Brussel geeft Nederlandse staatssteun aan KLM groene licht
De Europese Commissie geeft goedkeuring aan het steunpakket van de Nederlandse overheid aan luchtvaartmaatschappij KLM ter waarde van 3,4 miljard euro. In juni werd bekend dat het kabinet KLM te hulp schiet om de coronacrisis te doorstaan.
De steun bestaat uit een directe lening van 1 miljard euro met een looptijd van 5,5 jaar, en overheidsgaranties tot 90 procent op kredieten bij in totaal elf banken ter waarde van 2,4 miljard euro. Het kabinet stelt wel forse eisen aan de steun voor KLM. Zo moet het personeel salaris inleveren, wordt er gesneden in de kosten, komen er minder nachtvluchten en moet er milieuvriendelijker worden gevlogen.
Iedereen die bij de luchtvaartmaatschappij meer dan modaal verdient, moet salaris inleveren. Piloten minstens 20 procent. KLM-topman Pieter Elbers over de kabinetseisen: ,,Als je ziet hoe slecht het nu gaat en de enorme onzekerheden die er nog zijn dan is het belangrijk dat we financiële stabiliteit hebben.’’ In oktober moet er een uitgewerkt plan liggen, met daarin de aanpassingen aan de nieuwe economische situatie.
Bezwaar bonden
Vakbonden bij KLM maakten eerder bezwaar tegen de voorwaarden en eisen inspraak bij de reorganisatieplannen. Ze zijn namelijk niet betrokken bij de plannen, terwijl dat volgens internationale regels die bij collectieve arbeidsovereenkomsten horen wel zou moeten. KLM zou ook een eerder afgesproken loonsverhoging van 2,5 procent, die per 1 augustus zou worden doorgevoerd, tot nader order willen uitstellen.
Eurocommissaris Margrethe Vestager (mededinging) zegt dat KLM een zeer belangrijke rol speelt voor de Nederlandse economie, wat betreft werkgelegenheid en luchtvaartverbindingen. ,,De crisis heeft de luchtvaartsector buitengewoon hard getroffen. Dit steunpakket zal KLM van de liquiditeit voorzien die het dringend nodig heeft om de impact van de coronacrisis te weerstaan.”
KLM was bij de eerste ronde voor loonsubsidie van de overheid een grootverbruiker van de steunmaatregel. In totaal betaalde de overheid de vliegmaatschappij en verschillende onderhouds- en cateringonderdelen van het bedrijf ruim 304 miljoen euro om de loonkosten deels te dekken. Air France kreeg eerder al 7 miljard steun van de Franse overheid. Daarmee komt het totaalbedrag aan staatssteun voor Air France-KLM op 10,4 miljard euro.
Het steunpakket van 3,4 miljard euro voor KLM zorgde voor veel opheft (video)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUMColumn
Met Stap-budget kwamen miljoenen terecht bij veelal precies diegenen voor wie het niet was bedoeld
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Deze week over de de totale willekeur van het Stap-budget. -
PREMIUM3
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
Rechter stelt KLM in gelijk, werknemers met langer dienstverband mogen wél ontslagen worden
KLM hoeft bij de aanstaande reorganisatieplannen niet het nieuwste personeel als eerste de deur te wijzen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam besloten in een kort geding dat was aangespannen door de VNC, de vakbond voor cabinepersoneel.
-
Eisen miljardensteun voelen voor KLM-baas niet als wurgcontract: ‘Hebben nu vaste grond onder de voeten’
-
-
-
PREMIUMmet video1
‘Wat je níet moet doen is je vakantiegeld zonder doel op je rekening laten staan’
Deze week krijgen de meeste Nederlanders hun vakantiegeld. Met z’n allen krijgen we een enorme smak geld van miljarden euro. En iedereen wil een deeltje van die schat. -
Met video1
Staking AH gaat door, vakbond en supermarkt steggelen nog over weekendtoeslagen
Albert Heijn heeft een nieuw loonbod van 10 procent voor de medewerkers van de distributiecentra gedaan. Vakbond FNV zegt vanmorgen inderdaad een officieel bod te hebben ontvangen, maar gaat daar nog niet mee akkoord omdat nieuwe medewerkers veel minder zouden gaan verdienen in het weekend. De stakingen gaan door.