Ook autofabrikant VDL Nedcar in het Limburgse Born voelde de gevolgen van de handelsoorlog.
Volledig scherm
Ook autofabrikant VDL Nedcar in het Limburgse Born voelde de gevolgen van de handelsoorlog. © ANP XTRA

China en VS gaan importheffingen afbouwen

China en de Verenigde Staten zijn overeengekomen om de handelsheffingen die ze elkaar hebben opgelegd terug te draaien. Dat heeft het Chinese ministerie van Handel bekendgemaakt.

Het afbouwen van de importheffingen gaat in stappen. Hoeveel en welke heffingen in eerste instantie zullen verdwijnen, moet nog worden afgesproken. Dat wordt een belangrijk onderdeel van het gedeeltelijke handelsakkoord waarover momenteel wordt onderhandeld. China en de VS hopen zo’n akkoord in de komende weken te bereiken.

Totale overwinning

Januari vorig jaar gaf Trump het startschot met een importheffing op Chinese wasmachines en zonnepanelen. Niet veel later volgden de importheffingen op staal en aluminium vanuit een groot aantal landen, waaronder Europa.

Trump beloofde de Amerikanen een snelle en totale overwinning in de oorlog. ,,Handelsoorlogen zijn gemakkelijk te winnen”, verzekerde hij zijn aanhang. De Amerikanen hebben met bijna honderd landen een handelstekort, dus die landen hebben meer te verliezen bij een handelsoorlog dan de VS was zijn redenering.

De achteruitgang van de Chinese export heeft de VS echter niet geholpen. ,,Het handelstekort van de VS is niet gedaald”, constateert Han de Jong, hoofdeconoom bij ABN Amro. ,,De VS importeren nu meer vanuit andere landen.” Raoul Leering, hoofd onderzoek internationale handel bij ING, ziet dat ook. ,,Het handelstekort is een waterbed. Als je op de ene plek drukt komt het op een andere plek omhoog.” 

Europa

Europa dacht lang dat ze konden profiteren van de ruzie tussen de VS en China. Immers waar twee honden vechten om een been... Maar daar blijkt in de praktijk niets van te kloppen. Sterker zelfs Europa lijkt de grote verliezer van de handelsoorlog. In China en de VS blijft de economie groeien, maar Europa ziet de groei bijna verdwijnen.