vangen daklozen op in eigen kantoor: ‘Kost ons eenmalig 1000 euro’
Ondernemers in de Franse stad Nantes namen een opmerkelijk initiatief: ze bieden daklozen gratis een slaapplek aan in hun kantoren. ,,Als de overheid dat doet, kost het 10.000 euro per jaar.” -
‘Vertrouwen beleggers weer bijna op niveau van voor de crisis’
Het vertrouwen van beleggers ligt bijna weer op het niveau van voor de coronacrisis. Volgens de maandelijkse BeleggersBarometer van ING bereikte het vertrouwen het hoogste niveau sinds februari vorig jaar. -
PREMIUM
Faillissementspiek verwacht: ‘Bijna helft horeca is technisch bankroet’
De verslagenheid onder horecaondernemers is groter dan ooit tevoren constateert Koninklijke Horeca Nederland. Na de persconferentie van premier Rutte regende het telefoontjes en mailtjes van verontruste kroegbazen en restauranthouders. ,,Dat is een wezenlijk verschil met afgelopen voorjaar.’’ -
Personeel Miss Etam en Steps bereidt faillissementsaanvraag winkels voor
Werknemers van kledingwinkels Miss Etam en Steps bereiden een faillissementsaanvraag voor. De 350 medewerkers hebben nog geen loon over januari ontvangen en hebben het volgens vakbondsbestuurder Martin Pikaart (AVV) ‘helemaal gehad’ met eigenaar Martijn Rozenboom. -
Chemiereus Bayer koopt claims rond Roundup af met twee miljard dollar
De Duitse chemiereus Bayer heeft een overeenkomst gesloten ter waarde van 2 miljard dollar voor het afhandelen van toekomstige claims rond de onkruidverdelger Roundup, die kankerverwekkend zou zijn. Het bedrijf en advocaten die Amerikaanse consumenten vertegenwoordigen bereikten daarover een akkoord.
-
Ahold zit vertrekkend Etos-directeur dwars bij overstap naar Hema
Ahold Delhaize lijkt niet van plan om Etos-directeur Saskia Egas Reparaz zonder slag of stoot te laten vertrekken naar winkelketen Hema. Volgens NRC houdt het concern haar aan het concurrentiebeding in haar arbeidsovereenkomst. -
Brouwers maken zich grote zorgen: bierverkoop met ruim een derde omlaag na coronamaatregelen
Het gaat slecht met de verkoop van bier in Nederland sinds de coronamaatregelen van kracht zijn. De daling bedraagt - gemeten vanaf 15 maart, de dag dat de horeca dicht moest - 36 procent. Dat meldt branchevereniging Nederlandse Brouwers, die zich ernstig zorgen maakt over de gevolgen voor vooral de kleinere brouwers. -
PREMIUM
Fabrikant Viking ontvangt honderden bestellingen per dag: 'Schaatsgekte nog groter door corona’
Bij schaatsfabrikant Viking in Almere is de schaatsgekte goed merkbaar. De bestellingen stromen binnen. Eigenaar Jaap Havekotte: ,,Nederland is altijd al een schaatsland geweest, maar corona maakt de schaatsgekte nog groter dan anders.”