Aandeel KPN keihard onderuit na publicatie jaarcijfers
Het aandeel van KPN ging vanochtend hard onderuit op het Damrak na publicatie van de jaarcijfers. Het telecomconcern kelderde ruim 6 procent. Voor het eerst zag het telecombedrijf in het laatste kwartaal het aantal huishoudens met gecombineerde abonnementen teruglopen. Ook verloor het concern over heel 2019 56.000 breedbandklanten.
Er lijkt nog steeds geen einde te komen aan de dalende omzetten bij KPN. Met name op de zakelijke markt heeft Nederlands grootste telecombedrijf het al jaren moeilijk. Afgelopen jaar kelderde de omzet opnieuw met 4,4 procent. Door de moderne technologieën kunnen klanten hun telecomdiensten veel goedkoper inkopen. KPN past daar zijn dienstverlening op aan.
Ook op de mobiele markt is de situatie uitdagend en verdiende KPN in 2019 minder (2,3 procent). De concurrentie met VodafoneZiggo en T-Mobile/Tele2 om klanten is fel.
Al met al liepen de totale opbrengsten vorig jaar met 2,7 procent terug tot bijna 5,5 miljard euro. In het laatste kwartaal van vorig jaar werd een omzet van iets minder dan 1,4 miljard euro geboekt. Bij alle onderdelen van het telecombedrijf was het voorbije kwartaal sprake van krimp.
Licht aan eind tunnel
De verdiensten blijven desalniettemin op peil: over heel 2019 kwam de operationele winst uit op ruim 1 miljard euro, ruim een kwart meer dan het jaar ervoor. Volgens ceo Joost Farwerck is er ook qua omzetten licht aan het eind van de tunnel. ,,Op de mobiele markt is de druk wat minder geworden sinds T-Mobile Tele2 heeft overgenomen en er drie aanbieders over zijn”, lichtte hij toe. ,,Je ziet nu al wat minder stevige aanbiedingen.” Op de zakelijke markt zijn de meeste bedrijven inmiddels overgezet naar de nieuwe abonnementsvormen. De grootste dalingen zijn geweest.
Farwerck, die op 1 december officieel aantrad, beklemtoont dat KPN niet perse voor de grootste aantallen klanten hoef te gaan. ,,Wij kiezen voor kwaliteit, je ziet ons ook nooit allerlei Black Friday-achtige aanbiedingen doen.”Om het verlies op te vangen probeert het bedrijf de kosten te drukken. Volgens Farwerck en financiële topman Jan Kees de Jager ligt KPN op koers met die strategie. Het bedrijf wist de kosten in het laatste kwartaal van 2019 met 38 miljoen euro terug te brengen. Daarmee kwam de besparing over heel het jaar uit op 141 miljoen euro.
Tekst gaat verder na de foto
Aandeel onderuit
Beleggers reageerden zeer teleurgesteld op de cijfers. De koers noteerde net na de opening van de beurs zo’n 7 procent lager, het is het laagste niveau in een jaar tijd. Beursanalisten gaan ervan uit dat dat de omzetdaling nog even zal doorzetten. Volgens hen hangt dit mede samen met het besluit van KPN vorig jaar om bekende merknamen als XS4All, Telfort en Yes Telecom te willen schrappen en de aandacht te richten op het hoofdmerk KPN.
Farwerck verwacht later dit jaar met beter nieuws te komen voor de markten. Voor komend jaar zegt KPN 1,1 miljard euro te willen investeren in zijn netwerken. Het telecombedrijf zet met name in op glasvezel en de modernisering van zijn mobiele netwerk. Vorig jaar sloot KPN al 120.000 huishoudens aan op razendsnel glasvezel, komend jaar zullen dat 350.000 huishoudens zijn. ,,We zijn momenteel met 300 gemeenten in gesprek”, aldus Farwerck. Hij stelt dat op plaatsen waar het concern glasvezel heeft klanten meteen reageren. ,,Onze concurrentiepositie neemt dan toe, veel klanten kiezen voor glasvezel pakketten.”
