Brussel wil nog dit jaar de vele duizenden brievenbusfirma's in Nederland aanpakken
De Amsterdamse Zuidas zou de komende jaren zomaar eens flink kunnen leeglopen nu Brussel nog deze maand met een stevige aanpak van brievenbusmaatschappijen komt. Daarvan telt Nederland er vele duizenden, soms honderden op één adres.
Bedrijven zonder ‘substantiële’ aanwezigheid of economische activiteit in een bepaalde lidstaat raken straks zonder pardon hun belastingvoordeel kwijt, zo kondigde Eurocommissaris van Economische Zaken Paolo Gentiloni vanmiddag aan. Hij wil ook van het nultarief af. Zijn voorstellen passeren 22 december de Commissie.
Na jaren stagnatie in tal van fiscale dossiers lijkt Brussel eindelijk tempo te willen maken. Dat komt voor een deel door de Pandora Papers met concrete onthullingen over hoe overheden wereldwijd jaarlijks 443 miljard euro mislopen door belastingontwijking. En voor een ander deel doordat Brussel dat geld, dan wel het Europese deel ervan, broodnodig heeft om het economisch herstel na corona te combineren met een ongeziene vergroening en digitalisering. Gentiloni vroeg de belastingspecialisten uit het Europese Parlement hem te helpen, maar die oproep leek tamelijk overbodig: zij hangen al dag en nacht aan zijn been.
Vennootschapsbelasting
Nogal wat van hen drongen erop aan het minimumtarief van 15 procent voor vennootschapsbelasting, wereldwijd overeen gekomen op voorspraak van VS-president Biden, meteen ook flink op te trekken. ,,Als we daar 25 procent van maken krijgen we drie keer meer geld”, aldus Manon Aubry van het ultralinkse GUE. Volgens Gentiloni zijn de 15 procent een minimum en zit het tarief in belangrijke EU-lidstaten daar al boven: ,,En dat blijft zo.”
Zelf wil hij zich volgend jaar concentreren op de effectieve betaling van winstbelasting. Diverse Parlementsleden drongen ook aan op een veel uitgebreidere zwarte lijst van belastingparadijzen. ,,Daar staan nu maar negen landen op, jullie hebben er kort na de Pandora Papers zelfs nog drie afgehaald”, aldus opnieuw Aubry. ,,En één van de mensen die zulke lijsten opstelt, Wopke Hoekstra uit Nederland, blijkt er dan zelf belangen te hebben.”
Strengere regels
Het feit dat landen van die lijst verdwijnen is positief, zo antwoordde Gentiloni, want dat betekent dat belastingparadijzen zich beter aan regels houden, die ook nog eens steeds strenger worden. ,,Het is een proces. Vanaf volgend jaar moeten ze ook gaan rapporteren over de winsten per land van multinationals.” Het Parlement is het al jaren een doorn in het oog dat EU-belastingparadijzen als Luxemburg, Ierland en Nederland per definitie niet op de lijst komen. Gentiloni: ,,De opzet is niet door mij bedacht.” Enthousiaster is het Parlement over pogingen van de Italiaan om belastingontwijking via meerderheidsbesluitvorming tegen te gaan. Het feit dat elk land nu op fiscaal vlak nog een vetorecht heeft, is al jaren de belangrijkste hinderpaal voor een effectieve Europese aanpak.
PvdA-Europarlementariër Paul Tang, die het overleg met Gentiloni voorzat, hekelde het feit dat een belangrijke adviseur van brievenbusfirma’s een debat met het Parlement uit de weg ging. Advocatenkantoor Baker McKenzie, ook een veelvuldig in de Pandora Papers genoemde Zuidas-bewoner, had in die confrontatie geen zin. Tang: ,,Een gemiste kans. Maar met nog meer hoorzittingen in aantocht ontkomen ook zij niet aan publieke controle.”
D66 wil dat de financiële belangen van nieuwe ministers openbaar worden gemaakt vóórdat ze benoemd worden. Dat staat in een nieuw voorstel na het opduiken van Hoekstra’s naam in de Pandora Papers, zo is in onderstaande video te zien:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Flitsbezorging leek ooit zo veelbelovend, maar nu stoppen Jumbo en Getir de samenwerking
-
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten? -
Verzekeraars: Recordbedrag aan schade door extreem weer in 2022
Extreem weer heeft vorig jaar een recordbedrag aan schade veroorzaakt in Nederland: ruim 886 miljoen euro. Het Verbond van Verzekeraars meldt dat in de donderdag verschenen Klimaatschademonitor. Veruit de meeste schade (714 miljoen euro) werd veroorzaakt door de drie stormen die in februari een spoor van vernieling trokken: Eunice, Dudley en Franklin. -
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
PREMIUMCOLUMN
Hoekstra probeert straffeloos weg te komen met zijn investering door naïviteit te veinzen
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.
-
PREMIUMMet video
Bedrijven bieden tegen elkaar op in strijd om schaars personeel: ‘Leidt tot scheve ogen op werkvloer’
-
-
-
Europarlement woest over nieuwe belastingschandalen: ‘We moeten onze vloot uitsturen‘
Het Europese Parlement is woest over de almaar aanhoudende belastingschandalen in Europa en heeft woensdagmiddag de Europese Commissie, maar vooral de nationale regeringen ongenadig de oren gewassen. Zij staan toe dat tientallen miljarden belastinggeld in de zakken van superrijken blijven verdwijnen en daardoor niet kunnen worden besteed aan onderwijs, zorg en infrastructuur. -
PREMIUMMet video1
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel?