Blokker gaat 'blokjes' aandelen uitdelen aan klanten
Winkelketen Blokker wil zijn klanten mede-eigenaar laten worden van de onderneming door de uitgifte van certificaten aan trouwe winkelbezoekers. Het plan heet ‘Blokjes Blokker’ en wordt eind november gepresenteerd.
Delen per e-mail
Klanten kunnen bij aankoop van producten in de winkel kiezen voor het in bezit krijgen van een ‘Blokje Blokker’, een fractie van het aandelenkapitaal. Daarvoor maakt de winkelketen gebruik van een loyaliteitsprogramma genaamd ‘Blokker&Jij’. Via dat programma ontvangen klanten bij besteding van iedere 5 euro, online of in de winkel, 1 spaarpunt. Klanten kunnen punten binnen Blokker&Jij inzetten voor voordeelacties of kiezen om ze in te zetten voor de Blokjes Blokker. Bij 20 spaarpunten kunnen klanten een Blokje Blokker, een certificaat van een aandeel, bemachtigen.
Indien Blokker winst maakt en dividend uitkeert, hebben Blokjes-houders ook recht op dividend. Het is nog niet bekend hoeveel van het aandelenkapitaal van Blokker uiteindelijk beschikbaar komt voor de Blokjes Blokker.
Topman
Het plan van de Blokjes Blokker komt uit de koker van topman Michiel Witteveen die de keten in april vorig jaar overnam. Hij sprak eerder de ambitie uit om de keten eind volgend jaar weer winstgevend te krijgen na jaren van aanhoudende verliezen. Daarbij gaat Blokker op termijn mogelijk ook naar de beurs. Houders van Blokjes Blokker krijgen anders dan aandeelhouders geen zeggenschap over de koers van de onderneming.
Klanten mede-eigenaar laten zijn van een winkelketen wint met name in de Verenigde Staten steeds meer aan populariteit. Met name door de coronapandemie zijn meer particulieren begonnen met beleggen.
Om de Blokjes Blokker snel verhandelbaar te krijgen, wordt naar verluidt gedacht over een notering van de certificaten aan een alternatieve beurs als de Nxchange, aldus het FD. De kritiek die veelal klinkt op fractionele aandelen is namelijk dat ze moeilijk verhandelbaar zijn. Blokker zegt echter dat de certificaten voorafgaand aan de mogelijke beursgang niet elders genoteerd zullen worden.
BCC
Het Amsterdamse Mirage Retail, het moederbedrijf van Blokker, Big Bazar en Intertoys, maakte eind september bekend dat het elektronicaketen BCC overneemt. Met de huidige eigenaar, het Franse Fnac Darty werd een principeovereenkomst gesloten over verkoop van alle 62 winkels. Volgens Mirage betreft de overnamesom ‘een symbolisch bedrag’. Topman Witteveen verklaarde een week eerder al dat het Mirage Retail juist in coronatijd wil uitbreiden, onder meer naar de verkoop van elektronica., doe-het-zelfartikelen of meubilair.
Eerder dit jaar startte Mirage een samenwerking met de Chinese designketen Miniso.
Bekijk hier al onze video's over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
EU-leiders benoemen DNB-topman Elderson tot directielid Europese Centrale Bank
De EU-leiders hebben de Nederlander Frank Elderson benoemd tot directielid van de Europese Centrale Bank (ECB). De 50-jarige directeur van De Nederlandsche Bank (DNB) begint op 15 december aan zijn nieuwe baan in het Duitse Frankfurt. -
Brexit / video Nieuwe douaneregels tussen EU en Verenigd Koninkrijk van kracht
De nieuwe douane- en grensformaliteiten tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn om middernacht ingegaan. De Britten hebben om 23.00 Engelse tijd de interne Europese markt verlaten en staan nu, vier jaar na het brexitreferendum, daadwerkelijk op eigen benen. -
Belastingdienst: Controleer voorlopige aanslag voor volgend jaar
Burgers en ondernemers krijgen komende weken voorlopige aanslagen voor volgend jaar, maar omdat voor veel mensen de situatie is veranderd door de coronacrisis roept de Belastingdienst op om de gegevens goed te controleren. Anders kan het zijn dat ze later geld moeten terugbetalen of juist moeten bijbetalen. -
PREMIUM
Kwart winkels in gevaar: ‘Wie gaat die winterjassen nog kopen?’
Januari is traditioneel uitverkoopmaand in de kleding- en schoenenwinkels, maar zonder klanten in de winkels dreigen de voorraden dit jaar een - fatale - strop te worden. Een uitverkoop met ongekende kortingen staat op stapel om te redden wat er valt te redden. ‘In het slechtste geval gaat een kwart van de winkels failliet.’ -
PREMIUM
Wereld kijkt toe bij proces tegen Shell: ‘Uitspraak heeft gevolgen voor grote vervuilers’
Kan de Nederlandse rechter Shell verplichten benzinepompen in de VS te sluiten? Dat zou een uitkomst kunnen zijn in de rechtszaak die Milieudefensie samen met andere milieuclubs en 17.000 Nederlanders heeft aangespannen tegen Shell.
-
PREMIUM
made in west-brabant Tomado is verdwenen, maar niet bij de mensen thuis
OOSTERHOUT/ETTEN-LEUR - Ooit maakten zo'n achthonderd medewerkers in Etten-Leur droogrekken, afdruiprekken en huishoudtrappen voor Tomado. Van hen zijn er nu twee over. Maar het merk is nog altijd springlevend. -
Onlineaankopen blijven stijgen
Het aantal aankopen op internet blijft stijgen, evenals het aantal mensen dat op internet bestelt en het bedrag dat wordt uitgegeven, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Kleding, maaltijden en films en series die via videostreamingdiensten werden gedownload waren in de eerste helft van 2020 de meest bestelde goederen en diensten via internet, aldus het CBS. -
PREMIUM
Barcelona / video Spanje in Europa zwaarst getroffen door pandemie: ‘Toeristen zorgden voor leven hier op straat’
Hoe diep de coronapandemie erin hakt, verschilt sterk per stad, provincie of land. Spanje is economisch het zwaarst getroffen van alle EU-landen, vooral omdat het toerisme is weggevaagd. Dat is goed te zien rond de Sagrada Familia, een van Barcelona's grootste trekpleisters.