ABN Amro krijgt boete van 2 miljoen euro
updateABN Amro heeft een boete van 2 miljoen euro gekregen van de Autoriteit Financiële Marken (AFM). De toezichthouder verwijt de bank bepaalde informatie niet tijdig openbaar gemaakt te hebben.
Delen per e-mail
Het gaat om een artikel van Het Financieele Dagblad uit juli 2016, over het vertrek van toenmalig ABN Amro-topman Gerrit Zalm. De bank bleek toen al een heel eind op dreef te zijn met het zoeken naar een opvolger, maar kwam pas veel later met informatie naar buiten.
Beleggers moesten bijna twee maanden wachten op tekst en uitleg. ,,Deze informatie betrof voorwetenschap, die ABN Amro na het verschijnen van het FD-artikel openbaar had moeten maken”, aldus de financiële waakhond. De bank heeft dat nagelaten en op vragen naar aanleiding van het artikel geen commentaar gegeven.
De AFM vindt de overtreding ernstig en verwijtbaar. Daarmee heeft de bank het vertrouwen in de markt geschaad, schrijft de toezichthouder in een toelichting. Een woordvoerder van ABN laat weten dat de bank kennis heeft genomen van de boete. De financiële instelling bestudeert het besluit van de toezichthouder nog.
In een eerder commentaar aan de AFM stelde ABN onder meer dat de status van het hele proces in juli 2006 niet koersgevoelig was. Toen zou nog sprake zijn geweest van een soort voorbereidende fase. Zalm zelf zou tot begin september van dat jaar nog geen knoop hebben doorgehakt over zijn eigen aftreden. Zalm vertrok met ingang van 2017 bij de bank. De bank kondigde dit in september 2016 aan.
Over wie hem ging opvolgen, werd toen niets gezegd. Zalm droeg het stokje uiteindelijk over aan toenmalig financieel directeur Kees van Dijkhuizen, die volgend jaar afzwaait als bestuursvoorzitter.
Nalatig
De bank hangt mogelijk nog een fikse boete boven het hoofd. Eind september maakte ABN bekend dat het Openbaar Ministerie onderzoek doet naar de bank. In totaal onderzoekt justitie zeven zaken waarbij de bank onvoldoende zou hebben opgetreden.
Eén van de zaken draait om nalatigheid; ABN heeft bij het samengaan met Fortis in 2010 nagelaten om al haar ruim 5 miljoen particuliere klanten te screenen. In plaats daarvan werden de klanten zonder enig onderzoek als betrouwbaar bestempeld en ingedeeld in de laagste risicocategorie, zo meldde NRC gisteren.
Bij de halfjaarcijfers in augustus kondigde de bank al aan zijn 5 miljoen klanten door te lichten, dit op aanwijzen van De Nederlandsche Bank. ,,We moeten bijvoorbeeld beter weten wat mensen precies doen met hun rekening. Doen ze alleen normale transacties of bijvoorbeeld ook commerciële transacties?”, zei topman Kees van Dijkhuizen. De directeur sloot niet uit dat er nog een boete zou volgen.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
DE WEEK VAN PHLIPPEN De stille implosie van de Wereldhandelsorganisatie
Sandra Phlippen is chief economist bij ABN Amro en universitair docent aan de Erasmus School of Economics. -
Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptobankier opgraaft
In december vorig jaar overleed de directeur en oprichter van het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX, Gerald Cotton, tijdens een huwelijksreis in India. Althans, dat is de lezing van zijn weduwe Jennifer Robertson. Aan haar verhaal wordt door voormalig klanten van Cotton flink getwijfeld. Waarom? Omdat zijn dood op zijn minst bedenkelijk is. 190 miljoen in cryptomunten belegde Canadese dollars bleken spoorloos na Cottons overlijden. -
PREMIUM
Het succes van Swapfiets: van 40 naar 180.000 fietsen met blauwe voorbanden
Het begon met veertig fietsen voor Delftse studenten. Vijf jaar verder rijden er 180.000 fietsen rond van Swapfiets, het bedrijf dat fietsabonnementen verkoopt. ,,Mensen zijn dol op gemak en service, daar spelen wij op in. Nooit meer een lekke band hoeven plakken, heerlijk toch?’’ -
UPDATE Trump bevestigt handelsdeal met China
China en de Verenigde Staten hebben overeenstemming bereikt over een voorlopige handelsdeal. Dat bevestigde president Donald Trump, nadat eerder al uit Peking melding werd gemaakt van een overeenkomst in het slepende handelsconflict tussen de economische grootmachten. -
DNB heeft crisisplannen voor banken niet af
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft zijn plannen voor de afwikkeling van crises bij middelgrote en kleine banken nog niet af. Voor het overgrote deel van die banken liggen al wel plannen klaar, maar die zijn nog niet gedetailleerd genoeg uitgewerkt. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een nieuw rapport.
-
update Lagarde: beleid ECB volgend jaar op de schop
Het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) gaat in 2020 op de schop. Dat kondigde topvrouw Christine Lagarde aan in haar eerste persconferentie. Vanaf januari gaat een ‘uitgebreide’ herziening van het ECB-beleid van start. De uitkomsten daarvan worden voor het eind van volgend jaar verwacht. -
KLM stuurt reizigers betaalverzoekje voor compensatie CO2-uitstoot
KLM komt met een nieuw initiatief om consumenten aan te sporen hun aandeel in de C02-uitstoot van het vliegtuig te compenseren. De luchtvaartmaatschappij gaat reizigers een betaalverzoekje sturen. -
PREMIUM
column ‘Politiek doet beschamend weinig om arme kinderen te helpen’
Neem plaats op de sofa van Irene van den Berg. Zij analyseert iedere week ons economisch gedrag.