Volledig scherm
VELDHOVEN - Chipmachinemaker ASML spreekt tegen dat het bedrijf slachtoffer is van Chinese spionagepraktijken. Het bedrijf zegt in een verklaring te zijn beroofd van gepatenteerde informatie door een handvol medewerkers. Van een nationale samenzwering is volgens ASML geen sprake. © ANP XTRA

ASML: ’Diefstal is geen Chinese spionage’

VIDEOVELDHOVEN - ASML is geen slachtoffer geworden van Chinese spionage bij de datadiefstal in 2015. Dit naar aanleiding van berichten over een rechtszaak die ASML heeft gevoerd tegen diefstal van computerdata door het Chinese bedrijf Xtar. 

In een verklaring zegt topman Peter Wennink de suggestie van een Chinese samenzwering af te wijzen. „We zijn bestolen door een handvol van onze eigen medewerkers die in de Silicon Valley de wet overtraden om zichzelf te verrijken. We zijn daar zelf achter gekomen en hebben het direct bij de rechter aangevochten. Dat hebben we na onze overwinning bij de rechtbank in diverse publicaties gemeld.”

Volgens de verklaring is Xtar niet alleen door Chinese, maar ook door Zuid-Koreaanse financiers mogelijk gemaakt. ASML weet niet of de door de rechter toegekende schadevergoeding van 223 miljoen dollar ooit van het nu failliete Xtar kan worden geïnd. 

Volgens Wennink hoeft het incident de leveringen van ASML aan Chinese bedrijven niet in de weg te staan. „We beschermen ons intellectueel eigendom heel zorgvuldig en denken dat we al onze klanten, inclusief de Chinese, prima kunnen bedienen. De recente constructieve gesprekken tussen de Europese Unie en China zullen het land stimuleren om het intellectueel eigendom van niet-Chinese bedrijven te beschermen. We zullen nog meer gerust zijn als de toezeggingen zijn omgezet in Chinese wetten en de praktijk.”