Volledig scherm
Jack Ma © AP

Alibaba-oprichter Jack Ma trekt zich terug

Jack Ma, de Chinese multimiljardair en oprichter van internetgigant Alibaba, trekt zich terug uit het bedrijf. Hij had aangekondigd dat te zullen doen op zijn 55e verjaardag en die is vandaag.

Vorig jaar maakte Ma bekend dat hij vertrok bij de Alibaba group waarvoor hij wel als adviseur beschikbaar blijft. Daniel Zhang (47) volgde hem op als CEO. Ma is een voormalige onderwijzer Engels die in 1999 een internetbedrijfje begon dat binnen twintig jaar een wereldleider werd op het gebied van e-commerce verkoop. Jack Ma is inmiddels de rijkste man van China. De waarde van zijn bedrijf wordt geschat op 430 miljard euro.


Jack Ma wil graag een Chinese Bill Gates worden. De Amerikaanse oprichter van Microsoft wil de wereld beter maken en schenkt jaarlijks miljarden aan goede doelen. De baas van Alibaba doet hetzelfde via zijn Jack Ma Foundation. Na zijn terugtreden wil hij ook terug naar zijn oude liefde, het onderwijs. Ma begon ooit als docent Engels nadat hij de taal onder de knie had gekregen door gesprekken aan te knopen met westerse toeristen in het Hangzhou Hotel. Hij deed ook rondleidingen voor toeristen. Hij veranderde zijn voornaam in die tijd van Yun in Jack omdat dat makkelijker was voor de toeristen. 

Partij

Ma, die de bijnaam heeft 'Docent Ma’ en die altijd lid is gebleven van de Chinese Communistische Partij, denkt de komende jaren te besteden aan filantropie en het sponsoren van onderwijsprojecten wereldwijd. Op zijn 33e kocht hij zijn eerste computer. Met een groep vrienden in Amerika begon hij websites te bouwen voor Chinese klanten, met die vrienden investeerde hij in een online marktplaats in China.

Vorig jaar vertelde Jack Ma op het Wereld Economisch Forum in Davos dat het nooit de bedoeling was  op CEO te worden. Hij was docent aan de universiteit en wilden een betere leraar worden. Om die reden wilde hij ook ervaring opdoen in het zakenleven. Hij werd naar eigen zeggen tien keer afgewezen bij de beroemde Harvard Business School. Zelfs bij de lokale Kentucky Fried Chicken kwam hij niet aan de bak. ,, Het was nooit de bedoeling rijk of succesvol te worden, maar plotseling waren we het, na veel mislukkingen", vertelde de bij leven al legendarische ondernemer. Ma kreeg cultstatus onder Chinezen en speelde in 2017 ook in een korte Chinese kung fu-film, samen met superster Jet Li. 

Geheim

Het geheim van zijn succes vertelde hij  in Davos: vrouwen. ,, Je hebt in een bedrijf veel vrouwen nodig anders kom je er niet. Vrouwen stellen vaker de klant centraal, wat onze prioriteit is". 

Ma gaf tijdens het Forum ook nog een mooi advies mee aan bewonderaars en mensen die wat van hun carrière willen maken. ,,Ben je twintiger: leer het vak in een goed bedrijf. Ben je dertiger: probeer voor jezelf. te beginnen Veertiger: doe waar je goed in bent. Vijftiger: help de jongere generatie beter te worden. Zestiger: probeer je tijd met je kleinkinderen te besteden”.  Dat laatste gaat hij nu doen.

Het persoonlijk vermogen van Jack Ma wordt geschat op ruim dertig miljard euro, wat hem een van de rijkste mensen op aarde maakt volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes.