De beurs in Amsterdam.
Volledig scherm
De beurs in Amsterdam. © ANP

Beurzen vinden weg omhoog na slechtste dag sinds historische crash van 1987

De Europese aandelenbeurzen vonden vandaag de weg omhoog na de slechtste beursdag sinds de crash in oktober 1987 van gisteren. Beleggers hielden vooral de Amerikaanse openingsindicatoren scherp in de gaten. 

Momenteel wijzen die ook op een stevig herstel van Wall Street, na de koersdreun van rond 10 procent een dag eerder. Verder bleef de blik gericht op de maatregelen van centrale banken en nationale overheden om de impact van het nieuwe coronavirus in te dammen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 3,2 procent hoger op 446,03 punten. De hoofdindex zakte donderdag bijna 11 procent tot de laagste stand in vier jaar. De MidKap klom 4,4 procent tot 648,87 punten. Frankfurt en Parijs stegen tot 4,3 procent. Milaan dikte 7,8 procent aan, na de koersval van 17 procent een dag eerder. In Oslo won de beurs 4,7 procent, na een verrassende renteverlaging door de Noorse centrale bank om de negatieve impact van de virusuitbraak te verzachten.

Verbod op shortselling

De Londense FTSE ging 4,8 procent vooruit. De Britse marktwaakhond verbood shortselling, waarbij beleggers speculeren op een koersdaling van een aandeel, om de markten te kalmeren. Ook de Italiaanse en Spaanse beursautoriteiten hebben een dergelijk verbod ingesteld. In Nederland is een verbod volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) nog niet aan de orde. De laatste keer dat in Nederland een verbod gold op shortselling was tijdens de financiële crisis in 2008.

In de MidKap schoot Air France-KLM 18 procent omhoog. De luchtvaartcombinatie verwacht een negatief effect van het Amerikaanse reisverbod en neemt een doorlopend krediet van 1,1 miljard euro op vanwege de financiële impact van de problemen.

Rente Noorwegen verlaagd

In Oslo steeg Norwegian Air 29 procent. De Noorse luchtvaartmaatschappij stuurt de helft van haar medewerkers voorlopig naar huis vanwege van het Amerikaanse inreisverbod. De Noorse centrale bank verlaagde de belangrijkste rente naar 1 procent. Industrieconcern Aalberts was koploper in de AEX met een plus van 7,1 procent.

Uitzender Randstad was de enige daler met een min van 0,1 procent. De euro was 1,1163 dollar waard, tegen 1,1116 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 5 procent duurder op 33,07 dollar. Brentolie kostte 5,5 procent meer op 35,03 dollar per vat.

 1. Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten
  PREMIUM

  Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten

  De Bijenkorf, ’s lands laatste volledige warenhuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Wat een groot winkelfeest had moeten worden, lijkt door de coronacrisis uit te draaien op een deceptie. Ga maar na: in de 150-jarige historie van de Bijenkorf is het nooit eerder voorgekomen dat de winkels zo lang dicht waren. ,,We zijn één keer een halve dag gesloten geweest tijdens de februaristaking in 1941’’, aldus een woordvoerder.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”