Alle artikelen uit het dossier "Giftreinen door Brabant"
-
PREMIUM
Gevaarlijke stoffen per trein door Brabant of is er een andere optie? 'In deze puzzel moet je kiezen uit kwaden'
Door de Brabantse binnensteden rijden drie tot vijf keer zoveel giftreinen als de overheid veilig acht. In de serie Gif op het spoor zagen we de afgelopen weken dat gemeentes en bewonersgroepen al jaren met deze problemen worstelen. In dit laatste verhaal werpen we een blik op de toekomst met twee experts: wat is de beste manier om de treinen met gevaarlijke stoffen van de Brabantroute af te krijgen?
-
PREMIUM
Zomerserie: Wat is 't alternatief voor de giftrein?
Moeten we juist méér spoor aanleggen om gevaarlijke stoffen te vervoeren? Of moeten we toch maar ondergronds gaan? En vlak water en weg niet uit. De alternatieven voor die drukke Brabantroute met haar giftreinen op een rij.
-
PREMIUM
Zomerserie | De Betuweroute: een vergeefse reddingspoging voor het zwaar overbelaste spoor in Brabant
Over de Brabantroute rijden jaarlijks drie tot vijf keer zoveel wagons met gevaarlijke stoffen dan is afgesproken, wat het gevaar op ongelukken vergroot. Opvallend, want er ligt al een speciaal goederenspoor klaar zodat deze stoffen niet dwars door de dichtbevolkte spoorzones van Breda, Tilburg, Eindhoven en Helmond hoeven: de Betuweroute.
-
PREMIUM
Trillingen en geluidsoverlast door treinen Brabantroute: PvdA eist compensatie voor Brabanders
De PvdA eist dat Brabanders worden gecompenseerd voor de overlast van de vele giftreinen die via de zogeheten Brabantroute door de provincie rijden. Dat schrijven partijleden zaterdag in een opiniestuk in het Brabants Dagblad.
-
PREMIUM
Zomerserie: Bij Boxtel begint ‘opstandig Nederland’: denderende treinen trillen omwonenden uit bed
,,Hier begint opstandig Nederland”, zegt Hans-Willem Vroon, terwijl we Boxtel binnenrijden in de locomotief van een goederentrein onderweg naar de Rotterdamse haven. Op links passeren we achtertuinen van huizen die zo dichtbij staan dat je er in kan kijken. Vroon schetst de gevolgen voor omwonenden. ,,Daar mist een geluidswal”, zegt hij. Even verderop een spoorwegovergang: ,,Die heeft demping nodig; mensen worden hier wakker getrild uit hun bed.”
-
PREMIUM
Zomerserie: Wat als een giftrein ontploft op station Tilburg? De kans is vrij klein, maar de mogelijke gevolgen zijn enorm
Er loert gevaar op het Brabantse spoor. Afgelopen jaar reden 11.378 treinwagons met brandbare vloeistoffen door Tilburg. Drie keer zoveel dan is afgesproken. Ook in andere Brabantse steden als Eindhoven en Breda is sprake van grove overschrijdingen. Dit tot zorg van Brabantse gemeenten, die vrezen voor een ramp. Dit roept de vraag op: wat gebeurt er als het echt misgaat?
-
PREMIUM
Giftreinen, een gevaar voor Brabant? ‘Ministerie lijkt zich niks aan te trekken van de eigen afspraken’
Het is een rustige, heldere nacht als op 4 mei 2013 een Nederlandse goederentrein door het Belgische stadje Wetteren raast. Er lijkt niks aan de hand, maar net wanneer de trein de bebouwde kom verlaat, ontsporen vijf wagons met daarin de giftige vloeistof acrylonytril. Binnen één tel vat de sloot langs het spoor vlam: een oogverblindende rivier van vuur, driehonderd meter lang. Giftige rookwolken stijgen op en bedreigen de huizen in de buurt. Via het rioolsysteem dringt de stof huizen in een straal van één kilometer rondom de rampplek binnen.
-
Zorgen over meer ‘giftreinen’ door West-Brabant
ROOSENDAAL - De SP maakt zich zorgen om de forse toename van het aantal lpg-treinen op Zeeuws en West-Brabants spoor. Kamerlid Cem Laçin trekt aan de bel bij staatssecretaris Van Veldhoven. ,,Zij moet een einde maken aan het toenemende risico dat burgers lopen.”