ACM: VodafoneZiggo moet kabel openstellen voor concurrenten
VodafoneZiggo moet zijn kabelnetwerk net als KPN openstellen voor concurrenten, heeft de ACM vanmorgen bekend gemaakt. Dankzij de fusie met Vodafone is kabelaar Ziggo te machtig geworden, meent de waakhond. VodafoneZiggo reageert geïrriteerd.
Door de dominantie van KPN en VodafoneZiggo is er te weinig concurrentie
Met het besluit wil de Autoriteit Consument en Markt (ACM) garanderen dat de Nederlandse telecommarkt ook in de toekomst concurrerend blijft. De waakhond heeft na de fusie tussen Ziggo en Vodafone in 2016 een nieuwe analyse gemaakt van de Nederlandse telecommarkt.
De conclusie luidt dat er sprake van een duopolie: door de fusie bezit VodafoneZiggo net als KPN zowel een vast als een mobiel netwerk. Beide kunnen daardoor aantrekkelijke alles-in-één abonnementen bieden waarbij klanten die zowel mobiele en tv-abonnementen afnemen voordeeltjes ontvangen als gratis tv-kanalen, dubbele databundels en kortingen.
Hun grote macht stelt hen in staat om concurrerende aanbieders van de markt te weren, stelt de ACM. Dat leidt weer tot hogere prijzen voor Nederlandse huishoudens.
Geen verrassing
,,Door de dominante positie van KPN en VodafoneZiggo op de markt voor vaste telecomnetwerken is er zonder regulering onvoldoende concurrentie'', verklaart ACM-bestuurslid Henk Don. ,,De ACM stelt daarom voor beide partijen te reguleren.
Het besluit ACM-betekent dat aanbieders zonder eigen vast netwerk gebruik kunnen maken van de netwerken van KPN en VodafoneZiggo. Die moeten daarvoor redelijke en gelijke tarieven vragen, de ACM controleert zo nodig of dit het geval is.
De beslissing van de Autoriteit Consument en Markt komt niet als een grote verrassing. VodafoneZiggo bezit net als KPN een landelijk dekkend netwerk en de tijd dat daar slechts één dienst overheen kon - telefoon bij KPN en televisie bij Ziggo - is al lang voorbij. Zowel KPN als VodafoneZiggo bieden internet, tv en telefoniediensten tegelijk aan.
Afgelopen jaar maakte toenmalig directielid Johan Keetelaar in een interview met het AD al bekend VodafoneZiggo strenger te willen aanpakken. ,,Wij gaan de grenzen opzoeken," zei Keetelaar toen. Hij wil kunnen verbieden dat VodafoneZiggo bijvoorbeeld gratis zijn sportzender in het standaard pakket stopt.
Wij gaan de grenzen van ons toezicht opzoeken
Beroep
De vraag is alleen wel of het besluit standhoudt. De beslissing is namelijk nog niet definitief, VodafoneZiggo heeft zes weken de tijd om in beroep te gaan. Ook andere aanbieders, zoals KPN, mogen reageren.
Tot nu toe maken Europese regels het lastig voor toezichthouders als de ACM om een duopolie aan te pakken, de meeste EU-landen kennen een situatie met één dominante speler, vaak het voormalige staatsbedrijf. De huidige regels zijn daar op toegesneden. ,,Als wij aanwijzingen krijgen dat Vodafone/Ziggo en KPN de concurrentie verstoren, is dat juridisch zeer lastig aan te tonen," zei Ketelaar vorig jaar tegen het AD. ,,De Europese Commissie bezit bovendien vetorecht om onze besluiten te blokkeren."
Stand houden
Afgelopen jaren heeft de ACM in Brussel gelobbied voor betere regels. Die zijn er echter nog niet. De toezichthouder meent echter dat het besluit stand zal houden en dat de Europese Commissie akkoord zal gaan. Bedoeling is het definitieve besluit dit voorjaar aan Brussel voor te leggen waarna het deze zomer ingaat.
