Een plofkraak bij een geldautomaat in Waalwijk richtte begin augustus een enorme ravage aan.
Volledig scherm
Een plofkraak bij een geldautomaat in Waalwijk richtte begin augustus een enorme ravage aan. © ANP

Banken: buit plofkraak moet waardeloos worden

Geld in geldautomaten moet compleet waardeloos worden bij een plofkraak, bijvoorbeeld door verbranding. Dat is een van de mogelijke maatregelen die de Nederlandse Vereniging van Banken  (NVB) onderzoekt in haar strijd tegen het almaar toenemende opblazen van geldautomaten.  

De NVB onderzoekt verschillende vernietigingsmethoden voor het geld dat zich in de pinautomaten bevindt, bevestigde een woordvoerder vanavond na berichtgeving door Nieuwsuur. Nederlandse banken praten volgens de zegsman ook met toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) over aanpassingen van de huidige strenge regels voor het vernietigen van geld.

Volgens de NVB hebben banken de laatste jaren hun geldautomaten steeds beter beveiligd. Plofkrakers gebruiken om die reden steeds zwaardere middelen. ,,Dan komt een moment dat de grens van wat nog veilig is, wordt bereikt en moet je naar alternatieven kijken”, aldus de zegsman.

ABN Amro sloot maandag tijdelijk zo'n 470 geldautomaten, ongeveer de helft van alle geldautomaten van de bank. Dit vanwege een nieuwe golf aan gewelddadige plofkraken door criminele bendes. Die hadden het vooral gemunt op ‘een bepaald type geldautomaat’ van ABN Amro en veroorzaakten angst en onrust bij omwonenden en ondernemers.

Geldtransporten

In de strijd tegen gewapende overvallers werden geldtransporten in het verleden al voorzien van zogenoemde ‘plofkoffers’. Daarin zit een verfpatroon die ontploft zodra de koffer niet op de juiste wijze wordt geopend. De verf maakt het geld waardeloos. Criminelen reageerden daarop door de geldtransporten te overvallen met nog grover geschut.   

Bekijk hieronder beelden van een recente plofkraak in Breda.