Volledig scherm
© EPA

Brussel: sluit toegang tot Schengengebied dertig dagen af

Europa moet een maand lang geen reizigers van buiten de EU naar de 26 landen in de Schengenzone toestaan, tenzij hun reis noodzakelijk is. De Europese Commissie stelt dat voor in de strijd tegen het coronavirus, meldt voorzitter Ursula von der Leyen op Twitter. 

Medisch personeel en mensen met een verblijfsvergunning worden mogelijk uitgezonderd van de maatregel. Van de 27 EU-landen zijn Roemenië, Bulgarije, Kroatië, Cyprus en Ierland geen lid van de Schengenzone, waar in principe vrij doorheen kan worden gereisd. De niet-EU-landen Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein horen er wel bij.

De maatregel kan pas ingaan na goedkeuring van de lidstaten. Voorzitter Von der Leyen verwacht dat de regeringsleiders van de EU-landen dit verbod dinsdag in een videoconferentie hier goedkeuring aan zullen geven. Het weigeren van niet-essentiële reizigers van buiten de EU moet verdere verspreiding van het virus voorkomen en de ‘enorme’ druk op zorgstelsels verminderen. De maatregel kan worden verlengd als dat ‘noodzakelijk’ is, voegde ze eraan toe.

EU-president Charles Michel bevestigde dat de leiders van de 27 EU-landen het voorstel morgen bespreken. De komende uren krijgen de lidstaten uitleg over wat de maatregel inhoudt, zei hij.

Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist:

 1. Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten
  PREMIUM

  Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten

  De Bijenkorf, ’s lands laatste volledige warenhuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Wat een groot winkelfeest had moeten worden, lijkt door de coronacrisis uit te draaien op een deceptie. Ga maar na: in de 150-jarige historie van de Bijenkorf is het nooit eerder voorgekomen dat de winkels zo lang dicht waren. ,,We zijn één keer een halve dag gesloten geweest tijdens de februaristaking in 1941’’, aldus een woordvoerder.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”