Volledig scherm
© ANP

Consumentenbond: Voer verbod op negatieve spaarrente in

Er moet snel een wettelijk verbod komen op negatieve spaarrente voor particulieren. Dat schrijft de Consumentenbond in een brandbrief aan minister Wopke Hoekstra van Financiën. 

Een negatieve rente, waarbij consumenten de bank moeten gaan betalen voor het stallen van hun spaargeld, komt steeds dichterbij, waarschuwt de consumentenorganisatie. Bij de grote banken komt de spaarrente inmiddels bij verschillende spaarrekeningen al niet boven de 0,1 procent, een enkele bank rekent al 0 procent. 

Het is het schrikbeeld van veel Nederlanders, wijst onderzoek van de Consumentenbond onder 6200 consumenten uit. Daarin geeft 93 procent aan voorstander te zijn van een wettelijk verbod op negatieve spaarrente. Slechts 4 procent vindt zo’n verbod niet nodig. In een eerder onderzoek zeiden veel spaarders al tot actie over te gaan als zij de bank moeten gaan betalen. 

Dat zou wel eens verkeerd kunnen aflopen, denkt directeur Sandra Molenaar van de bond. Zij wijst op een eerder onderzoek waarin 80 procent van de ondervraagden aangaf zijn geld bij de bank weg te halen als de rente onder de 0 procent zou zakken, 20 procent gaf aan het geld dan thuis te bewaren. Die reactie is begrijpelijk maar riskant,  waarschuwt Molenaar. ,,Wie zijn spaargeld thuis bewaart, draagt het risico van oplichting, inbraak of brand zelf. Een inboedelverzekering dekt dit maar beperkt.”

Oneerlijk en onverstandig, aldus de bond. De Consumentenbond roept de minister dan ook op te luisteren naar de wens van consumenten en zo snel mogelijk werk te maken van een verbod. Morgen debatteert de Tweede Kamer over de spaarrente.

Nadelen

Eerder zei minister Hoekstra een verbod op negatieve rente niet uit te sluiten. Wel wees hij erop dat een dergelijke, ‘zeer forse ingreep in de markt’ ook nadelen kent. Zo zou een verbod de effectiviteit van het beleid van de Europese Centrale Bank kunnen schaden en is in een ‘extreem scenario’ zelfs de financiële stabiliteit in het geding. 

België kent al een verbod op negatieve spaarrente en Duitsland onderzoekt de mogelijkheid van een verbod. Molenaar: ,,Ook Nederlandse spaarders verdienen deze bescherming. De risico’s voor consumenten van een negatieve spaarrente zijn duidelijk. De risico’s van een verbod op negatieve spaarrente heeft de minister in onze ogen niet duidelijk onderbouwd.”

Rekening 

Spaarders dreigen de rekening te moeten betalen voor het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB verlaagt telkens de Europese depositorente waardoor Nederlandse banken hoge kosten betalen voor het stallen van spaartegoeden bij de ECB. Die kosten berekenen zij voor een deel door aan hun klanten, met als gevolg dat de spaarrente bijna op 0 staat.

Bij verdere verlaging van de depositorente, bestaat de kans dat banken een negatieve spaarrente invoeren. ,,Vooral kleine spaarders die hun spaargeld gebruiken als buffer voor noodzakelijke uitgaven, zijn de dupe. Zij kunnen nergens heen met hun geld”, aldus de directeur van de Consumentenbond.