Rapinoe haalt vernietigend uit: ‘FIFA geeft niet om vrouwenvoetbal’

videoOp de officiële persconferentie voorafgaand aan de finale van het WK voor vrouwen heeft de Amerikaanse vedette Megan Rapinoe uitgehaald naar de wereldvoetbalbond FIFA. De uitgesproken lesbienne, een voorvechter voor de rechten van de vrouwen, vindt het onbegrijpelijk dat zondag ook de finales van de Copa América en de Gold Cup worden gespeeld. 

,,De FIFA geeft niet om vrouwenvoetbal. Hoe kan anders het gat tussen de verdiensten op de WK's voor mannen en vrouwen alleen maar groter worden? En hoe kan het nou dat zondag drie finales worden gespeeld? Als het de WK-finale is, dan zou het 'cancel-alles-dag' moeten zijn. Dit is vreselijk gepland", zei Rapinoe in rake volzinnen, terwijl het persmeisje van de FIFA dat naast haar zat steeds moeilijker ging kijken. ,,Dus nee, we worden niet voldoende gerespecteerd.”

FIFA-voorzitter Gianni Infantino kondigde vrijdag aan dat het prijzengeld voor het volgende WK voor de vrouwen wordt verdubbeld naar zo'n 55 miljoen euro. Dat is nog steeds een schijntje van het bedrag dat bij de mannen wordt verdeeld over de deelnemende teams. ,,Hij kan het bedrag beter nu direct al verdubbelen en dan voor het volgende WK weer. Of vier keer meer. Om allerlei redenen zijn de mannen op financieel gebied veel verder dan de vrouwen. Maar het gaat om de intentie, dat je wil dat er iets aan gebeurt. Maar goed, we gaan over een paar jaar een WK in Qatar spelen. Dat zegt toch genoeg?”

Rapinoe was eerder op het WK al in een verbale clash beland met president Donald Trump. Ze had geroepen niet naar het Witte Huis te gaan voor een huldiging als 'Team USA' de wereldtitel prolongeert. De Amerikaanse, met haar roze gekleurde haar sowieso al een opvallende verschijning, haalde zich daarmee een boze reactie van Trump op de hals.

Rapinoe antwoordde op het veld, met twee doelpunten in de kwartfinale tegen Frankrijk.
De kans is klein dat het tot een uitnodiging van de president komt. Alex Morgan, ook een grote ster in de VS, zei dat de selectie alleen naar het Witte Huis gaat als iedereen mee wil, anders niet. ,,Ik ga in ieder geval niet en Ally Krieger ook niet”, zei Rapinoe. ,,En ik denk dat van de anderen er ook niet veel willen."

Bekijk hier de nieuwste aflevering van La Panenka: ‘Nederland wordt gewoon wereldkampioen’

Megan Rapinoe.
Volledig scherm
Megan Rapinoe. © AP