Volledig scherm
De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron tijdens de Europese top in Brussel. © EPA

Brussel schuift meerjarenbegroting voor zich uit

De onderhandelingen over de EU-meerjarenbegroting voor de periode 2021-2027 moeten eind dit jaar zijn afgerond zijn, vinden de lidstaten. Eerder beoogden de EU-regeringsleiders nog een akkoord in de herfst over het zogeheten Meerjarig Financieel Kader (MFK). Ze houden er op hun top in oktober een ,,gedachtewisseling’’ over, hebben ze afgesproken.

De Europese Commissie, met name begrotingscommissaris Günther Oettinger, dringt al lange tijd aan op haast. Volgens hem is er echt geen tijd te verliezen, ook omdat er nog moet worden onderhandeld met het Europees Parlement.

De Commissie stelde vorig jaar een budget van een kleine 1300 miljard euro voor, ofwel 1,11 procent van het bruto nationaal inkomen. Dat is zo’n 300 miljard meer dan in het huidige MFK (2014-2020), terwijl de Britten er naar verwachting niet meer aan bijdragen. 

De Commissie wil extra geld uitgeven op domeinen als migratie, veiligheid, defensie, werkgelegenheid en Erasmus+. Het gemeenschappelijk landbouwbeleid (-5 procent) en de cohesiefondsen (-6 procent) dreigen daarvoor de rekening te betalen.

Dat is niet naar de zin van de grootste begunstigden van dat beleid. Nederland en Scandinavische landen willen willen juist bezuinigen en vinden dat het totale budget afgeslankt moet worden tot 1 procent van het bruto nationaal inkomen.

Langere periode

De EU heeft de gewoonte haar globale inkomsten en uitgavenplafonds voor een langere periode vast te leggen. Dat zorgt ervoor dat de lidstaten om de zes, zeven jaar moeten strijden over de verdeling van een slordige duizend miljard euro. De inzet is hoog, en zeven jaar geleden bereikten ze met veel vertraging een deal over de uitgaven tot 2021, waardoor vele programma’s met vertraging gestart werden.