UPDATE: reactie VodafoneZiggo
De markt is al zeer competitief, er is geen behoefte aan méér regulering
VodafoneZiggo laat weten het conceptbesluit van de ACM te bestuderen, maar de aanbieder lijkt niet blij. ,,Wij denken dat de markt voor internet toegang zeer competitief is, daarom zien we geen reden voor méér regulering," stelt VodafoneZiggo in een officiële reactie. ,,Ook vrezen we dat dit de enorme netwerkinvesteringen verstoort, die nodig zijn om digitale koploper in Europa te blijven."
Het bedrijf stelt ,,uiteraard van onze mogelijkheid gebruik te maken op dit concept te reageren."
KPN
Hoewel KPN jarenlang heeft gezegd dat ook VodafoneZiggo zijn netwerk moet openen, beweert de aanbieder nu niet blij te zijn dat de ACM concurrent VodafoneZiggo wil reguleren.
Net als VodafoneZiggo zegt KPN dat het besluit leidt tot onzekerheid, waardoor noodzakelijke investeringen in het netwerk zouden worden verstoord. Nederland dreigt daardoor zijn digitale koppositie te verliezen.
Hoe de ACM dan wel met VodafoneZiggo om moet gaan, zegt KPN niet. Wel gebruikt de aanbieder het ACM-besluit als aanleiding om bij de toezichthouder te pleiten voor minder telecomregulering. De aanbieder biedt aan vrijwillig vast te leggen dat concurrerende aanbieders voortaan toegang tot het KPN-net krijgen. Idee is dat de ACM hier dan geen toezicht meer op hoeft te houden.
,,KPN heeft al jaren een open netwerk en blijft voorstander van verdere deregulering," stelt Joost Farwerck, operationeel directeur en lid van de raad van bestuur van KPN. ,, De Nederlandse markt is bovendien zeer concurrerend getuige de vele aanbieders van vaste en mobiele diensten."
Gelijk speelveld
Of VodafoneZiggo dan ook vrijwillig concurrenten dient toe te laten, wil KPN niet zeggen. Het bedrijf stelt in ieder geval aan een gelijk speelveld op de telecommarkt te hechten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
Doorbraak in ‘dieselschandaal’: Volkswagen moet sjoemeldieselrijder 3000 euro compensatie betalen
Volkswagen moet een eigenaar van een in 2010 gekochte Golf TDI 3000 euro schadevergoeding betalen omdat hij destijds te veel zou hebben neergeteld voor zijn dieselwagen, heeft de rechter in Haarlem bepaald. De man wist op het moment van aanschaf namelijk niet dat er sjoemelsoftware in zijn auto zat, waardoor de wagen schoner leek dan dat deze in werkelijkheid was. -
Belastingdienst wilde duizenden bewoners ten onrechte huurverlaging geven
De Belastingdienst wilde duizenden bewoners van sociale huurwoningen ten onrechte een huurverlaging geven. Woningcorporaties wezen de fiscus hierop, waarna de fout kon worden hersteld. Dat bevestigt een woordvoerster van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Wonen. -
Aantal mensen groeit bijna niet meer: we gaan mogelijk de 9 miljard niet halen
In tegenstelling tot wat we lange tijd dachten, komt er binnen 25 jaar mogelijk al een einde aan de groei van de wereldbevolking. Dat komt doordat mensen steeds welvarender worden, blijkt uit nieuw onderzoek. Als deze voorspelling uitkomt, mogen we als mensheid erg blij zijn, vindt demografie-professor Leo van Wissen. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras.
-
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
-
-
NVWA: 60 procent horecazaken informeert gasten verkeerd over allergenen
Meer dan de helft van de restaurants, winkeliers en cafetaria’s vermeldt niet goed of hun onverpakte producten allergenen bevatten. Daardoor kunnen mensen met een voedselallergie gevaar lopen, zegt van Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar aanleiding van eigen onderzoek. -
PREMIUMPensioenprofessor
‘Nieuw pensioenstelsel maakt einde aan geruzie over verdeling pensioenpot tussen jong en oud’
Pensioenen zijn de rode draad in het academisch leven van hoogleraar economie Lans Bovenberg. Hij is een van de architecten van het nieuwe pensioenstelsel en richtte de pensioendenktank Netspar op. Die belangstelling voor de oudedagsvoorziening dankt hij aan zijn grootvader.