JBZ in Den Bosch is het beste topklinisch ziekenhuis van Nederland

ZIEKENHUIS TOP 100DEN BOSCH - JBZ in Den Bosch is uitgeroepen tot het beste topklinisch ziekenhuis van Nederland. Het ziekenhuis staat bovenaan de lijst van topklinische ziekenhuizen van de jaarlijkse Ziekenhuis Top 100 die morgen verschijnt. In de categorie streekziekenhuizen voert ZorgSaam in Zeeuws-Vlaanderen de lijst aan.

De jaarlijkse Ziekenhuis Top 100 van AD en de regionale kranten van de Persgroep waaronder BD kent dit jaar twee winnaars. Voor het eerst wordt in deze vijftiende editie onderscheid gemaakt tussen algemene of streekziekenhuizen (44) en de zogenoemde topklinische ziekenhuizen (26). Die onderverdeling is ingegeven door de steeds verdergaande specialisatie van ziekenhuizen, waardoor de twee typen moeilijker te vergelijken zijn. Topklinische ziekenhuizen richten zich op complexe operaties en behandelingen. Streekziekenhuizen verrichten vooral basiszorg. In totaal zijn 70 ziekenhuizen terecht gekomen op een plek op een van de twee lijsten. De academische ziekenhuizen zijn buiten de rangorde gehouden, evenals specialistische klinieken.

Blij

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is blij met de eerste plek. Woordvoerster Saskia Bijvanck: ,,Wij zijn voortdurend bezig met het verbeteren van onze zorg. Dat dit lukt, blijkt ook uit die eerste plaats, maar voor ons is die lijst geen doel op zich. Bij ons is de basis op orde. Daardoor krijgen wij steeds meer ruimte om verder te kijken naar dat wat er écht toe doet; zorg aanbieden die aansluit bij wat voor mensen belangrijk is in hun dagelijks leven.”

Personeel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch blij met de eerste plek in in de Ziekenhuis Top 100 in de categorie topklinische ziekenhuizen.
Volledig scherm
Personeel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch blij met de eerste plek in in de Ziekenhuis Top 100 in de categorie topklinische ziekenhuizen. © Pim Ras Fotografie
Quote

De patiënt heeft hier de hoofdrol

Linda Kemink, internist-endocrinoloog JBZ

Personeel reageerde na de bekendmaking met trots. Internist-endocrinoloog Linda Kemink: ,,Waaraan wij de prijs te danken hebben? Ik denk vooral aan hoe wij hier met mensen omgaan. Fijn dat dit gezien en gewaardeerd wordt.” Wat? ,,Nou, dat de patiënt hier de hoofdrol heeft”, zegt Kemink. ,,Op de kinderafdeling bijvoorbeeld zijn de ouders erbij natuurlijk, maar het kind staat centraal.” Jeroen Derijks, klinisch farmacoloog: ,,Wat een opsteker dit. Een mooie prestatie van het hele ziekenhuisteam. Dit moeten we zeker vieren.”

De Top 100 maakt gebruik van gegevens die ziekenhuizen elk jaar moeten aanleveren, bijvoorbeeld aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Ziekenhuizen worden beoordeeld op 36 aspecten die een doorsnede zijn van de behandeling in ziekenhuizen, zoals oncologie, cardiologie, veelvoorkomende operaties, toezicht op medicijngebruik en de kwaliteit van de verpleging.

Lees vrijdag in het BD en op de site  hoe het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (Tilburg/Waalwijk) en Bernhoven (Uden/Oss) het ervan brengen. En in een speciale bijlage bij de krant de volledige Ziekenhuis Top 100, met daarin verder ook verhalen uit de regio.  

  1. Vastzitten op een paradijselijk eiland zónder corona, het kan: Roeland woont in een dagdroom
    PREMIUM

    Vastzitten op een paradijse­lijk eiland zónder corona, het kan: Roeland woont in een dagdroom

    ROSMALEN/PALAU - Zijn er nog coronavrije plekken in de wereld om over te dagdromen? Stel je een exotisch eilandje voor waar het altijd 30 graden is, de stranden wit zijn en de zee zo helder is dat de schaduw van de boot op de bodem zichtbaar is. En misschien wel het belangrijkste van allemaal: corona bestaat er niet. Roeland Bruysters (54) uit Rosmalen woont in zo'n paradijs midden in de Stille Oceaan, maar kan er ook niet weg.