5G
Komend jaar is verder de 5G-veiling, waar KPN ook aan meedoet. Het bedrijf moet frequentieruimte zien te verwerven om komende jaren een landelijk 5G-netwerk uit te kunnen rollen. Afgelopen jaar werden al 640 zendmasten gemoderniseerd. ,,De downloadsnelheden bij deze nieuwe masten zijn 30 procent sneller.”
De eerste jaarcijfers van Farwerck waren de laatste van chief financial officer Jan Kees de Jager. De voormalige CDA-bewindsman stopt na 5,5 jaar als financieel directeur en wil weer zelf gaan ondernemen. ,,Ik ga KPN missen” zei De Jager die uitgebreid werd bedankt door Farwerck.
Bewogen jaar voor KPN
Kersverse topman Farwerck sprak van een zeer bewogen jaar. 2019 begon met het besluit om zich op hoofdmerk KPN te concentreren en afscheid te nemen van merken als Telfort, Yes Telecom en internetprovider XS4All. Met name het verdwijnen van de laatste zorgde voor een storm aan protesten. Veel van de 250.000 klanten waren not amused. Uiteindelijk moest KPN het einde van XS4All uitstellen. ,,Ik baal er van dat we uiteindelijk bij de Ondernemingskamer tegenover de Ondernemingsraad van XS4All kwamen te staan”, zei Farwerck. ,,Ik heb juist een grote zwak voor XS4All.”
Halverwege het jaar besloot ceo Maximo Ibarra na ruim een jaar in dienst om familieredenen alweer af te treden. Het vertrek van de Colombiaanse Italiaan kwam als donderslag bij heldere hemel. KPN koos vervolgens Dominique Leroy, de ceo van het Belgische Proximus als hoogste bestuurder, maar schrapte die aanstelling weer nadat Leroy bij een aandelenschandaal betrokken bleek. Een maand voor KPN haar aanstelling bekend maakte bleek ze Proximus-aandelen ter waarde van 285.000 euro te hebben gecasht. Vervolgens koos de raad van commissarissen voor directielid Farwerck, die na het vertrek van Ibarra al interim-ceo was.
Ondertussen speelde ook nog de discussie rond Huawei, waarbij de vraag centraal stond of KPN en andere operators het Chinese bedrijf moesten weren bij de aanleg van het 5G-netwerk.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMInterview
Geplaagd Hema maakt na jaren weer winst: ‘Moeten weer gaan doen waar we goed in zijn’
Voorzichtig kruipt de Hema weer uit het dal. De winkelketen maakt weer winst nadat het bedrijf jarenlang enorme verliezen leed, vertelt topvrouw Saskia Egas Reparaz. Maar er is nog een hoop werk te doen waarschuwt ze, om van de Hema weer de winkel te maken van fraaie producten voor een betaalbare prijs. Niet alleen de financiën moesten beter, ook de sokken, de kaasschaaf en de verlengsnoertjes. -
VIDEO
Toekomstige risico’s 5G zijn groot raadsel
Door de komst van supersnel (5G) mobiel internet zullen Nederlanders aan meer mobiele straling worden blootgesteld. Nieuw onderzoek suggereert dat 5G vooralsnog veilig is. Het is alleen volstrekt niet te voorspellen of dat in de toekomst zo blijft. -
PREMIUM
Economie draait als een tierelier, maar consument sombert
Nog nooit was de werkloosheid zo laag als nu. De kans om je baan kwijt te raken is klein. Hoe kan het dan dat consumenten niet eerder zo somber waren als in deze tijd? -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
‘KPN helpt China bij controleren Chinese toeristen in Nederland’
Via de speciale app WeGoEU voor Chinese toeristen zou KPN de Chinese overheid helpen bij het controleren van zijn eigen staatsburgers in Nederland en Europa. KPN-medewerkers zijn daar uiterst kritisch over, onthulde Trouw vandaag. ,,Onzin. Wij doen niets verkeerd”, reageerde ceo Joost Farwerck vanmorgen bij de presentatie van de jaarcijfers van het telecombedrijf.
-
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
PREMIUMColumn
Het is niet haar leeftijd die de zoektocht naar een baan bemoeilijkt, maar haar mindset
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man.