Belgische detailhandel: Nederlanders welkom, maar kom niet massaal
UpdateDe Belgische detailhandelsorganisatie Comeos zegt dat Nederlanders van harte welkom zijn om in België te komen winkelen. ,,Als mensen de coronaregels respecteren hebben wij daar geen probleem mee. Maar het is absoluut niet de bedoeling dat hier massaal Nederlanders komen winkelen”, zegt Hans Cardyn van Comeos.
Delen per e-mail
,,Of het nou om Nederlanders, Duitsers, Chinezen of Japanners gaat, het kan veilig”, zegt Cardyn. Hij benadrukt dat dit niet betekent dat hij Nederlanders oproept om massaal af te zakken naar België. ,,Ik bedoel te zeggen dat het bij ons veilig kan, met alle maatregelen die we hebben. Maar je moet het niet zien als een uitnodiging. De situatie is ook in België precair en wij zouden ook in de problemen komen met onze overheid als we mensen zouden oproepen om hierheen te komen.”
België maakt zich op voor een stroom toeristen uit vooral Nederland en Duitsland op zaterdag en koopzondag in populaire winkelsteden als Antwerpen, Hasselt, Knokke en Luik. De grenzen zijn immers niet gesloten, al is het 'dringende advies’ om na een bezoek aan België tien dagen in quarantaine te gaan. Cardyn wijst erop dat er strenge regels gelden. Een klant mag alleen in zijn eentje binnen, met een mondkapje op en voor maximaal dertig minuten. De winkeliers mogen niet meer dan één klant per 10 vierkante meter toelaten. ,,Geen funshoppen”, waarschuwt Cardyn.
Gisteren riepen premier Rutte en regeringsleiders van België en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen in een gezamenlijke videoboodschap hun burgers nog op de komende weken thuis te blijven. ,,Als goede buren moeten we solidair zijn”, zegt premier Mark Rutte.
Sluiten van de grenzen
Samen met de Belgische premier Alexander De Croo en minister-president Armin Laschet van Noordrijn-Westfalen roept Rutte op alleen voor noodzakelijke reizen de grens over te gaan. ,,Ga niet shoppen in België. Of voor de fun. Ook al gaan wij daar graag op bezoek, omdat je er fijn kan eten en winkelen. De realiteit is nu dat niet alleen wij de grens oversteken, maar het virus ook”, aldus Rutte. Hoe beter we deze regels opvolgen, hoe sneller we elkaar weer kunnen ontmoeten, besluit De Croo.
De realiteit is nu dat niet alleen wij de grens oversteken, maar het virus ook
Jan Meerman van de Nederlandse non-foodbrancheorganisatie INretail snapt de uitlatingen van Comeos niet. ,,Dit kan niet de bedoeling zijn. Hierdoor krijg je allemaal reisbewegingen waar we juist vanaf willen.”
Vrijdagmiddag buigen de leiders van de zes Belgische regeringen zich over maatregelen om te voorkomen dat grote aantallen Nederlanders in België komen winkelen, bijvoorbeeld sluiten van de grenzen net als in de eerste lockdown.
In België zijn de winkels sinds 1 december weer open. Toen daar de winkels gesloten waren, staken Belgen massaal de grenzen met de buurlanden over om er te shoppen toen dat in eigen land niet kon. Comeos heeft de overheid wel opgeroepen te zorgen voor genoeg politie en ander personeel op straat en in winkelcentra om de stromen winkelend publiek bij grote drukte in goede banen te leiden. De gouverneur van Antwerpen, Cathy Berx, heeft al aangekondigd dat ze geen speciale maatregelen treft. ,,Dat is iets dat de federale overheid moet bekijken met de Nederlandse overheid.”
Bekijk al onze coronavideo's in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Blokker grijpt in omdat PostNL stroom aan pakketjes niet aankan
Blokker gaat eigen personeel inzetten om pakketjes bij klanten aan huis af te leveren. Volgens de winkelketen is dat nodig omdat bezorgdiensten als PostNL overlopen. In het distributiecentrum van Blokker staan nog 18.000 pakketjes die PostNL niet heeft opgehaald. -
Gedoe bij Herstel-NL: topeconoom Rabobank trekt zich terug, initiatiefnemers spreken van ‘politieke druk’
Vooraanstaande leden van Herstel-NL, een initiatief om met een alternatieve corona-aanpak de lockdown te beëindigen, zijn er gisteravond ineens uit gestapt. Het gaat om Rabobank Amsterdam-voorzitter Barbara Baarsma, econoom Bas Jacobs en voormalig CPB-directeur Coen Teulings. Een reden voor hun vertrek geven ze niet. Volgens Herstel-NL zijn de initiatiefnemers de afgelopen 24 uur door politiek Den Haag onder grote druk gezet om hun campagne te staken. -
rijkste man op aarde
Zó gigantisch is het fortuin van Amazon-topman Jeff Bezos
Amazon-topman Jeff Bezos is weer de rijkste man op aarde, waarmee hij Tesla-baas Elon Musk van de troon stoot. Musk was de afgelopen weken nog de rijkste persoon ter wereld, maar moet nu weer de leiding afstaan door een verdere daling van de koers van het aandeel Tesla op Wall Street. -
Supermarkten willen langer open nu avondklok van tafel is geveegd
Supermarkten willen langer openblijven nu de avondklok wegvalt. Daarover overleggen ze momenteel met het kabinet, laat supermarktkoepel CBL weten. -
Coronavirus
LIVE | 12.282 nieuwe besmettingen in Nederland, VK waarschuwt WHO voor nieuwe mutatie
Het RIVM heeft het afgelopen etmaal 12.282 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, een lichte stijging ten opzichte van gisteren. Ondertussen hebben de Britse gezondheidsautoriteiten de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gewaarschuwd voor de nieuwe stam van het coronavirus. Ook vandaag houden we je live op de hoogte van het coronanieuws. Lees hier het vorige liveblog terug.
-
klachtenregen
Ikea grijpt in na vernietigende kritieken en neemt tijdelijk minder bestellingen aan
Door de ‘ongekend hoge vraag naar producten’ heeft Ikea de drastische beslissing genomen om tijdelijk minder nieuwe bestellingen aan te nemen. De huidige situatie met het coronavirus brengt volgens het woonwarenhuis ‘grote uitdagingen met zich mee’. ‘De klantenservice is drukker dan ooit tevoren. Het spijt ons dat we niet iedereen kunnen helpen zoals we zouden willen’, valt te lezen op de site van Ikea. -
Action, Big Bazar, Blokker en Wibra grijpen afhaalmogelijkheid met beide handen aan
Winkels kunnen mogelijk volgende week weer open voor het afhalen van bestellingen en dat laten koopjesketen Action, budgetwinkelketen Big Bazar, Blokker en prijsvechter Wibra zich geen twee keer zeggen. -
Twitter-topman Dorsey en rapper Jay-Z richten bitcoin-fonds op
Twitter-topman Jack Dorsey en rapper en ondernemer Jay-Z richten samen een fonds op met als doel om de virtuele valuta bitcoin het gangbare betaalmiddel te maken voor het internet. Dat heeft Dorsey vrijdag bekendgemaakt. De Twitter-topman, die ook oprichter is van Square, een bedrijf dat financiële diensten en mobiele betaaldiensten biedt, zei in een tweet dat hij en Jay-Z samen 500 bitcoin in hun fonds steken.