ABN Amro krijgt boete van 2 miljoen euro
updateABN Amro heeft een boete van 2 miljoen euro gekregen van de Autoriteit Financiële Marken (AFM). De toezichthouder verwijt de bank bepaalde informatie niet tijdig openbaar gemaakt te hebben.
Delen per e-mail
Het gaat om een artikel van Het Financieele Dagblad uit juli 2016, over het vertrek van toenmalig ABN Amro-topman Gerrit Zalm. De bank bleek toen al een heel eind op dreef te zijn met het zoeken naar een opvolger, maar kwam pas veel later met informatie naar buiten.
Beleggers moesten bijna twee maanden wachten op tekst en uitleg. ,,Deze informatie betrof voorwetenschap, die ABN Amro na het verschijnen van het FD-artikel openbaar had moeten maken”, aldus de financiële waakhond. De bank heeft dat nagelaten en op vragen naar aanleiding van het artikel geen commentaar gegeven.
De AFM vindt de overtreding ernstig en verwijtbaar. Daarmee heeft de bank het vertrouwen in de markt geschaad, schrijft de toezichthouder in een toelichting. Een woordvoerder van ABN laat weten dat de bank kennis heeft genomen van de boete. De financiële instelling bestudeert het besluit van de toezichthouder nog.
In een eerder commentaar aan de AFM stelde ABN onder meer dat de status van het hele proces in juli 2006 niet koersgevoelig was. Toen zou nog sprake zijn geweest van een soort voorbereidende fase. Zalm zelf zou tot begin september van dat jaar nog geen knoop hebben doorgehakt over zijn eigen aftreden. Zalm vertrok met ingang van 2017 bij de bank. De bank kondigde dit in september 2016 aan.
Over wie hem ging opvolgen, werd toen niets gezegd. Zalm droeg het stokje uiteindelijk over aan toenmalig financieel directeur Kees van Dijkhuizen, die volgend jaar afzwaait als bestuursvoorzitter.
Nalatig
De bank hangt mogelijk nog een fikse boete boven het hoofd. Eind september maakte ABN bekend dat het Openbaar Ministerie onderzoek doet naar de bank. In totaal onderzoekt justitie zeven zaken waarbij de bank onvoldoende zou hebben opgetreden.
Eén van de zaken draait om nalatigheid; ABN heeft bij het samengaan met Fortis in 2010 nagelaten om al haar ruim 5 miljoen particuliere klanten te screenen. In plaats daarvan werden de klanten zonder enig onderzoek als betrouwbaar bestempeld en ingedeeld in de laagste risicocategorie, zo meldde NRC gisteren.
Bij de halfjaarcijfers in augustus kondigde de bank al aan zijn 5 miljoen klanten door te lichten, dit op aanwijzen van De Nederlandsche Bank. ,,We moeten bijvoorbeeld beter weten wat mensen precies doen met hun rekening. Doen ze alleen normale transacties of bijvoorbeeld ook commerciële transacties?”, zei topman Kees van Dijkhuizen. De directeur sloot niet uit dat er nog een boete zou volgen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
update
ABN Amro belooft geen negatieve spaarrente tot 100.000 euro, Rabobank en ING minder stellig
ABN Amro belooft geen negatieve spaarrente in rekening te brengen voor tegoeden tot 100.000 euro. Dit vrijwaart ongeveer 95 procent van de klanten van de bank. Rabobank en ING zijn minder stellig. -
Chinese topbankier ter dood veroordeeld wegens corruptie, activisten boos: ‘Dit is inherent wreed’
Een voormalige topbankier is gisteren in China ter dood veroordeeld omdat hij over een periode van tien jaar ruim 226 miljoen euro aan opkoopsommen zou hebben ontvangen. Mensenrechtenorganisaties reageren verbijsterd en veroordelen de straf. ,,China doet duidelijk weer een stap terug”, laat Human Rights Watch in een verklaring weten. -
video | woede in tweede kamer
Vrouw met bijstand moet 7000 euro terugbetalen omdat ze boodschappen van moeder krijgt
In de Tweede Kamer en daarbuiten is met verbijstering gereageerd op een conflict rond een vrouw met een bijstandsuitkering uit de gemeente Wijdemeren (Noord-Holland). Ze moet ruim 7000 euro terugbetalen omdat haar moeder af en toe boodschappen voor haar deed. De vrouw schond volgens de gemeente de inlichtingenplicht door dit niet te melden. De waarde van de boodschappen wordt daarom in mindering gebracht op de bijstandsnorm. De wethouder Sociaal Domein spreekt van een landelijk probleem en wil dit geval opnieuw bekijken. -
PREMIUM
De lonen stijgen maar de koopkracht zal dalen, zo zit dat
Schraalhans is keukenmeester dit jaar. De lonen stijgen nog wel, maar minder dan de inflatie. Dat betekent dat de koopkracht van de meeste Nederlanders zal dalen. -
PREMIUM
Hoogleraar: ‘Huidige maatregelen zijn economisch extreem schadelijk’
De verlenging van de lockdown die premier Rutte deze week aankondigde, brengt de economie nog grotere schade toe, terwijl de effecten verwaarloosbaar zijn. Volgens hoogleraar economie Bas Jacobs is het tijd voor een nieuwe aanpak. ,,Het instrument van de lockdown is bot geworden.”
-
PREMIUM
Houd je geld in de gaten: vier methoden om financieel overzicht te houden
Weet jij waar je geld blijft? Het begin van een nieuw jaar is altijd een goed moment om inkomsten en uitgaven weer eens tegen het licht te houden. Vier manieren om overzicht te krijgen én te houden. -
PostNL bezorgt recordaantal pakketten: 337 miljoen
PostNL heeft afgelopen jaar een recordaantal van 337 miljoen pakketten bezorgd. Die stijging werd veroorzaakt door de coronacrisis. Het postbedrijf schat in dat er zo’n 25 miljoen incidenteel waren als gevolg van het virus. Vooral na het ingaan van de tweede lockdown, die samenviel met de kerstperiode, was het ‘uitzonderlijk druk’. -
ABN Amro liet na 5 miljoen klanten apart te screenen en bestempelde ze als ‘betrouwbaar’
ABN Amro heeft bij het samengaan met Fortis in 2010 nagelaten om al haar ruim 5 miljoen particuliere klanten individueel te screenen. In plaats daarvan werden de klanten zonder enig onderzoek als betrouwbaar bestempeld. Ze werden ingedeeld in de laagste risicocategorie. Dat is nog altijd het geval, zo meldt NRC.