CNV: Zieke werknemer voelt steeds meer druk van de baas
Een kwart van de Nederlandse werknemers voelt zich door de werkgever steeds meer onder druk gezet om snel weer te komen werken bij ziekte. De helft van de werknemers vindt het, vanwege de personeelskrapte, lastig om zich ziek te melden.
Dat blijkt uit een enquête die vakbond CNV onder 2600 van haar leden heeft gehouden. De uitkomst was gelijk in alle sectoren van de arbeidsmarkt, zoals zorg, onderwijs en vervoer. De enquête komt een dag nadat het kabinet waarschuwde dat de krapte op de arbeidsmarkt ‘een structureel probleem zal blijven’.
De werknemers gaven aan dat hun baas druk uitoefent door al na een paar dagen ziekte te bellen om te vragen ‘wanneer iemand weer komt’. ,,Bellen is prima, maar de vraag is dan hoe het met iemand gaat, niet wanneer hij of zij weer komt. En we zien dat werkgevers steeds sneller bellen”, stelt een CNV-woordvoerder. Ook laat een kwart van de werkgevers externe bureaus, zoals een reïntegratiebureau, bellen als de ziekte langer duurt.
Schadelijk gedrag
,,We snappen dat werkgevers door de krappe arbeidsmarkt omhoog zitten, maar dit is schadelijk gedrag. Forceren leidt ertoe dat mensen op termijn juist langdurig kunnen uitvallen, zeker in een tijd waarin veel psychisch verzuim is", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.
Uit de vakbondspeiling blijkt dat de helft van de werknemers zich bezwaard voelt als hij of zij zich ziek meldt. Ze beseffen zich dan dat hun baas toch al krap in de mensen zit. Iets meer dan de helft van de ondervraagden (54 procent) werkt door als ze zich eigenlijk ziek voelen en 22 procent van de mensen meldt zich eerder beter dan een paar jaar geleden. ,,Als je ziek bent, meld je dan ook echt een paar dagen ziek, dat voorkomt langdurig verzuim", stelt de vakbond.
Als je ziek bent, meld je dan ook echt een paar dagen ziek
Uit de enquête blijkt dus ook dat driekwart van de werknemers zich niet onder druk voelt gezet om weer snel te komen werken. Ruim zeventig procent zegt ook dat een bellende baas geen enkel effect zou hebben op de duur van hun ziekmelding. Door de krapte op de arbeidsmarkt zit de werknemer tegelijk in een goede positie, zijn werkgever zal hem graag willen houden.
CNV stelt dat er vooral meer aandacht voor ziektepreventie moet komen. Fortuin: ,,Werkgevers zijn nu vooral bezig met het forceren van zieke werknemers om weer te komen. Maar in een tijd dat stress ziekteoorzaak nummer 1 is, zouden werkgevers vooral moeten investeren in het verminderen van de werkdruk.”
Minder werkenden, tekort blijft
Vrijdag kwam het kabinet ook met een waarschuwing. Volgens minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zal het tekort aan werknemers in onder meer de zorg, onderwijs en techniek ‘structureel blijven'. ,,Er zijn in de toekomst minder werkenden. Daar is geen simpele oplossing voor. We zullen moeten accepteren dat niet alles tegelijkertijd kan.’’ De minister stelt dat ‘we allemaal last hebben van de krapte op de arbeidsmarkt’. ,,Er zijn gewoon niet genoeg mensen om zonnepanelen te leggen of warmtepomp te installeren.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
2
Heineken geeft toe dat het nog in Rusland actief is: ‘We hadden duidelijker moeten zijn’
Heineken erkent nu toch dat het afgelopen jaar met toestemming van het Nederlandse hoofdkantoor nieuwe producten heeft gelanceerd in Rusland. In een nieuw persbericht biedt het excuses aan voor de eerdere communicatie. Het bierbedrijf zei in februari dat de Russische tak sinds maart vorig jaar volledig zelfstandig opereert, maar dat bleek niet waar. -
PREMIUMfnv-voorzitter
Stakingen gaan door: ‘Wij gunnen elk bedrijf een goede winst, maar niet over de ruggen van werknemers’
De tien grootste beursgenoteerde werkgevers van Nederland zien de winsten veel harder stijgen dan de loonkosten, blijkt uit onderzoek van vakbond FNV. Dat is een duidelijk bewijs dat de strijd om hogere lonen met volle kracht moet worden voortgezet, vindt FNV-voorzitter Tuur Elzinga. -
PREMIUM
Toblerone is niet het eerste merk dat wordt teruggefloten
Toblerone moet vanwege een verhuizing naar het buitenland de afbeelding van de Matterhorn op de chocoladereep verwijderen. Bij Chocoprins pakte een aanpassing van de verpakking slecht uit. Wacht Toblerone hetzelfde lot?
-
‘Zwitserse noodmaatregelen voor versnelde overname Credit Suisse’
De Zwitserse regering wil met noodmaatregelen een versnelde overname van het geplaagde Credit Suisse door concurrent UBS mogelijk maken. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. -
-
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
Europese Centrale Bank
ECB schroeft rente verder op, laat zich niet van de wijs brengen door onrust in bankensector
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente in de eurozone met de eerder aangekondigde half procentpunt verhoogd. Dat betekent dat de beleidsmakers in Frankfurt zich niet van de wijs hebben laten brengen door de onrust in de bankensector van de afgelopen dagen.