Arm kind meer gebaat bij sterk wijkteam dan met nieuwe fiets
Armoede bestrijdenWat heb je als kind aan een nieuwe fiets van de gemeente als de ellende niet te harden is zodra je thuiskomt? Kinderarmoede in Nederland is niet gebaat bij materiële cadeautjes voor buiten de deur die de schone schijn ophouden.
Verkeerd besteed?
De Klijnsma-gelden voor arme kinderen waren bedoeld als een ongeoormerkt extraatje. Gemeenten krijgen jaarlijks 100 miljoen euro voor armoedeverlichting voor kinderen. De Tweede Kamer debatteerde afgelopen donderdag vol verontwaardiging over het vermoeden dat die gelden soms niet als extraatjes bij die kinderen terechtkomen. Ja, u hoort het goed, het gaat om een vermoeden. Want een evaluatie over de besteding van dat geld is er nog niet. Het enige wat de Kamerleden dreef, was het Nieuwsuur-item, waarin bleek dat het geld soms ook elders belandde.
Verkiezingsrethoriek
Dat, en de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Partijen willen zich NU profileren op gemeentelijke thema's als armoedebestrijding. Wethouder Baldewsingh van Den Haag kon zich ook weer niet inhouden. De ijdele wethouder stond direct voor een camera te pochen dat hij verdikkeme wél warme jassen en een mobieltje uitdeelt, terwijl de rest van de wethouders er volgens hem een potje van maakt.
Het echte probleem
GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman bracht gelukkig de inzichten van de Kinderombudsvrouw te berde. Ze zei: ,,De Kinderombudsvrouw vindt ons nu nog eenzijdig gericht op de situatie van kinderen buitenshuis, terwijl er juist binnenshuis veel te doen is. Volgens haar hebben we een samenhangende aanpak nodig, gericht op het verbeteren van de situatie van kinderen binnenshuis.'' Zoals Voortman het verwoordde was het ook precies Jetta Klijnsma haar bedoeling. Dat geld was niet voor niets ongeoormerkt. Het doel is de kinderen in die gezinnen iets gelukkiger te maken en hoe de gemeentes dat het beste doen is maatwerk.
Leven in armoede heeft hetzelfde effect op je brein als een nacht doortrekken. En dat dus iedere dag
Arm zijn is als een nacht doortrekken
We weten uit onderzoek van de wereldwijde armoede-expert Sendhil Mullainathan al veel over de mentale staat waarin gezinnen in armoede zich bevinden. 'Leven in armoede heeft hetzelfde effect op je brein als een nacht doortrekken. En dat dus iedere dag', concludeerde de onderzoeker. De stress van het niet kunnen rondkomen verlaagt je IQ met 13 punten bij het nemen van belangrijke beslissingen. Mensen komen er niet uit en dan ligt er ook nog ongezondheid, geweld en criminaliteit op de loer.
Het nieuwste onderzoek van Mullainathan laat zien dat schulden kwijtschelden op zichzelf ook weinig zin heeft. Binnen zes weten hadden de proefpersonen weer evenveel schuld als daarvoor. Het is de zoveelste aanwijzing voor maatwerk als oplossing.
Binnen zes weten hadden de proefpersonen weer evenveel schuld als daarvoor
Ode aan het Wijkteam
Volgende week is er weer een discussie in de Kamer. Dit keer over schulden. Ik zie ernaar uit, omdat de factsheet van de gemeenten toont hoezeer zij wel op de hoogte zijn. Hun pleidooi: 'zet je allerbeste gemeenteambtenaren in de frontlinie van het wijkteam'. Het wijkteam dat bij arme gezinnen aan de keukentafel gaat zitten met de vraag: 'hoe is de situatie hier en wat kunnen we eraan doen'? Daar zijn goed getrainde en dus dure mensen voor nodig. Elke euro Klijnsma-geld die daarheen gaat, is misschien minder zichtbaar dan een nieuwe fiets, maar zeker niet verloren.
Sandra Phlippen is chef van de redactie economie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Europese Centrale Bank
ECB schroeft rente verder op, laat zich niet van de wijs brengen door onrust in bankensector
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente in de eurozone met de eerder aangekondigde half procentpunt verhoogd. Dat betekent dat de beleidsmakers in Frankfurt zich niet van de wijs hebben laten brengen door de onrust in de bankensector van de afgelopen dagen. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
AEX zakt 2,6 procent door problemen bij Amerikaanse banken, ondanks pogingen om rust te laten terugkeren
De AEX-index op het Damrak ging maandag opnieuw hard onderuit na het koersverlies van afgelopen vrijdag. Ook in Londen, Parijs en Frankfurt zakten de beurzen hard weg. Vooral de banken en verzekeraars kregen opnieuw rake klappen. In Amsterdam kelderde ING 7 procent en verloor Aegon ruim 5 procent. ABN AMRO leverde bijna 7 procent in. -
Europese Commissie wil consument recht op reparatie geven: ‘Behoed oude spullen voor schroothoop’
Consumenten moeten het recht krijgen een wasmachine of ander kapot of versleten product te laten repareren, stelt de Europese Commissie voor. Nu hebben ze vaak geen andere keuze dan een nieuwe te kopen, en dat is slecht voor de planeet en voor hun portemonnee. Klanten zouden ieder jaar 12 miljard euro kunnen besparen door hun oude spullen te behoeden voor de schroothoop.
-
Cao-lonen stijgen naar recordhoogte
De cao-lonen zijn vorige maand met 7 procent gestegen. Zulke loonafspraken zijn sinds de jaren 70 niet voorgekomen, aldus werkgeversvereniging AWVN. -
-
-
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
2
Heineken geeft toe dat het nog in Rusland actief is: ‘We hadden duidelijker moeten zijn’
Heineken erkent nu toch dat het afgelopen jaar met toestemming van het Nederlandse hoofdkantoor nieuwe producten heeft gelanceerd in Rusland. In een nieuw persbericht biedt het excuses aan voor de eerdere communicatie. Het bierbedrijf zei in februari dat de Russische tak sinds maart vorig jaar volledig zelfstandig opereert, maar dat bleek niet waar.