Gestrande reizigers met een Nederlands paspoort staan voor het hoofdkantoor van KLM. Zij proberen een ticket te bemachtigen om weer terug te kunnen vliegen naar Nederland.
Volledig scherm
PREMIUM
Gestrande reizigers met een Nederlands paspoort staan voor het hoofdkantoor van KLM. Zij proberen een ticket te bemachtigen om weer terug te kunnen vliegen naar Nederland. © ANP

Chaos en onzekerheid bij Nederlanders in buitenland: 'De prijzen zijn nu torenhoog’

Nu steeds meer landen besluiten om de grenzen en het luchtruim te sluiten en het land op slot te gooien, groeien de twijfel en zorgen bij Nederlandse toeristen of ze nog thuis kunnen komen. Volgens de ANVR, de brancheorganisatie van reisorganisaties, zitten zo’n 200.000 mensen in het buitenland en begint de tijd te dringen voor wie nu naar huis wil.

Touroperators en luchtvaartmaatschappijen kunnen de druk amper aan: ze worden overspoeld met vragen en bezorgde telefoontjes van reizigers die naar huis willen. ,,Het is alle hens aan dek”, zegt Claudia Metz van Transavia. ,,We doen ons best om iedereen te repatriëren. We zetten extra vliegtuigen in, onder andere naar Egypte, Turkije en Spanje, maar door alle drukte zijn we helaas niet altijd even goed bereikbaar”, vult ze aan.

 1. Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten
  PREMIUM

  Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten

  De Bijenkorf, ’s lands laatste volledige warenhuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Wat een groot winkelfeest had moeten worden, lijkt door de coronacrisis uit te draaien op een deceptie. Ga maar na: in de 150-jarige historie van de Bijenkorf is het nooit eerder voorgekomen dat de winkels zo lang dicht waren. ,,We zijn één keer een halve dag gesloten geweest tijdens de februaristaking in 1941’’, aldus een woordvoerder.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”