Consument loopt de haringkar voorbij
De aanhoudende hitte heeft de haringverkoop weinig goed gedaan. Visboeren hebben hun omzet met tientallen procent zien kelderen.
Bij de haringkraam van Corné Struik uit Werkendam is het een stuk stiller dan voorgaande jaren. Consumenten blijven weg, merkt hij. En dat voelt hij in zijn portemonnee. ,,De afgelopen weken valt de omzet onwijs tegen.” En hij is naar eigen zeggen niet de enige die er last van heeft: ,,Iedereen in de branche verkoopt minder haring.”
Dat kunnen ze beamen bij Simonis. De vishandelaar en eigenaar van visrestaurants schat dat de omzet deze zomer liefst 30 tot 35 procent lager ligt dan vorig jaar. De hoofdreden is de warmte, zegt een medewerker van het bedrijf. ,,Als het zo warm is als afgelopen week, dan komen mensen pas ’s avonds om haring te halen. Als ze al komen.”
Ook Koelewijn Vishandel uit Bunschoten-Spakenburg ziet de verkoopcijfers afnemen. Daar ligt de omzetdaling op zo’n 4 tot 5 procent. Volgens Gerard Ruizendaal van de groothandel speelt het probleem vooral op straat, bij de haringkramen.
Fans
,,Met de hitte lopen mensen de haringkar voorbij”, merkt hij op. De haring doet het in de viswinkels en in de supermarkt nog best aardig, zegt hij. Maar de dalende populariteit van de haring hangt volgens de visexpert niet alleen samen met de extreme hitte. ,,Er komen weinig nieuwe haringliefhebbers bij. De fans zijn te vinden onder de ouderen, jongeren zijn er helaas niet zo voor te porren. Dat is zonde, want het is echt gezond.”
Zowel Corné Struik als Simonis hebben nog een andere verklaring voor de terugloop: er is dit jaar minder aandacht in de media voor de haring. Struik: ,,Vorig werden we nog vijfde in de AD Haringtest, maar zonder de test merken we dat de haring minder leeft bij het grote publiek."
De haring mag het dan misschien wat minder goed doen, helemaal ontevreden zijn de visboeren niet. Rozendaal: ,,Klanten nemen veel vaker kant- en klaarmaaltijden mee. Ovenschotels doen het bijzonder goed. Ook de lekkerbekjes en kibbeling zijn in trek.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nu corona voorbij is, zien meer starters in horeca en cultuur hun kans schoon
In de zwaar door de coronacrisis getroffen horeca en cultuur-, sport- en recreatiesector trekt het aantal startende ondernemers weer aan. Volgens de Kamer van Koophandel (KVK) waren er in deze sectoren afgelopen maand wel een kwart meer beginnende ondernemers dan dezelfde maand vorig jaar. -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
PREMIUM
In Frankrijk staan telefoons bij campings en hotels roodgloeiend: ‘Aantal reserveringen stijgt enorm’
Het was twee jaar crisis voor ’s werelds populairste vakantiebestemming. Maar Frankrijk blijft Frankrijk: een toeristenmagneet. Parijse hotels zitten vol, de reserveringen bij campings stromen binnen. -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
PREMIUM
Hoe de Duitsers nu ook van het Russische gas af willen
Nu Rusland abrupt de gaskraan naar Polen en Bulgarije heeft dichtgedraaid, haast Duitsland zich om voorbereid te zijn op eenzelfde scenario. Minister Habeck van Economische Zaken neemt het strijdplan voor het afscheid van Russische ruwe olie als blauwdruk voor een gasexit.
-
PREMIUM
Wedstrijd zo duurzaam mogelijk vliegen: ‘We willen dat ideeën overwaaien’
Vijftien luchtvaartmaatschappijen troeven elkaar deze week af in een door KLM bedachte wedstrijd. Niet wie de snelste vlucht maakt, maar wie het duurzaamst vliegt. KLM wil op dat terrein vooral zelf stappen zetten. ‘Binnen vijf jaar maken we onze eerste elektrische lijnvlucht.’ -
Kabinet maakt einde aan misleidende ‘van-voor’ prijzen
Er komt een einde aan misleidende ‘van-voor’ prijzen, meldt het ministerie van Economische Zaken. Volgens nieuwe regels moet de prijs waar korting op komt, de ‘van-prijs’, de laagste prijs zijn van de afgelopen dertig dagen. De aanpassing komt voort uit een Europees besluit om vanaf halverwege mei overal in de EU dezelfde regels te laten gelden. -
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.