Consument loopt de haringkar voorbij
De aanhoudende hitte heeft de haringverkoop weinig goed gedaan. Visboeren hebben hun omzet met tientallen procent zien kelderen.
Bij de haringkraam van Corné Struik uit Werkendam is het een stuk stiller dan voorgaande jaren. Consumenten blijven weg, merkt hij. En dat voelt hij in zijn portemonnee. ,,De afgelopen weken valt de omzet onwijs tegen.” En hij is naar eigen zeggen niet de enige die er last van heeft: ,,Iedereen in de branche verkoopt minder haring.”
Dat kunnen ze beamen bij Simonis. De vishandelaar en eigenaar van visrestaurants schat dat de omzet deze zomer liefst 30 tot 35 procent lager ligt dan vorig jaar. De hoofdreden is de warmte, zegt een medewerker van het bedrijf. ,,Als het zo warm is als afgelopen week, dan komen mensen pas ’s avonds om haring te halen. Als ze al komen.”
Ook Koelewijn Vishandel uit Bunschoten-Spakenburg ziet de verkoopcijfers afnemen. Daar ligt de omzetdaling op zo’n 4 tot 5 procent. Volgens Gerard Ruizendaal van de groothandel speelt het probleem vooral op straat, bij de haringkramen.
Fans
,,Met de hitte lopen mensen de haringkar voorbij”, merkt hij op. De haring doet het in de viswinkels en in de supermarkt nog best aardig, zegt hij. Maar de dalende populariteit van de haring hangt volgens de visexpert niet alleen samen met de extreme hitte. ,,Er komen weinig nieuwe haringliefhebbers bij. De fans zijn te vinden onder de ouderen, jongeren zijn er helaas niet zo voor te porren. Dat is zonde, want het is echt gezond.”
Zowel Corné Struik als Simonis hebben nog een andere verklaring voor de terugloop: er is dit jaar minder aandacht in de media voor de haring. Struik: ,,Vorig werden we nog vijfde in de AD Haringtest, maar zonder de test merken we dat de haring minder leeft bij het grote publiek."
De haring mag het dan misschien wat minder goed doen, helemaal ontevreden zijn de visboeren niet. Rozendaal: ,,Klanten nemen veel vaker kant- en klaarmaaltijden mee. Ovenschotels doen het bijzonder goed. Ook de lekkerbekjes en kibbeling zijn in trek.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
1
Recessie dreigt in Europa, maar Nederlandse economie is ‘niet kapot te krijgen’
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
Stijgende inflatie volgens experts niet verontrustend: 'Herstel is in Nederland veel krachtiger’
In de hele eurozone daalde de inflatie, behalve in Nederland. Daar steeg de inflatie juist. Hoe kan dat nou? -
Kabinet: Opleggen concurrentiebeding aan medewerker wordt moeilijker
Bedrijven mogen straks niet meer voor langere tijd een concurrentiebeding opleggen aan personeel dat vertrekt. Verder moet exact duidelijk zijn op welke plekken iemand geen vergelijkbare baan mag uitoefenen, dient er een zwaarwegend belang te zijn voor zo'n beding en moet de werkgever een vergoeding betalen aan de werknemer als tegemoetkoming. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
Met video's
Ryanair-topman Michael O'Leary voorspelt chaos: ‘Zomer vol geschrapte vluchten’
-
-
-
Mensen bezuinigen liever op dure spullen dan op hun pensioen
De hoge inflatie neemt een flinke hap uit de koopkracht. Maar we blijven geld opzijzetten voor onze oude dag, bezuinigen doen we liever op luxe-uitgaven. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’