Chemiereus Bayer vreest veel meer rechtszaken om Roundup
De Duitse chemiereus Bayer vreest een stortvloed aan nieuwe rechtszaken, aangespannen door mensen die zeggen kanker te hebben gekregen van onkruidverdelger Roundup. In de VS lopen nu al ruim 18.000 zaken.
Nu Amerikaanse advocaten druk aan het adverteren zijn om nieuwe klanten binnen te halen voor hun Roundup-aanklachten, verwacht Bayer dat dit ook tot fors meer zaken zal leiden. In eerdere rechtszaken rond Roundup werd het chemiebedrijf veroordeeld tot het betalen van tientallen miljoenen dollars aan schadevergoedingen.
Tot dusver heeft Bayer altijd volgehouden dat het middel veilig voor gebruik is. In augustus werd door ingewijden nog gemeld dat het bedrijf bereid zou zijn de hele zaak te schikken voor 8 miljard dollar, maar dat werd later weer ontkend. Een beursanalist becijferde eerder dat Bayer in het slechtste geval een bedrag tot 5 miljard dollar aan schadeclaims kwijt kan zijn.
Dat jaagt beleggers grote schrik aan; sinds Bayer zaadveredelaar Monsanto, dat Roundup produceert, vorig jaar voor 62 miljard dollar overnam, heeft het al meer dan de helft van zijn beurswaarde verloren. Roundup, heeft glyfosaat als belangrijkste werkzame stof. Inmiddels is het patent verlopen en zijn er overal varianten van te koop.
Vergunning
Ondanks dat er veel ophef en protesten zijn, besloot Europa de vergunning voor de omstreden onkruidverdelger nog eens met vijf jaar te verlengen. Die vergunning werd afgegeven mede nadat de Europese toezichthouder tot het oordeel was gekomen dat de stof niet kankerverwekkend is.
Gezondheidsorganisatie WHO kwam eerder tot een ander oordeel: glyfosaat is waarschijnlijk wél kankerverwekkend. In Nederland hebben diverse tuincentra uit voorzorg het middel uit de schappen gehaald. De rijksoverheid heeft het advies gegeven om het middel zo min mogelijk in openbare parken en speeltuinen te gebruiken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Oostenrijk verbiedt als eerste land onkruidverdelger glyfosaat
-
PREMIUM
Klimaatactivisten verstoren aandeelhoudersvergaderingen: heeft dat zin?
De anders zo saaie aandeelhoudersvergaderingen van ING en andere grote bedrijven worden tegenwoordig regelmatig verstoord door klimaatactivisten, die vinden dat multinationals veel te vervuilend zijn. Bekende Nederlanders als Carice van Houten of Bénédicte Ficq komen opdraven en stellen lastige vragen. Activisten denken dat het succes heeft, maar wat vinden de directeuren er van? -
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.” -
Mensen bezuinigen liever op dure spullen dan op hun pensioen
De hoge inflatie neemt een flinke hap uit de koopkracht. Maar we blijven geld opzijzetten voor onze oude dag, bezuinigen doen we liever op luxe-uitgaven. -
PREMIUM
Gif tegen onkruid is uit: ‘We vegen, maaien en branden’
WAALWIJK - Het Waalwijkse bedrijf Weed Control timmert al een tijdje aan de weg in de gifloze onkruidbestrijding. Eigenaar Bert van Loon heeft de tijdgeest mee.
-
PREMIUMMet video1
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
-
-
-
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten? -
Kwartaalwinst ING bijna verviervoudigd dankzij gestegen rente
ING heeft zijn nettowinst bijna verviervoudigd in het eerste kwartaal van dit jaar. Net als ABN AMRO, dat woensdag al zijn resultaten presenteerde, profiteerde het financiële concern flink van de gestegen rente. ING ziet ook ruimte om aandeelhouders te gaan belonen door voor maximaal 1,5 miljard euro aan aandelen in te kopen.