Broodjesbezorger weigert mondkapje, mag na 6,5 jaar niet meer op werk komen
rechtbankEen bezorger en een banketbakkerij uit Bilthoven liggen volledig met elkaar overhoop vanwege een conflict over het dragen van een mondkapje. De medewerker werd de toegang tot het bedrijf ontzegd omdat hij weigerde de instructies op te volgen. De rechter stelt de werkgever in het gelijk en oordeelt dat de man pas weer aan het werk mag zodra hij zijn mondkapje opdoet. Ook mag de banketbakkerij de betaling van zijn loon tot die tijd opschorten.
Delen per e-mail
De man, die al ruim zes-en-een-half jaar voor de banketbakkerij werkt, weigert sinds 13 oktober vorig jaar gehoor te geven aan de instructie van de eigenaren van de banketbakkerij, die willen dat hij een mondkapje draagt als hij goederen tussen vestigingen rondbrengt of spullen bezorgt bij afnemers. Daarop werd de betaling van zijn loon opgeschort.
‘Geen gegronde reden’
De man was het hier niet mee eens. ,,Er is wat mij betreft geen enkele gegronde reden dat uw besluit hiertoe rechtvaardigt”, laat hij in een schriftelijke verklaring aan zijn werkgever weten. De partijen kwamen er niet uit, waarop de man naar de rechter stapte.
Volgens de medewerker zorgt het dragen van een mondkapje voor veel hinder tijdens zijn werk en kan hij voldoende afstand houden van collega’s. Ook veroorzaakt het dragen van een mondkapje gezondheidsrisico's ‘zonder dat hier zwaarwegende belangen tegenover staan’, aldus de man.
Transportbus
De banketbakkerij merkt op dat de werknemer in zijn transportbusje helemaal geen mondkapje hoeft te dragen. De mondkapjesplicht is voor hem beperkt tot de tijd dat hij in de bedrijfspanden is, hetgeen neerkomt op ongeveer tien procent van zijn totale werktijd.
De voorzieningenrechter oordeelt dat de werkgever zich terecht beroept op het instructierecht.
Achterstallig loon
De werkgever dient te zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving. Daarnaast heeft de werkgever een bedrijfsbelang, omdat medewerkers bij ziekte of quarantaine doorbetaald moeten worden. Een mondkapje kan daarbij helpen en is een maatschappelijk aanvaard middel, ondanks dat de effectiviteit ervan wordt getwist, redeneert de rechter.
Wel moet de banketbakkerij de man nog achterstallig loon betalen over de afgelopen zes jaar, in verband met te weinig betaald loon.
Bekijk al onze video's over het coronavirus in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Onlineaankopen blijven stijgen
Het aantal aankopen op internet blijft stijgen, evenals het aantal mensen dat op internet bestelt en het bedrag dat wordt uitgegeven, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Kleding, maaltijden en films en series die via videostreamingdiensten werden gedownload waren in de eerste helft van 2020 de meest bestelde goederen en diensten via internet, aldus het CBS. -
PREMIUM
Lobbyisten Brancheclubs draaien overuren voor royaal steunpakket ondernemers
Met de belofte van een extra steunpakket voor zwaar getroffen ondernemers, is het spitsuur op het Binnenhof. Belangenclubs van zwaar getroffen sectoren proberen hun invloed op de inhoud van de nieuwe maatregelen te laten gelden. Hoe zorg je voor de perfecte lobby? ,,We vertellen schrijnende verhalen van onze ondernemers. Die komen binnen.’’ -
Arbeidsinspectie overspoeld met meldingen over corona-overtredingen
De Arbeidsinspectie heeft de handen vol aan meldingen over bedrijven die de coronarichtlijnen aan de laars lappen. Tot 6 december vorig jaar kwamen er bijna 6500 klachten binnen over onveilige werksituaties. Twee keer werd het werk onmiddellijk stilgelegd. -
Reisbranche: star kabinet brengt vakanties in gevaar
De meivakantie en zomervakantie komen volgens de reisbranche in gevaar door star kabinetsbeleid. Het kabinet blijft niet bereid nu al boekingen toe te staan voor vakanties na maart. Daardoor zullen Nederlanders volgens de reisbranche massaal individueel op pad gaan, waardoor reisbedrijven nog grotere schade leiden. -
PREMIUM
Waarvan Akte Huwelijk kan niet doorgaan vanwege ‘ongeldige’ geboorteakte
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling in ons katern ZO. Deze week brengt de geldigheid van een geboorteakte mogelijk een huwelijk in gevaar.
-
PREMIUM
Interview Fletcher Hotels krijgen geen steun vanuit de overheid: ‘Wij vallen buiten de boot’
Nog geen vier maanden geleden stak Rob Hermans van Fletcher Hotels de loftrompet over de prestaties van zijn hotelketen. Sinds de nieuwe lockdown is van die juichstemming weinig over. Hij overweegt nu zelfs naar de rechter te stappen om staatssteun af te dwingen. -
Catshuis-overleg ‘Bijna 170.000 nieuwe besmettingen per dag als Britse variant Nederland overspoelt’
Als de Britse variant van het coronavirus Nederland totaal in zijn greep krijgt, dan kan dat begin volgende maand al zorgen voor bijna 170.000 nieuwe besmettingen per dag. Dat blijkt uit een presentatie die afgelopen zondag in het Catshuis is gebruikt. -
PREMIUM
Waarvan Akte Duizenden euro’s en een illusie armer melden de ouders zich weer bij mij
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling in ons katern ZO. Deze week wil een ondernemerspaar hun zoon klaarstomen als opvolger, maar dat gaat niet helemaal volgens plan.