Volledig scherm
© REUTERS

Autofabrikant Fiat/Chrysler trekt fusievoorstel Renault in

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) heeft het bod van 35 miljard dollar om te fuseren met Renault woensdag ingetrokken. Als de samenvoeging was doorgegaan, had die de beide bedrijven tot de op twee na grootste autofabrikant van de wereld gemaakt.

Een bron bij de Franse autofabrikant zei dat FCA het bod had ingetrokken, nadat het bestuur van Renault te kennen had gegeven de beslissing over de deal te willen uitstellen. ,,Het bestuur was niet in staat een beslissing te nemen, vanwege het verzoek van de Franse staat de stemming uit te stellen tot een latere vergadering’’, aldus een officiële verklaring.

FCA, Renault en de Franse staat, die voor 15 procent aandeelhouder is, leken aanvankelijk de handen ineen te slaan. Frankrijk was ingenomen met de deal, op voorwaarde dat de binnenlandse arbeidsplaatsen bij Renault werden gegarandeerd. Analisten waarschuwden echter al voor complicaties en vooral voor de rol van de Franse staat en potentiële tegenstand van politici.

  1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

    Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

    De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie. Trump liet al snel zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn. ,,Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw’’, schreef Trump na het bekendmaken van de renteverlaging. ,,Geen ‘lef’, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!’’