Bankieren weer iets duurder, ING spant de kroon
De kosten voor bankieren gaan bij een aantal banken wederom omhoog. ING spant de kroon. Daar betalen klanten sinds begin dit jaar 7 tot 10 procent méér voor hetzelfde pakket. Dat blijkt uit de nieuwste peiling van de Consumentenbond.
Het is een van de grootste ergernissen van consumenten: de jaarlijkse kostenstijging van betaalpakketten. Bij de Consumentenbond komen er met enige regelmatig klachten over binnen. ,,Het betaalpakket wordt almaar duurder, terwijl de consumenten steeds meer zelf moeten doen", luidt de belangrijkste klacht.
Een aantal banken heeft die kritiek van zijn klanten ter harte genomen, maar dat geldt zeker niet voor alle banken. Vooral ING-klanten zijn flink duurder uit voor hetzelfde pakket, blijkt uit het jongste totaaloverzicht.
Sinds 1 januari heeft de bank de prijs van een pakket 7 tot 10 procent verhoogd. Een jaar eerder verhoogde de bank die tarieven ook al. Hiermee zijn de kosten van het BasisPakket in twee jaar tijd met 29 procent gestegen. Die van het BetaalPakket stegen met 23 procent en van het RoyaalPakket met 20 procent.
In een reactie zegt ING de tarieven te hebben gewijzigd vanwege de stijgende kosten van traditionele betaalmiddelen als de overschrijvingskaarten en papieren acceptgiro’s én de investeringen die de bank doet in digitalisering. ,,We begrijpen dat tariefsverhogingen niet leuk zijn voor onze klanten. Daarom streven we naar een goede balans tussen zo scherp mogelijke betaaltarieven en een innovatieve, digitale dienstverlening", reageert een zegsvrouw van de bank.
Ook bij Triodos Bank zijn de kosten voor de betaalrekening voor het tweede jaar op rij omhooggegaan. Klanten betalen nu 30 euro, een stijging van 6 procent. Net als ING verhoogde ook deze bank de tarieven eerder al. Bij de Regiobank betalen klanten sinds 1 juli vorig jaar ruim 15 procent meer voor hun betaalrekening.
Papieren afschriften
Bij de Rabobank gingen klanten per 1 april 1,20 extra per jaar betalen voor hun betaalpakket. Ook per april gaan die prijzen iets omhoog. Buiten die prijsstijging verhoogt de bank onder meer de kosten voor papieren afschriften en de extra creditcard.
Een opluchting voor mensen die nog altijd maandelijkse afschriften ontvangen: bij de meeste banken zijn en blijven die wél gratis. Een andere positieve noot is: bij ABN Amro, ASN Bank, Knab en SNS zijn de kosten voor bankieren gelijk gebleven, net als het jaar ervoor.
Máár ook bij die banken constateert de Consumentenbond een minpuntje: de banken hebben de rente over het positieve saldo op de betaalrekening verlaagd. Dit deden ze het jaar ervoor ook al.
Al met al blijken de verschillen tussen de kosten van de pakketten fors uiteen te lopen: voor de duurste betaalrekening betaal je zes keer zo veel als voor de goedkoopste. Volgens zegsvrouw Joyce Donat van de Bond kan het lonen over te stappen naar een andere bank. ,,Dat kan per jaar tientallen euro's schelen."
Roodstaan
Verder blijkt uit de peiling dat de rente voor roodstaan onverminderd hoog blijft. Knab is de enige bank die een relatief lage rente voor roodstaan hanteert: 5 procent. Bij andere banken ligt dat zo tussen de 9 en 13,9 procent. ING spant ook wat betreft de kroon.
De Consumentenbond hekelt de hoge rentepercentages die bankklanten moeten betalen voor roodstaan. ,,Veel klanten hebben bij dezelfde bank ook hun spaargeld gestald. Bij Knab, Regiobank en SNS is het mogelijk je saldo automatisch te laten aanvullen vanuit je spaarrekening als je roodstaat. Dat voorbeeld zouden andere banken moeten volgen."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Plan betere huisvesting migranten niet haalbaar binnen drie jaar’
Huisvesters van arbeidsmigranten moeten binnen drie jaar hun locaties aanpassen naar één persoon per kamer. Daar hadden ze tien jaar de tijd voor, maar die periode is eerder deze week aangepast. Dit is onhaalbaar en onrealistisch, zegt uitzendkoepel ABU. ,,Dit levert nog veel meer problemen op de toch al krappe woningmarkt op.” -
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten. -
Toekomst buitenlandse winkels Scotch & Soda ook onzeker, curator heeft hoop op doorstart
De buitenlandse winkels van kledingketen Scotch & Soda kunnen niet zonder de failliete Nederlandse tak. Curator Jasper Berkenbosch zoekt daarom naar een bedrijf dat niet alleen de Nederlandse filialen wil overnemen maar dat ook verder wel met de winkels over de grens, waarover nog geen bankroet is uitgesproken. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
Massaclaim tegen tarieven energiebedrijven: ‘2 miljard euro te veel betaald’
Claimbedrijf Gobaxter wil een massaclaim beginnen tegen energiebedrijven die vorig jaar hun variabele tarieven verhoogden. Volgens Gobaxter hebben 4,7 miljoen huishoudens samen bijna 2 miljard euro te veel betaald voor hun gas en elektriciteit.
-
Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde
Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al 18.000 banen verdwenen bij het bedrijf. -
-
-
update
Bank van oud ING-baas Ralph Hamers redt Credit Suisse, onrust financiële markten voorkomen
De financiële markten lijken weer gerust adem te kunnen halen: het noodlijdende Credit Suisse wordt overgenomen door Zwitserse concurrent UBS, geleid door Nederlander Ralph Hamers. UBS betaalt 2 miljard dollar (1,86 miljard euro), bevestigde de Zwitserse centrale bank zondagavond na berichtgeving in de Financial Times. -
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen?