Arbeidsinspectie overspoeld met meldingen over corona-overtredingen
De Arbeidsinspectie heeft de handen vol aan meldingen over bedrijven die de coronarichtlijnen aan de laars lappen. Tot 6 december vorig jaar kwamen er bijna 6500 klachten binnen over onveilige werksituaties. Twee keer werd het werk onmiddellijk stilgelegd.
Delen per e-mail
De voornaamste klacht was het niet naleven van de 1,5 meter, maar er waren ook meldingen van verkouden personeel dat toch naar het werk moest komen of onvoldoende hygiënische maatregelen.
Die 6500 meldingen vormen bijna de helft van het totaal aantal klachten over misstanden op de werkvloer die de Inspectie SZW, zoals de Arbeidsinspectie formeel heet, in 2020 tot 6 december ontving. Werknemers zelf klagen over misstanden, maar er zijn ook telefoontjes van familieleden van werknemers, vakbonden en anonieme meldingen. Er moesten tientallen mensen ingehuurd worden door de inspectie om het vele werk aan te kunnen.
Stilgelegd
In het gros van de gevallen is telefonisch of schriftelijk ingrijpen voldoende om de werkgever bij te sturen. ,,We nemen contact op met het bedrijf en controleren dan een paar dagen later bij de melder of er daadwerkelijk iets is veranderd”, zegt woordvoerder Paul van der Burg. In twee gevallen werd het werk stilgelegd omdat het niet mogelijk was om snel aanpassingen door te voeren; een keer bij een bakkerij en het andere geval was bij een tuinder.
Afgelopen voorjaar waren er ook slachthuizen die werden gesloten, maar dat waren geen acties van de Arbeidsinspectie maar van de Veiligheidsregio's in verband met uitbraken onder het personeel.
Bedrijven die geen gehoor geven aan de aanwijzingen van de Arbeidsinspectie om de 1,5 meter en de hygiënerichtlijnen van het RIVM na te leven, wacht een boete. De hoogte daarvan is afhankelijk van de grootte van het bedrijf en varieert van enkele honderden tot tienduizenden euro's. Hoeveel boetes inmiddels zijn uitgedeeld is nog niet bekend.
Ook dit jaar is de aanpak van overtredingen van coronamaatregelen prioriteit voor de Arbeidsinspectie. Er wordt gevreesd voor een oplopend aantal onveilige werksituaties doordat veel bedrijven het water aan de lippen staat en ze proberen te bezuinigen waar mogelijk.
Maaltijdbezorgers
Het gros van de overtredingen vorig jaar vond plaats in de horeca, de detailhandel en bij de uitzendbureaus, dus bij laagbetaald werk. Zo bleek bij 80 procent van de gecontroleerde maaltijdbezorgers iets niet in de haak. Door corona hebben de bezorgdiensten het razend druk en nemen ze te jong en dus goedkoop personeel aan. Sinds afgelopen zomer is de minimumleeftijd van maaltijdbezorgers 16 jaar vanwege het hoge aantal ongelukken met jongere bezorgers.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Moeilijk met thuiswerken en kinderen? Charlotte (17) uit Hulst past graag op
HULST - Thuiswerken is voor veel ouders met jonge kinderen op zijn zachtst gezegd een uitdaging. Charlotte Nuijten (17) uit Hulst schiet te hulp: ze biedt zich aan als oppas. -
rijkste man op aarde
Zó gigantisch is het fortuin van Amazon-topman Jeff Bezos
Amazon-topman Jeff Bezos is weer de rijkste man op aarde, waarmee hij Tesla-baas Elon Musk van de troon stoot. Musk was de afgelopen weken nog de rijkste persoon ter wereld, maar moet nu weer de leiding afstaan door een verdere daling van de koers van het aandeel Tesla op Wall Street. -
Deze winkel missen we het meest
Van alle winkels die op dit moment gesloten zijn door de lockdown, missen consumenten Action het meest. Ook Hema en Ikea staan hoog op het lijstje van winkels waar mensen graag weer naartoe willen. Dat blijkt uit een inventarisatie van onderzoeksbureau Q&A onder ruim 4500 Nederlanders. -
PREMIUMcolumn
Niet corona maakt rijken nog rijker
Irene van den Berg is journalist en columnist, gespecialiseerd in financiële psychologie. Zij probeert ons economische gedrag te verklaren. -
Amazon opent bezorgcentrum bij Schiphol: ‘Duizenden pakketten per dag’
Webwinkel Amazon opent in Nederland een bezorgcentrum bij luchthaven Schiphol. Daarmee speelt het bedrijf in op de toenemende vraag van klanten in Nederland die spullen bestellen bij het Amerikaanse concern. Ook kan Amazon zo de capaciteit voor het verwerken van pakketten in Nederland verhogen.
-
PREMIUM
Fabrikant Viking ontvangt honderden bestellingen per dag: 'Schaatsgekte nog groter door corona’
Bij schaatsfabrikant Viking in Almere is de schaatsgekte goed merkbaar. De bestellingen stromen binnen. Eigenaar Jaap Havekotte: ,,Nederland is altijd al een schaatsland geweest, maar corona maakt de schaatsgekte nog groter dan anders.” -
Wild west op de beurs dankzij kleine beleggers
Kleine beleggers hebben voor een van de meest opmerkelijke beursweken in tijden gezorgd. De Amerikaanse computerspellenwinkel GameStop is namelijk speelbal geworden van beleggers die elkaar rauw lusten. De shortsellers, die gokken op een koersdaling, versus een leger van kleine beleggers dat het aandeel opzettelijk omhoog wil jagen. De AFM waarschuwt voor de risico's. -
Italiaans modemerk stuurt beroemde Chinese actrice weg na rel om draagmoeder
Het Italiaanse luxe modemerk Prada heeft gisteren het contract met een beroemde Chinese actrice beëindigd na een vermeend draagmoederschandaal. De 29-jarige Zheng Shuang wordt ervan beschuldigd dat ze haar twee jonge kinderen van Amerikaanse draagmoeders in de steek zou hebben gelaten, na een conflict met haar vriend. De zaak is saillant, omdat in China draagmoederschap verboden is.